Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Får man säga hora?
Yngling åtalad för sexuellt ofredande: “En 16-årig pojke misstänks ha kallat en jämnårig skolkamrat för hora. I går hölls rättegången i Södertälje tingsrätt. ”
(från LT.)
Det här är intressant tycker jag. Många hävdar ju att språket hårdnat mellan ungdomar och frågan väcker en hel del uppmärksamhet. Själv minns jag från 70-talet hur en tjejkompis faktiskt lyckades förvåna mig en hel del när hon berättade att hon och hennes dåvarande pojkvän skrek könsord till varandra när de grälade. Det ingick aldrig i min vokabulär under gräl:-)
I Södertälje blir man alltså åtalad för att ha använt ordet hora.
Technorati Tags:
Stockholm, Södertälje, Moralpanik, Swedish, Sexualitet, Yttrandefrihet
I Stockholm blir sådana som Dominika Peczynski istället faktiskt störda över att hennes dotters dagisfröken reagerat på att dottern använt samma ord. Fru Peczynski uppmanar i en artikel i Aftonbladet tjejer att – för att stärka självförtroendet tror jag – öva på att säga könsord. Hon meddelar också att:
Tänk om jag, Gud förbjude, VILL att min dotter ska svära? Tänk om jag tycker att dagisfröken inte ska lägga sig i hur jag pratar med mitt barn. För det är väl inte olagligt i alla fall? Tänk om jag inte vill att min dotter ska växa upp och bli en präktig fröken som sitter och ler med stängd mun och huvudet på sned? För det är precis så det är. Hon är ju min dotter och jag vill att hon ska vara som jag.
Övandet beskriver fru Preczynski så här (observera att hon faktiskt tänkt sig att det skall kännas naturligt att använda könsord för att uttrycka sig med mer emfas). Kanske har den åtalade 16-åringen också använt orden på det sättet?
En övning kan vara att man på morgonen, innan man går till jobbet övar på att säga alla könsord man kan framför spegeln. Det kommer att kännas besvärligt och du kommer att fråga dig själv om det verkligen är tillåtet att ta så fula ord i sin mun. Men redan efter ett par dagar märker du att det känns naturligare. Det är då du kan börja tillämpa ditt nya språk på andra människor.
Betraktar mig inte som särskilt pryd men reagerar ändå på användandet av just könsord som förstärkningsord. Finner dem dock inte särskilt nedsättande/förolämpande – mest olämpliga. Det är ju sammanhanget som avgör förstås. Skulle också reagera om mina barn oavsett kön började öva enligt dessa anvisningar.
JazzJeppe skrev om det här för ett par dar sedan…
http://www.jazzjeppe.com/index.php?title=svordomar&more=1&c=1&tb=1&pb=1
Jag tycker min kommentar där är talande…
Nu är väl förstås de flesta svordomar vi använder just exempel på att vi hämtat dessa från den kristna traditionen (även om förstås motsvarigheter finns i alla kulturer).
Viktigare fråga är dock huruvida det skall vara åtalbart att t.ex. använda ordet hora – om vi antar att det används som en svordom. Om hora är ett lagbrott var går gränsen dvs vilka andra ord riskerar att hamna i samma kategori?
Det här med att någon kallar någon för hora, är ju trots allt fel i de flesta sammanhang då personen man tilltalar inte är hora/prostituerad. Men ordet hora har idag fått en ny mening. Det finns inte en ungdom som säger hora och menar någon som säljer sexuella tjänster -idag säger man det i brist på ordförråd och med betydelsen ”du din dumma knäppa korkade puckade brud försvinna ur min åsin”. Detta är viktigt att trycka på.
Så det handlar egentligen om språkmedvetenhet och vilken grad av medvetenhet språkbrukaren befinner sig på. Men samhället kämpar fortfarande för att ordet hora ska vara tabu och ett känsligt skällsord och det kommer nog vara så för en tid framöver. Så länge det är så, måste vi få våra unga att förstå det olämpliga i att använda ordet i kränkande syfte, vilket det ju främst handlar om. Jag jobbar själv med detta i klassrummet och det är rörande och se hur det går upp för grabbarna att tjejer ofta tar mycket illa vid sig när de blir kallade hora.
Men vem vet, en vacker dag är det kanske lika normalt att kalla folk hora som det är att säga negerboll på kondiset.
