Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Framtidens skola – framtiden för skolan
Skolan går mot ökad uppdelning: “Kunskapsegregeringen ökar, skolan blir mer marknadsorienterad och IT-teknik revolutionerar undervisningen. Så ser framtiden ut för dagens sexåringar. Men näringsliv och skolfolk drar olika slutsatser om hur förändringarna bör bemötas.”
(Via DN.)
För någon vecka sedan presenterade Kairos Future en undersökning kallad Skola 2021 – framtidens skola och lärande. Undersökningen bygger på en enkät som bevarats av ett par tusen respondenter, folk i skolan – lärare, skolledare, elever (gymnasiet) och från näringsliv och samhälle i övrigt. Svarsfrekvensen var väl inte direkt lysande men det är ytterst svårt att få en hög sådan tyvärr.
Idag bevistade jag ett seminarium hos nämnda företag där de fördjupade beskrivningen av det de funnit. Det mesta var väl kanske inte så uppseendeväckande men det är ju altid intressant att få saker och ting bekräftade. Som väntat har alla stora förväntningar på skolan som ges ett otal viktiga uppgifter, som väntat tycker ingen att den egentligen lyckas med alla dessa uppgifter. Vad som kanske var mest intressant är det som saknas. I detta fall konstaterade man att alla delar uppfattningen att ny teknik förändrar förutsättningaran för skolan. När det kommer till funderingar om vad man skall göra saknas en strategi för att angripa just den frågan.
Kairos ger ett förslag till hur man skall kunna arbeta lokalt, eftersom det är där framtiden skapas, men pekar inte på hur just frågan om det försvunna kunskapsmonopolet skall angripas – för det är ju inte en lokal fråga. Det handlar om skolans roll i en miljö där tillgång till information, lärresurser av olika slag är större utanför skolan än innanför, skolans roll i en miljö där tekniken är tillgänglig nästan överallt men inte i skolan, skolans roll i en miljö där kunskapsmålen snarast definieras av tradition mer än av en analys av framtida krav.
En av de kanske mest intressanta iaktagelserna som görs i studien är differensen mellan vad kairos kallar inifrån- respektive utifrånperspektiv. Inifrån är skolfolkets perspektiv (lärare m.fl.) som fokuserar skolans sociala uppgifter framförallt när det gäller att “skapa” trygga individer. Utifrånperspektiv som är omvärldens (näringslivets m.fl.) som fokuserar skolans uppgifter framförallt när det gäller att öka konkurrenskraften (Sveriges?), att få fram toppkompetens och entrepenörer. