Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Hur ser vi på brott?
Borgerliga statsråd erkänner svart städhjälp: “Och både handelsminister Maria Borelius och kulturminister Cecilia Stegö Chiló är snabba med att erkänna att det anlitat barnflickor svart.
***********
En person som anlitat svart städhjälp och inte rapporterat in detta till Skatteverket blir återbetalningsskyldig till inom en femårsperiod.
– Har en person anlitat svart städhjälp under 90-talet är det preskriberat för länge sedan, säger Björn Sjökvist, skattedirektör på Riksskatteverket, till SvD.”
(Via Aftonbladet.)
Min bild av det svenska samhället är att oerhört många både köper tjänster svart och därmed också att det finns många som är beredda att sälja tjänster svart. Nu får vi tydligen en regering i vilken det finns några som åtminstone har kurage nog att öppet erkänna detta. Oaktat om själva brottet är preskriberat – brottslingar är de ju i vilket fall. Intressant utveckling om de får fortsatt förtroende av statsministern och riksdagen efter detta erkännande. Vilka andra lagar är det ok att bryta/ha brutit mot? Är det bara ok om man lurar staten? Får man ha kört för fort? Får man ha utfört andra ekonomiska brott till motsvarande värde?
Kanske spelar det roll om man bryter mot lagar som man tydligt deklarerat att man vill ändra? Nu vill väl inte heller högeralliansen tillåta svartjobb – bara minska kostnaderna för vit arbetskraft. Är det förresten skillnad om man blivirt dömd för ett brott eller om detsamma inte upptäckts och därmed blivit preskriberat?
Technorati Tags:
Demokrati, Skattebrott, Politik, Socialdemokraterna, Högeralliansen, Maria Borelius, Cecilia Stegö Chiló
Som framgår har jag lite svårt med orienteringen i dessa frågor. Högeralliansen vill skärpa straffen vid vissa typer av brott – inte vid andra? Är brott mot det allmänna mindre allvarliga jämfört med brott mot enskild?
Nja, fuska med sjukförsäkringar och så är väl också allvarligt enligt vår nya regering? Kanske det blir lite enklare att förstå om man tänker på rättsväsendet som ”den starkes rätt”?
Fast då blir det ju än mer komplicerat – alltså om man säger att undanhålllande av skatt och arbetsgivaravgifter inte är så farligt men att få bidrag felaktigt är det. Lite konsekvens kräver jag också av politiska motståndare och likhet inför lagen (åtminstone i princip) trodde jag var en rätt allmänt accepterad inställning.
Senaste kommentarerna