Klart det ska vara åtalbart att förnedra och förringa. Eller faktiskt förtala någon. Kan man inte rubricera användandet av ordet Hora som förtal när personen som blir kallad för Hora troligen i den unga ålder knappast är Hora…
Nej förtal ska nog vara åtalbart. Jag tror att de flesta ser skolan som någon undantagsplats från samhället. Där får man misshandla och behandla varandra illa utan åtal…
”Ur Brottsbalken…
5 kap. Om ärekränkning
1 § Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.
Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.”
Det är fel. Det är en del av samhället. Olaga hot, förtal och misshandel ska polisanmälas på samma sätt som det görs om samma händelse skulle ske på annan plats i samhället.
Om vi lär ungdomar att det går att bryta mot lagar så fortsätter de att bryta mot lagar…
Bengt, detta förutsätter ju att ordet hora används i sin mer bokstavliga mening. Jeppe beskriver ju en helt annan innebörd.
Tycker att det har väldigt lite att göra med den andra fråga du tar upp, nämligen huruvida vi tillämpar olika regler/lagar i och utanför skolan. Problemet i det sammanhanget är mer relaterat till var gränserna går och vilket utrymme barn/ungdomar har/bör ha/tar under sin socialisering. De flesta av oss har väl bråkat/varit i slagsmål i unga år i och/eller utanför skolan – bland vuxna skulle självfallet sådant kunna rubriceras misshandel. Skal lvarje incident med våldsinslag bland barn och ungdomar betraktas som ett lagbrott?
Peter: De kallar det själva för lek. Men i de utsattas värld är det allt annat än lek. Att varje dag bli utsatt för hårda ord av de kamrater som du tvingas till via skollagen. Att bli slagen och förnedrad. Det gör dig socialt handikappad och får dig att tappa tro på andra människor.
Jag vet inte om det då är en del av socialiseringen?
Skolan skriver mobbingplaner och skolverket skapar nya instanser, men jag har pratat med en blivande lärarinna som precis som jag upplevde hur litet skolan agerar gentemot dessa överträdelser.
Det är kränkningar av medborgare som får fortgå i det tysta. Det är inte en del av socialiseringen…
Nu misstolkade du mig tyvärr. Jag talar förstås inte om att ingen skall ingripa vare sig vid enstaka händelser eller vid upprepade situationer (vad som brukar rubriceras mobbning). Det jag menar är att många barn/ungdomar på samma ställe nästan ofrånkomligen kommer att leda till olika typer av incidenter – ord yttrade i vrede, knuffar och ibland rena slagsmål. När bör sådant vara straffbart – dvs vad skall anmälas till polis? Vilka ord är tillåtna att yttra när man är arg och 10 år? När man är arg och 15 år?Vad skall vuxna i skolan göra – ingripa och/eller ringa polisen?
Jag tycker att detta är långt ifrån enkelt i synnerhet när språket utanför skolan förändras. Också det faktum att även mycket unga barn kan råka i konflikt där slag utdelas bidrar till att det faktiskt måste finnas ett utrymme som inte innebär att polis tillkallas, eller?
Peter: Först vad konstigt kommentarerna beter sig..ordningen kastas om…
Jag tror att vi talar om olika saker och har litet olika syn. Det kan bli så ibland när man bara har text att tillgå.
Jag håller med dig det är inte lätt att väga när man ska agera. Det som är problemet tror jag är att man agerar för sällan. Det ska till tillhyggen såsom kniv eller kaststjärnor. Något konkret som man ser.
Det är nog svårare att agera mot händelser. Det är ännu svårare för vuxna i skolan att agera mot händelser som dem inte ser. Allt för många gömmer sig i lärarrum och är inte i korridorer där det här sker…
Jag är en av de lärarna som var och agerade i korridorerna för att förhindra just att ungdomarna kränkte varandra. problemet är att de lärare/vuxna som gör det är för få. OM ALLA lärare/vuxna skulle göra det skulle det vara en baggis att minska mobbing och våld i skolorna.
Jag tror inte heller på förbud eller att polisanmäla ALLT. Men ibland så är jag nog litet provokativ och arg över att det inte händer något…det är samhället som ska göra det…
När ska vi vuxna fatta att Samhället…det är vi…det är vi som mäste agera…inte någon annan
Senaste kommentarerna