Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Guillou om fildelning
Guillou som jag har mycket stor respekt för går i gårdagens Aftonblad till genralangrepp mot 1 miljon svenska fildelare. Jag har kommenterat detta på Kulturbloggen där RS kritiserar Guillou. Min kommentar:
Jag tycker att du har helt rätt när det gäller vad fildelning är. Blir ju lätt en snurrig debatt om man inte skiljer på tekniken i sig respektive hur den används i olika fall. Fildelning är förstås en teknik som kan användas både för helt legitimt delande av resurser men som också självfallet kan användas för delning av resurser som man inte förfogar över rätten till.
Jag har svårt att diskutera Guillou’s artikel därför att den tycks utgå från att svenskar skulle vara osedvanligt “kriminella”. Jag har inte hittat stöd för den uppgiften. I princip har han dock en poäng: Det går inte att motivera t.ex. nedladdning/kopiering av upphovsrättsskyddat material med att man inte har råd att köpa detsamma.
Det han däremot väljer att inte diskutera är de förändringar av villkoren (och därmed kostnaden) för produktion och distribution som den digitala tekniken medfört. I branscher som inte förmår anpassa sig till detta uppstår förstås brist på arbete – så har ju alla teknik”språng” förändrat marknadsvillkoren. Såväl bok- som skivindustrin verkar ju ha hamnat helt fel och fortsätter att distribuera sina produkter huvudsakligen via traditionella kanaler, dessutom framställda på traditionella media, trots att den tekniska utvecklingen för länge sedan sprungit förbi.
Självfallet vill jag inte längre köpa cd-skivor – tack vare iTunes kan jag nu köpa och ladda ner den musik jag vill ha till någorlunda vettiga priser (tror att de egentligen bord halveras). Apple har alltså förmått att få åtminstone delar av skivindustrin att fatta att det är nya villkor som gäller.
När det gäller bokbranschen återstår nog en bra bit. Det borde Guillou fundera över.
En helt annan sak är att det förmodligen (såg någon artikel om det nyligen) går att visa att nedladdning, t.ex. av musik, inte nämnvärt påverkar försäljningen. Det är sannolikt så att nedladdningen svarar mot en ökad konsumtion som kanske till och med bromsat nedgången i försäljningen. Gör ju inte olagligt spridande lagligt men är rätt intressant som fenomen.
Senaste kommentarerna