Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Vad väljarna prioriterar
Även om Aftonbladets undersökning av vilka frågor väljarna prioriterar inför valet 2006 fått 65 000 svar så är den självklart – liksom alla öppna webbenkäter – behäftad med stor osäkerhet. Dessutom har sannolikt Aftonbladet valt ut de möjliga frågorna. Om man emellertid ändå väljer att anta att 10-i-topplistan rimligt avspeglar vad folk i allmänhet prioriterar kan man som socialdemokrat göra några kommentarer:
- Kraftfulla åtgärder för att sänka arbetslösheten. 67.4%
Åtgärder mot arbetslösheten prioriteras redan. Frågan är väl vilka typer av åtgärder som å ena sidan ger mesta möjliga effekt på kort sikt och å den andra sidan vilka som ger mesta möjliga effekt på lite längre sikt. Traditionella åtgärder – som nu också förslagits – i form av arbetsmarknadspolitiska åtgärder (utbildning m.m.) tillsammans med fler jobb i offentlig sektor är naturligtvis kortsiktigt de mest effektiva åtgärderna som ingår i den politiska verktygslådan. På längre sikt är de otillräckliga. För att långsiktigt få fler arbeten (för arbetslösa att få) krävs en politik som (vilket finns som nummer 6 i denna lista) gör att befintliga företag expanderar respektive nya företag kommer till. Här är politikens arsenal mera begränsad. Högern förespårkar oftast och envist minskade skatter. Personligen tror jag att det är mer en fråga om klimat – såväl företagsklimatet i allmänhet som t.ex innovationsklimatet. Fler måste få fler goda idéer och också våga prova dem. Inom servicesektorn t.ex. restaurangnäringen skulle minskat krångel och mer positivt bemötande förmodligen ganska snabbt ge utrymme för fler entrepenörer.
- Bättre vård av våra gamla. 63.4%
Enstaka händelser – nog så allvarliga – tenderar att dominera bilden av omsorgerna för de äldre. För de allra flesta fungerar såväl vård som omsorg utomordentligt väl. Trots det finns det förstås saker att göra. Regeringen har tagit en del initiaitv för att t.ex höja kompetensen hos de som jobbar i äldreomsorgen och det kan nog vara bra. Fler händer behövs också och ingår i budgeten för nästa år – om nu kommunerna väljer att anställa. Vad som saknas, och som jag upplevt är en stor brist, är mellanformer när det gäller boende. Åtminstone i min kommun finns nästan inga servicehus (eller motsv.) dit äldre kan flytta för att komma in i ett socialt sammanhang och/eller få lite ökad trygghet.
- Sänkt skatt på bensin. 60.6%
Otvivelaktigt ett helt befogat krav. Bensinskatten borde utformas så att den ger staten samma inkomst oavsett pris. Det är inte alls rimligt att utforma skatter så att det automatiskt blir mer skatteinkomster när priserna stiger.
- Billigare tandvård. 58.6%
Inget konstigt önskemål. Det är ytterst svårt att förstå varför vi traditionellt valt att se tänder som något annat än del av den kropp som i övrigt har rätt till vård till mycket låg kostnad. Samtidigt är det kostsamt att göra något åt detta.
- Fler poliser. 49.7%
Har fått för mig att vi lägger ner betydande resurser på polisverksamheten. Känns ibland som om vi faktiskt kanske först borde se över hur de nuvarande resurserna används. Fler poliser som är närvarande/tillgängliga behövs dock.
- Lättare att starta företag. 47.6%
Se kommentar till punkt 1 ovan.
- Sänkt skatt på inkomster. 45.4%
Det är alltid svårt att diskutera skattenivåer. För de flesta av oss är frågan vad vi får för skattepengarna minst lika viktig som nivån. Många kan också tänka sig högre skatt om vård, skola, omsorg m.m. förbättras. Samtidigt håller jag med om att det är viktigt att människor kan ha så stor disponibel inkomst som möjligt och för många lågavlönade är därför sänkt inkomsskatt viktig. Varje ökad utgift i det offentliga bör vägas mot möjligheten att också minska på skattebördan.
- Lika lön för kvinnor och män. 44.7%
Om frågan avser lika lön för lika arbete så tror jag inte det finns någon som är emot. Borde ju vara fullständigt självklart.
- Högre krav på livsmedlens kvalitet. 41.1%
En fråga som politiken med varm hand borde överlämna till konsumenterna.
- Fler läkare. 40.5%
Vad betyder egentligen denna punkt – avsåg Aftonbladet offentligt avlönade läkare eller fler läkare i största allmänhet.
Senaste kommentarerna