Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Prenumerera
Vad är öppen källkod?
Oinitierat om öppen källkod: “Under rubriken “Säkra system hellre än öppen källkod ” i kategorin “Skola och högre utbildning” har Microsoft publicerat en artikel där man skriver om problem med att använda öppen källkod. Ryggraden i artikeln är en intervju med en rektor i Östhammars kommun och bland annat skriver man att:
Skolan och den offentliga sektorn måste få koncentrera sig på att ordna en bra verksamhet för medborgarna. Då behövs säkra, beprövade och smidiga IT-lösningar och inga experiment med öppen källkod-program, menar Ulf Engström, rektor i Östhammars kommun i Uppland.
– Skolan kan inte vara experimentverkstad för verktyg som andra har valt för att ’snåla in på programköpen’. Vårt ansvar är att använda de verktyg som underlättar lärarnas arbete, ökar effektiviteten och kvaliteten i undervisningen och löser verksamhetens problem, säger han.
Artikeln är (om än något förvirrad) intressant så tillvida att den belyser ett allvarligt problem genom att (oavsiktligt) belysa den okunnighet som dessvärre är vanlig i många kommuner och som leder till felaktiga slutsatser i strategiska frågor som rör IT i skolan. I detta fall tycks det brista i kunskaperna om öppen källkod och införandet av ny programvara.
– Men det blev kaos, ett tag kunde vi inte ens kommunicera internt, säger Ulf Engström som är en av dem som har drivit på för att Östhammar nu har bytt tillbaka till Windows och Office.”
(från Frepa.)
Fick den artikel Frepa refererar i Nyhetsbrev från Microsoft om skola och högre utbildning i onsdags. Förutom den artikeln innehåller nyhetsbrevet ett antal riktigt intressanta artiklar om bl.a. tips om hur man jobbar med multimedia i skolan, om Rosendahlsgymnasiet där alla elever (och lärare) har en egen tablet PC som kan anslutas till det trådlösa nätverket m.fl.
Technorati Tags:
Microsoft, Education, Open Source, ICT in schools, IT i skolan, Swedish, Utbildning
Artikeln om öppen källkod är emellertid, precis som Frepa påpekar, bara förvirrad. Bara en sådan sak som att artikelförfattaren Per-Ola Knutas och/eller rektorn Ulf Engström som citeras tycks tro att StarOffice är ett exempel på öppen källkod bidrar till förvirringen. StarOffice är ett kommersiellt program som tillverkas av det inte helt okända företaget SUN. Skolor får använda StarOffice utan kostnad och det är kanske det som orsakar förvirringen. StarOffice bygger på ett officepaket som är öppen källkod och som heter Open Office. För oss Mac-användare finns en variant av Open Office kallad Neo Office.
Man anpassar inte heller ett officepaket som StarOffice och till skillnad från Microsoft Office hanterar Star Office både .doc-filer (Microsofts format) och andra format, också öppna sådana. I artikeln blandas också drivrutiner in. De är ju sällan eller kanske snarare aldrig en del av office-paketet utan hör till det som följer med operativsytemet. Star Office finns både för Windows och för Linux. På den nivån kan problem med drivrutiner finnas.
Det finns också flera mycket intressanta exempel på skolor/kommuner som framgångsrikt använder Star Office eller Open Office. Eksjö och Motala kommuner beskrev t.ex. dessa erfarenheter på en konferens i Stockholm förra veckan.
Att använda StarOffice kan därför knappast beskrivas om experimentellt vilket hävdas i artikeln. Ulf Engström säger också (enligt artikeln) att ” Det fanns inga funktioner för att distribuera uppdateringar vilket skapade irritation och frustration. Sammantaget orsakade allt detta en dålig arbetsmiljö.” Såvitt jag känner till så är detta en missuppfattning. Kanske saknade Östhammars kommun sådana men det betyder ju inte att det inte finns. Hela införandet av Star Office i den kommunen verkar ha varit mycket dåligt planerat.
Med detta vill jag inte säga att det på något sätt skulle vara fel att använda Microsofts produkter i skolan. Tvärtom – om man finner att de uppfyller de krav man har och att de är prisvärda så är de ju ett fullständigt rimligt val. Att de däremot definitionsmässigt skulle vara bättre än öppen källkodsbaserade produkter är dock felaktigt.
Peter: I vissa fall är Open Office utmärkt att använda för skolor. Just Open Office är ett sådant exempel. Nu när dessutom ODF som är Open Office XML format har blivit ISO-standard så finns det ytterligare lök på laxen att använda sig av Open Office…
Fler applikationer stödjer dessutom ODF formatet…se min artikel
http://peko.se/blogg/2006/05/03/odf-har-ratificierats-som-iso-standard/
Sedan finns det exempel på program som är open source som kräver administration av kunnig personal. Här är det nog viktigt att kommunen tänker igenom om de har råd med administrationen. Moodle är ett sådant exempel. Även om det är en utmärkt programvara så kräver den kunnig personal för att installera och administrera. Den behöver ju också modelleras för att passa skolans behov.
Mycket handlar ju också om att ITkunskapen är väldigt låg hos lärare och de som i kommunerna ska handha programmen och tar beslut om programvaran.
Jag har själv egna erfarenheter av detta.
Opps…skrev fel i vissa fall är Open Source ska det ju vara…
Jag skulle i och för sig vilja argumentera för att som Bengt uttrycker det att ”I vissa fall är Open Office utmärkt att använda för skolor. Just Open Office är ett sådant exempel. Nu när dessutom ODF som är Open Office XML format har blivit ISO -standard så finns det ytterligare lök på laxen att använda sig av Open Office…” inte bara gäller i vissa fall och inte bara på skolor.
Tvärtom borde alla former av verksamheter – inte minst offentliga – självklart använda program som har ett öppet filformat. Det innebär ju att man kommer att äga sin information helt vilket inte är fallet med slutna, proprietära filformat. Dessutom vinner man – i ett demokratiskt perspektiv – ökad tillgänglighet. All offentligt producerad information skulle därmed bli faktiskt tillgänglig och det med programvaror med öppen källlkod och därmed i princip kostnadsfria för den enskilde användaren.
Senaste kommentarerna