Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Framtidens skola?
Var finns en seriös debatt om framtidens skola. Inte i partiernas svar på Kollegiets frågor, i alla fall om man får tro Frepa. Han tar dock själv tag i frågan och får lite medhåll från Bengt och undertecknad. Kasta er över oss!
Hur ska vi få en hållbar skola?: “På kollegiet har de ställt några några frågor , som bland annat berör IT i skolan, till de olika riksdagspartierna. Det är intressant läsning då det blir väldigt tydligt att samtliga partier är i princip helt av banan när det gäller IT i skolan. Allt som rör IT i skolan får luddiga icke-svar.
Vad tänker de politiska partierna göra för att utveckla skolan så att den håller som koncept 2015? Kollegiet ställde tre frågor till politikern i valrörelsen. Svåra frågor visade det sig:
1. Vad spelar skola och utbildning för roll i samhället 2021?
2. Hur bör skolan se ut om 15 år med tanke på samhällets snabba digitalisering och globalisering?
3. Hur tänker ditt parti stötta skolan så att den klarar de utmaningar den står inför?Det visade sig vara ganska svårt att få svar från de olika partierna. Inte bara för att partiföreträdarna befinner sig mitt i en valrörelsen och har fullt upp. Utan kanske ännu mer för att de faktiskt inte har tänkt särskilt mycket kring de här frågorna.
Ibrahim Baylan hänvisar exempelvis till ITiS som numera tillhör historien och som borde ha följts upp av nya satsningar. Det är minst lika viktigt att förvalta resultatet av en satsning som att faktiskt satsa. Han pratar också om de uppdrag som finns kring digitala läromedel. Dessa uppdrag är en droppe i havet i sammanhanget och de är i många fall i behov av rejäl förnyelse. Generellt sett gäller att mycket av det som går under namnet digitala läromedel (eller lärresurser) är i behov av förnyelse – de behöver helt enkelt inträda i 2000-talet och de behöver anpassas bättre till den tekniska utvecklingen. Jämfört med många andra länder i Europa (inte minst våra närmaste grannar) så är dessa s.k. satsningar ganska penibla.
De borgerliga svaren är knappast bättre. Folkpartiet (som ju i denna valrörelse fått mycket uppmärksamhet för sin IT-användning) rapar, i likhet med sina alianskollegor, upp en lång radda floskler som i slutänden mest måste tolkas som ett konstaterande av att IT i princip inte är så viktigt för skolan.
Kollegiets frågor visar på en oacceptabel okunskap och en mycket låg nivå på förståelsen för hur IT påverkar skolan och samhället i stort. Politikerna klarar helt enkelt inte kunskapsmålen!”
(Via ·:[ frepa.blog ]:·.)
Technorati Tags:
IT i skolan, Politik, Socialdemokraterna, Utbildning, Ibrahim Baylan
Senaste kommentarerna