Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Civilisationernas kamp?
Aftonbladet: Helle Kleins blogg: “Vill bara påminna om Olle Svennings viktiga söndagstext i dagens Aftonbladet.”
(från Aftonbladet.)
Läser Olle Svennings text efter detta tips från Helle Klein, som för övrigt på sin blogg inte med ett ord berört frågan om svenska myndigheters censurering av hemsidor – som ju enligt DN skedde efter att
– Vi har varit i kontakt med internetleverantören och presenterat våra hotbilder för dem. Hur dessa ser ut är hemligt, säger Säpochefen Klas Bergenstrand.
Han anser inte att Säpo utövat påtryckningar mot Levonline och han vill inte heller kommentera att webbhotellet nu släckt ned Sverigedemokraternas sajter.
vilket ju är lite anmärkningsvärt.
Jag har lite svårt att förstå det viktiga i just denna text av Svenning. Han meddelar att “Segern går bara till våldets predikanter” och rapporterar att
Kanske lever vi ändå i en tid av civilisationernas kamp.
Alltsedan Napoleon kolonialiserade Algeriet har västvärlden fortsatt missionera i den muslimska världen: brutala krig, massmord, gaskrig. Allianser upprättas gärna med auktoritära härskare som i Saudiarabien, shahens Iran eller Mubarak i Egypten.
Pia Kjaersgaard knyter an till traditionen. I sitt senaste veckobrev beskriver hon muslimer som ogräs. Gallringen i Danmark, försäkrar hon, klarar vi själva. Däremot behöver hon hjälp med Palestina, Iran, Syrien och andra länder med muslimer.
I den civilisationernas kamp som möjligen pågår vinner två europeiska politiker stora framgångar: Kjaersgaard och Jean- Marie Le Pen. Medan kampen om teckningarna pumpar upp dem till vår civilisations frontfigurer grubblar samvetsömma demokrater över den stora utmaningen: Måste vi i tryckfrihetens namn solidarisera oss med Jyllands-Posten?
Jag har sagt det tidigare: Det är inte något problem att försvara Jyllands-Postens rätt att publicera och samtidigt ta avstånd från det de valt att publicera. Det går utmärkt att försvara Pia Kjaersgaards rätt att hysa sina sanslösa åsiktedr om muslimer och samtidigt ta avstånd från dem (och bemöta dem i diskussion). Lite obehagligt är det dock att Svenning tycks mena att detta är en tid av civilisationernas kamp för på vems sida skall vi då ställa oss?
Frågor av det slaget ställer också Svenning i artikeln när han refererar Ramzy Baroud:
”En av de största och bäst samordnade kampanjer araber organiserat sedan kriget 1973”, skriver Ramzy Baroud i Al-Ahram om demonstrationerna. Han ställer de rimliga frågorna: Varför har alla försök till bred mobilisering mot USA:s krig i Irak och mot det villkorslösa västliga stödet till Israel misslyckats? Varför bojkottas danskt smör medan arabiska länders marknader svämmas över av israeliska produkter? De stora, svåra, dödliga konflikterna suddas ut, skuggas av kampen mot det danska. Upproret mot Fogh Rasmussen och hans mejeriprodukter är lättare än det mot Bush och hans massförstörelsevapen.
Vem skall besvara dessa frågor?
Avslutningsvis tar Svenning upp Hamas seger i det palestinska valet – som ju föranledde EU och andra att hota med indraget ekonomiskt bistånd – och ser deras sannolika val av USA-utbildade teknokrater till regeringsledamöter som ett framsteg för civilisationen (vilken undrar man):
Det välorganiserade arbetet mot fattigdom, usel utbildning och vård byggde förtroendet för Hamas. Det folkliga stödet omvandlades till en demokratisk valseger. Omvärlden fasade för demokratins nyckfullhet men ingen rekommenderade en algerisk lösning: att ogiltigförklara valet.
Hamas förbereder regeringsbildningen. Jamel al Khudiari, ingenjör och affärsman, väntas bli premiärminister. Ziad Abu Amro, statsvetare från prestigefyllda Georgetown, tar hand om utrikesaffärerna. Och Salam Fayyad, ekonom från Texas och Valutafonden, blir finansminister.
Kompetenta teknokrater, övertygade demokrater och troende muslimer. Ett framsteg för civilisationen.
Jag förstår inte riktigt.
Technorati Tags:
Demokrati, Hamas, Palestine, Swedish
Thanks!
Senaste kommentarerna