Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Polisen begår lagbrott?
Polisen tog fel servrar vid tillslaget mot Pirate Bay: “Polisen tog med sig många servrar under tillslaget igår. Varken kammaråklagare Håkan Roswall eller polisens presstalesman vill säga vem tillslaget egentligen riktade sig mot. Allt tyder på att polisen gick in och tog alla servrar som fanns i lokalerna utan att kontrollera vem de tillhörde.
En av de servrar polisen beslagtog var en spelserver för Counterstrike som spelföreningen Birdie.org hade hos ett av de webbhotell polisen slog till mot. En annan var en privat server som Lezgin Bakircioglu drev.
Spelservern var pris i en tävling som vi hade under helgen i Uppsala. Det var femton stycken 16-åringar som just vunnit den. Det var deras maskin, säger Lezgin Bacircioglu.
Kammaråklagare Håkan Roswall säger att han inte kan svara ens på frågan vem eller vad tillslaget riktade sig mot.”
(från IDG.)
Man blir lite konfunderad när man läser artikeln ur vilken jag citerat ovan. Oaktat frågan om huruvida fildelning är attt betrakta som ett så allvarligt brott att det skulle motivera insatser av denna storlek och oaktat frågan om The Private Bay, som ju inte har något upphovsrätsligt material på sina servrar, gör sig skyldig till något brott överhuvudtaget är ju själva uppläggat på razzian – och besllagen som gjorts i det sammanhanget inte bara tvivelaktigt, det förefaller vara en fråga om myndighetsmissbruk!
Technorati Tags:
Bodström, Freedom of speech, Music, Politics, Rättssäkerhet, Utrikespolitik, Socialdemokraterna, Yttrandefrihet, Oscar Swartz, Nicklas lundblad
Nicklas Lundblad har i tre artiklar analyserat det hela ur ett juridiskt perspektiv – väl värt att läsa. Han skriver bland annat:
Nu är APB nere, och radikaliseringen av fildelningsrörelsen har drivits ett steg till. Jag förstår inte riktigt hur det här skall kunna hjälpa upp respekten och legitimiteten för upphovsrätten – den fråga som jag skulle ha för ögonen om jag arbetade med innehållsindustrin. Det finns en sorglig dynamik i detta: jag antar att upphovsrättsinnehavarna pressar organisationer som APB att agera i frustration över läget, och när APB agera skapas en ny omgång radikaliserade fildelare som bygger nya protokoll, sajter och motkrafter – och ramaskriet från upphovsrättsindustrin blir än högre.
Nåväl – det är ett övergående fenomen. Snart kommer vi till brytpunkten där bandbredd och anonym fildelning gör diskussionen blott rättshistoriskt intressant. Det som förvånar mig är hur litet förberedd upphovsrättsindustrin är för denna rätt givna utveckling.
Vad som är så tydligt i denna fråga är att branschen (dvs programvaru- musik- och filmindustrin) helt har hamnat i otakt med såväl tekniken – man laddar ner saker, köper inte digitalt material förpackat i analoga förpackningar – som med människors beteende. Att sedan branscherna som sådana fortsatt omsätter oerhörda summor – om än lite omfördelat – talar ju dessutom för att fildelning rätt utnyttjad faktiskt är bra för marknadsföring och försäljning. På sikt måste vi förstås få nya affärsmodeller som nyttjar dagens teknik (nätet och just fildelning) och som kan distribuera ersättning till upphovsrättshavare. ITunes och andra liknande tjänster är ju exempel på det.
Oscar Swartz som uppenbarligen har god insyn i The Pirate Bay håller oss också uppdaterad om utvecklingen sedd från det perspektivet. I kommentarer hos Swartz antyds att Bodström på något sätt varit inblandad i att få tillslaget mot The Pirate Bay tillstånd. Är så fallet har han adderat ytterligare ett allvarligt misstag till den lista jag redan har över sådana.
Senaste kommentarerna