Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Hakkors – symbol för förtryck av vad?
Att förknippa hakkors med Israel: “Igår lyssnade jag på Studio Ett och ett inslag föranlett av en ledarartikel i Expressen som skrevs av Rickard Slätt.
Det han försökte problematisera i sin artikel var att demonstranter mot Israels omåttliga aggression i Libanon använde hakkors med likhetstecken med Davidsstjärnan. Att det över huvud taget kan väcka diskussion i media finner jag ytterst märkligt.”
(Via Jinges Web- och Fotoblogg.)
Jinge finner det märkligt att frågan diskuteras. Efter att ha läst också ge oss ett val tycker jag inte att det är så märkligt:
Det finns ju onekligen en speciell historisk bakgrund till staten Israels själva existens, och vi som inte förstår den på ett personligt plan underskattar nog gärna den intima kopplingen mellan staten Israel och Israels folk. Vi måste bli oerhört mycket mer ödmjuka inför det, att beskyllningarna gentemot oss om antisemitism inte alls bara är ett propagandainstrument, utan ett direkt eko av vår egen brist när vi envist hävdar motsatsen – båda sidor saknar nämligen den andres perspektiv.
De som ropar antisemitism så fort vi kritiserar ett israeliskt bombanfall förstår inte alltid att en åtskillnad av folket från staten är vårt paradigm. Och vi förstår inte deras synonymisering av samma begrepp när vi provokativt avfärdar kritiken och väljer konfrontation. Men det är faktiskt vårt ansvar, som relativister, att inleda vandringen mot ömsesidig förståelse.
Man måste alltså ställa sig frågan om det är rimligt hänsynsfullt gentemot de personer som snarast uppfattar hakkorset som symbol för utrotningen av judar under andra världskriget att använda den i anslutning till just Davidsstjärnan som ju då var en påtvingad identifikation som judarna bar?
Technorati Tags:
Israel, Politik, Socialdemokraterna, Yttrandefrihet, Statsterrorism, Jinge, ge oss et val
Man behöver ju inte vara relativist för att tycka att det är värt att fundera över. Detta leder emellertid inte till att man borde (om det inte är det) förbjuda användandet av hakkors i politiskt syfte och för många är det säkert mest en symbol för ondska. Det leder däremot till att det kan finnas anledning att fundera över om det är rimligt, vettigt, förnuftigt eller vad man nu vill kalla det.
Ett problem är ju också att många sammanblandar staten Israel med folk med judiskt ursprung. Till det bidrar ju förstås förutom den historiska bakgrunden det faktum att Israel är en judisk stat som strävar efter att bebehålla judisk kontroll av staten.
Jag har svårt att respektera att andra blandar samman folk och stat. Däremot känns det mycket rimligt att respektera att hakkorset främst är en symbol för nazistiska förbrytelser mot främst judar (även om andra som drabbades tycks glömmas bort).
Däremot kommer jag självklart att försvara andras rätt att ha en annan uppfattning t.ex. de demonstranter som kopplar ihop hakkorset med Davidsstjärnan. De är i sin fulla rätt att uttrycka denna sin uppfattning – kallas yttrandefrihet!
Jag skulle också vilja hävda att en sådan koppling inte alls ger uttryck för antisemitism, lika lite som den omfattande kritikav den israeliska statsterrorismen jag och andra riktar mot Israel med anledning av övergreppen mot palestinier och libaneser. När Richard Slätt talar om ökande antisemitism ljuger han.
Du har förmodligen rätt.
Det är som du säger, att alla borde rimligen fundera över det här, innan de kastar sig ut i debatten. Till min poäng hörde också att den som har en relativistisk syn (som jag) har ett direkt ANSVAR att ta hänsyn för den andres perspektiv, innan den ger sig hän. Andra, icke-relativister (det kan måhända vara Jinge, vad vet jag), har absolut rätt att uttrycka sin åsikt så som den är. Men att uppfatta det som ”märkligt” när man får mothugg – det tyder hursomhelst på en viss aningslöshet…
Förmodligen är det väl inte så många som tillämpar en strikt relativistisk syn på tillvaron med tillhörande ansvarstagande. Jag gör det inte.
Perspektivet är likafullt nyttigt – om inte annat så ökar ju medvetenheten om vad man faktiskt säger med de ord man använder.
Senaste kommentarerna