Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Polisnämnden i Södertälje
Jag har blivit kallad till polisnämnden i Södertäljes nästa sammanträde som är i nästa vecka. Jag visste att jag förslagits till ledamot i nämnden men har inte fått någon bekräftelse från polisstyrelsen i Stockholm på att så faktiskt skett. Nu får man väl anta att de gjort det även om jag inte lyckats hitta något protokoll med besked om detta (polisstyrelsens protokoll finns här).
Polisnämndens existens regleras på följande sätt:
5 a § Polisstyrelsen får inrätta en eller flera polisnämnder för att under styrelsen leda polismyndigheten inom den eller de delar av polisdistriktet som styrelsen bestämmelser.
I en polisnämnd skall ingå antingen polischefen, den ställföreträdande polischefen eller chefen för respektive polisområde. Vidare skall det ingå det antal ledamöter, lägst fem och högst tio, som polisstyrelsen bestämmer. Dessa ledamöter utses av polisstyrelsen. För de ledamöter som utses av polisstyrelsen skall lika många suppleanter utses.
I fråga om de ledamöter och suppleanter som utses av polisstyrelsen tilllämpas 5 § tredje stycket första och andra meningarna. Lag (2004:1356).
Och dess verksamhet/ansvar specificeras så här:
5 § Polisstyrelsen är beslutför när ordföranden eller vice ordföranden, länspolismästaren och minst fyra andra ledamöter är närvarande. När ett ärende av större vikt behandlas, bör samtliga ledamöter närvara.
Vid lika röstetal vid omröstning i styrelsen har ordföranden utslagsröst.
6 § Om ett ärende i polisstyrelsen är så brådskande att styrelsen inte hinner sammanträda för att behandla det, avgörs ärendet genom meddelanden mellan ordföranden eller vice ordföranden, länspolismästaren och minst fyra andra ledamöter. Kan ärendet inte avgöras på detta sätt, får länspolismästaren besluta ensam i närvaro av den föredragande till vars uppgifter ärendet hör.
Beslut som fattas enligt denna paragraf skall anmälas vid nästa sammanträde med polisstyrelsen.
7 § Vad som sägs i 5–6 §§ gäller också polisnämnden. Om den ställföreträdande polischefen eller chefen för ett polisområde ingår i polisnämnden i stället för länspolismästaren, gäller för dessa vad som anges för länspolismästaren. Förordning (2005:52).
5 § Polisnämnden avgör i den utsträckning som polisstyrelsen bestämmer sådana ärenden som avses i 2 § första stycket 1-2 och 3 §. Polisnämnden avgör också andra frågor som hänskjuts till nämnden av länspolismästaren, av den ställföreträdande polischefen eller av chefen för det polisområde som ingår i nämnden.
Polisstyrelsen får bestämma att polisnämnden skall bereda ärenden som skall avgöras av styrelsen. Polisstyrelsen bör särskilt se till att ärenden delegeras till polisnämnden i den utsträckning som det behövs med hänsyn till att polisarbetet skall vara lokalt förankrat.
Polisnämnden får inte avgöra frågor som avser polisledning i särskilda fall.
Och de ärenden som anges i 2 och 3 § är:
2 § Polisstyrelsen avgör
1. viktiga frågor om planeringen och inriktningen av verksamheten samt ekonomi,
2. viktiga frågor som rör polismyndighetens organisation, och
3. andra frågor som länspolismästaren hänskjuter till styrelsen.
Styrelsen får inte avgöra frågor som avser polisledning i särskilda fall.
3 § Polisstyrelsen skall yttra sig i samband med att länspolismästare, biträdande länspolismästare, polismästare, polisöverintendenter och polisintendenter skall anställas.
Ser fram emot detta uppdrag och det skall bli mycket intressant att se vad som faktiskt ryms inom de ovan angivna områden som polisnämnden kommer att behandla/besluta om.
Senaste kommentarerna