Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Prenumerera
Valet 2 – frihet, jämlikhet och solidaritet
Peter Karlberg – Valet – friheten, jämlikheten och solidariteten:
Tanken var att fortsätta att utveckla resonemanget som avgör mitt val idag. Har dock blivit så trött på de partistrateger som verkar tycka att man i första hand ska prata om andra partiers förslag och idéer snarare än att argumentera för den egna. Sättet att förhålla sig till Sverigedemokraterna är exempel på detta – enligt min uppfattning är det kontraproduktivt och därmed korkat. De har både av politiker och media givits en plats och roll de inte förtjänar men som tjänat dem väl.
Under ganska lång tid har jag betraktat socialdemokraterna som mitt självklara val, så självklart att jag under en ganska lång period var aktiv i partiet. Det visade sig dock att den politik ideologiska diskussion jag hoppades få delta i lyste med sin frånvaro. Det som nu får mig att välja annat parti är emellertid solidariteten som tycks försvagad så till den milda grad att den när det gäller flyktingmottagande helt försvunnit. Tillfälliga tillstånd, stängda gränser och försvårad familjeåterförening hör inte hemma i en socialdemokratisk politik.
Det enda parti som fortsatt har en rimlig politik på området är Vänsterpartiet. De kommer således att få min röst idag.
PS Det betyder dock att min röst är villkorad. Jag stödjer bara i begränsad omfattning partiets politik i övrigt. Har mycket svårt med inslagen av identitetspolitik, av inskränkningar av människors frihet att helt självständig forma sina liv och tror inte på lösningar som innebär förstatligande av verksamheter annat än när man kan tala om naturligt monopol. DS
Så kloka reflektioner, Peter! Och ditt PS är ytterst välformulerat. Själv skulle jag aldrig kunna rösta V på grund av detta. Men jag förstår i högsta grad ditt val i år.
Konstigt resonemang och jag förstår inte hur man kan tillmäta migrationspolitiken så stor betydelse, För mig har det varit uppenbart sedan länge att vi måste ha en sådan politik som harmoniserar med länderna i vårt närområde. Nu har både S och M till viss del insett detta och förhoppningsvis finns det snart ett EU-ramverk på plats så vi bara tar emot vår andel av flyktingmigranterna om maximalt ca 14000 per år. När vi har detta kan fokus läggas på andra frågor.
Personligen har jag gjort tvärtom och röstat på ett parti för att ge Vänsterpartiet minsta möjliga inflytande. Till min stora besvikelse har Löfven låtit sig utpressas av Sjöstedt istället för att nonchalera partiet som passivt stödparti likt Göran Persoon gjorde.
Jag tycker Peter Karlberg problematiserar för lite. För mig är det väldigt viktigt att beakta vilka som får betala för V:s migrationspolitik. Jag anser att de som får betala mest är i första hand redan svaga grupper.
Alliansens förslag att skapa instegsjobb med låga löner är kanske det bästa vi kan göra men fortsätter vi att ta emot många som har väldigt svårt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden kommer det att skapa en ny underklass bestående av arbetande fattiga.
Jag ser en klar och tydlig målkonflikt mellan vår önskan att visa solidaritet med några av alla världens flyktingar och fattiga och att inte öka klyftorna i Sverige.
Denna målkonflikt kan upplösas genom att vi ser till fler än dem som kan ta sig till Sverige. Nog kan
vi göra mycket för att hjälpa människor i nöd utan att de först måste ta sig till Sverige.
S är fortfarande för stort enligt mig men inte längre tillräckligt stort för att få igenom en sammanhållen politik. V får gärna växa på S bekostnad för jag tror det gynnar demokratin i Sverige för då blir det lättare att få till en restriktiv invandringspolitik vilket det finns ett stort väljarstöd för. Åtminstone om man tänker på att S, M och SD står för en sådan politik, givetvis med något olika utformning.
Senaste kommentarerna