Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Prenumerera
Förbättra den svenska demokratin – någon?
Ett av de problem som den svenska demokratin ställs inför handlar om deltagandet i de demokratiska beslutsprocesserna. De är av naturliga skäl långsamma eftersom de skall involvera många – i partierna, utanför partierna och i de formella beslutsorganen. På en del håll har man förstått detta och försöker bl.a. med hjälp av teknik som webben förbättra medborgarnas möjligheter att delta. Tyvärr innebär det väl ofta att man därmed än mer alienerar partiarbetet eftersom det oftast är kommunen själv som genomför dessa övningar. ComputerSweden skrev om detta för ett tag sen (eller kanske rättare Urban Lindstedt) men i den artikeln fortsätter man att använda det lätt missvisande begreppet e-demokrati. Det handlar förstås inte om något e utan bara – rakt av – om att återupprätta det demokratiska samtalet med rimligt många deltagare.
Svensk e-demokrati har hamnat på efterkälken: “Även om Sverige internationellt sett tappat i fråga om e-demokrati sedan början av 2000-talet så finns det levande exempel på elektroniskt deltagande. I Sigtuna har det på ett års tid genomförts åtta rådslag där kommuninvånarna har kunnat göra sina röster hörda i bygg och planeringsfrågor.
– Detta är det roligaste jag varit med om av 20 år i kommunpolitiken, säger Anna-Karin Lundström (s), kommunalråd i Sigtuna.
Rådslagen har handlat om allt från trafiklösningar till placeringen av en ny skola. Förutom vanliga möten och information på webben har medborgarna kunnat debattera frågorna på en hemsida under en vecka och chatta med politiker och tjänstemän för att sedan slutligen ta ställning till tydliga alternativ via webben eller med pappersröstsedel.
Allt ifrån 30 till 64 procent av de röstberättigade deltog i de olika rådslagen.
– Det har blivit mera konstruktiva möten med en bättre dialog, som inte varit präglad av konfrontation, säger Anna-Karin Lundström”
(från idg.)
Technorati Tags:
Demokrati, edemocracy, Democracy, Swedish, Politics, Socialdemokraterna
Håller med dig, Peter, att e-demokrakti – som benämning – har gått ur världen här i Sverige. Det mycket levande utomlands.. och fast det finns några enstaka exempel här i Sverige av elektroniska deltagande i en demokratiska process, de är alldeles för få och av ”engångs” karaktär – främst pga politikernas rädsla för att tappa kontroll – ett politiker sjukdom som bodde erkännas och botas genom mångfald i eDemokrati experiment och regulär verksamhet runt om i landet.
T.ex det finns mindre än 50 av 290 kommuner i Sverige som har även ett enkelt interaktiva ”message board” funktion på sin webbplats.
Senaste kommentarerna