Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Vem vinner valet?
Det finns en rätt underlig tendens i rapporteringen från framförallt opinionsundersökningar inför valet. Man tycks utgå från att det är en slags tävling om makten – egentligen rätt fri från politiska ambitioner. Varje parti har ju ett program och det bör väl rimligen vara utgångspunkt för varje väljares ställningstagande. Genom att medier understödda av statsvetare och opinionsmätningsinstitut fokuserar ställningen mellan de s.k. blocken försvinner diskussionen om vad för politik folk faktiskt vill ha. Förändringar av enskilda partiers stöd förklaras nästan aldrig i termer av hur deras politik uppfattas.
Oaktat partiernas ev. överenskommelser angående regeringsbildning måste ju väljarna ha rätt att uttrycka sin uppfattning genom att göra val mellan partier. Det resultat som sedan nås borde sedan hanteras med mycket stor respekt för hur väljarna röstat – den politk som kommer att föras borde utgå inte från koalitioner baserade på någonslags köp- och sälj utan från en mer relativiserande hållning. Koalitioner bör baseras på ett relativt inflytande (baserat på valresultatet) på alla frågor – inte allt inflytande i vissa.
Technorati Tags:
Demokrati, Bodström, Kontrollsamhälle, Democracy, Swedish, Politics, Politik, Socialdemokraterna, Småföretag, Övervakning
Idag är det t.ex. som väljare omöjligt att veta hur man skall rösta om man vill ha t.ex. en socialdemokratisk politik i huvudsak men kanske en bättre, mer offensiv politik när det gäller nyföretagande. Lika svårt är det att veta hur man skall rösta för att få en vettig flyktingpolitik, en bättre EU-politik eller slippa det Bodströmska övervakningssamhället.
Vårt valsystem med märkligt oprofilerade kandidater gör det inte ens möjligt att påverka politiken genom kryssa kandidater. Vi behöver betydligt bättre instrument för att göra det möjligt för medborgarna, väljarna att tydligare uttrycka sina åsikter – förstås inte bara i val vart fjärde år utan kontinuerligt.
Senaste kommentarerna