Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Gemensamt uttalande om utredning angående ev kommundelning
Tillsammans med ett antal andra aktiva politiker i de södra kommundelarna har jag undertecknat ett uttalande till stöd för att frågan om en kommundelning bör utredas. Uttalandet i sin helhet följer här:
EGEN KOMMUN
Frågan om att bilda en egen kommun i de södra kommundelarna av Södertälje har återigen blivit aktuell, 10 år efter den tidigare folkomröstningen –93,i samma fråga.
Alla politiska partier i de södra kommundelarna är eniga om att hos Kommunstyrelsen i Södertälje kommun begära att frågan om en egen kommun i de södra kommundelarna utreds. Syftet med en sådan utredning – som genomförs av Kammarkollegiet – är att få ett sakligt underlag som medborgarna i de södra kommundelarna kan använda i de fortsatta diskussionerna.
En anledning till att vi, aktiva politiker i kommundelarna, i detta läge väcker frågan om en ny kommun är att vi anser att en stor del av andemeningen som fanns i kommundelsreformen har försvunnit under senare tid. Kommundelskontoren läggs ner, ansvaret för verksamheterna förs över till fackkontor inne i Södertälje och ansvaret för individ- och familjeomsorg läggs helt på social- och arbetsmarknadsnämnden med säte i stan för att nämna de senaste exemplen. Vi tycker också att osäkerheten beträffande kommundelarnas fortsatta existens är stor.
En annan anledning till att vi väcker frågan är att vi uppfattar att ett inte ringa antal medborgare i de södra kommundelarna också har uppfattningen att avståndet till de viktiga politiska besluten nu ökar. Det lokala inflytandet över fördelningen av resurser i kommunen är ett sådant exempel. Diskussionen om mer omfattande satsningar i kommunen, med undantag för lite äldreomsorg, rör oftast tätorten Södertälje och inte kommundelarna.
Målet med en utredning är, enligt vår mening, att ge kommundelsinnevånarna underlag för att i en eventuell (sannolik) folkomröstning ta ställning till frågan om egen kommun. Vår gemensamma uppfattning är att det är viktigt att det är innevånarna i de södra kommundelarna som ska avgöra om det blir en delning eller inte. Men för att ge ett bra underlag och inte fördröja frågan har vi politiker agerat för att snarast få fram ett objektivt utredningsmaterial som visar förutsättningarna för en kommundelning och därmed ett bra underlag för information, diskussion och ställningstagande.
Utredningen skulle kunna slutföras under första halvåret i år, om utredningen visar att förutsättningar finns kan en folkomröstning genomföras 2005. Då skulle – om medborgarna i de södra kommundelarna så önskar dvs säger ja till en delning i folkomröstningen – ett nytt fullmäktige väljas till den nya kommunen i det ordinarie valet 2006.
Undertecknat av representanter från de flesta partier i de södra kommundelarna
Hugo Altink, folkpartiet Hölö-Mörkö
Ulla-Britt Andersson,, centerpartiet Järna
Anna-Lisa Ericsson, centerpartiet Hölö-Mörkö
Per-Anders Fritshammar, centerpartiet Järna
Tage Gripenstam, centerpartiet Hölö-Mörkö
Greger Hagström, moderaterna Järna
Orvar Juréus, moderaterna Hölö-Mörkö
Pernilla Lång, socialdemokraterna Hölö-Mörkö
Peter Karlberg socialdemokraterna Hölö-Mörkö
Eva Molnár, kristdemokraterna Hölö-Mörkö
Miklos Molnár, kristdemokraterna Hölö-Mörkö
Gunnel Nygren, centerpartiet Järna
Nora Olander, kristdemokraterna Hölö-Mörkö
Inger Pettersson, moderaterna Hölö-Mörkö
Kerstin Stenberg, miljöpartiet Hölö-Mörkö
Erik Tomsen, miljöpartiet Hölö-Mörkö
Richard Vingnäs, centerpartiet Hölö-Mörkö
Raymond Wigg, miljöpartiet Järna
Pontus Åström, socialdemokraterna Järna
Senaste kommentarerna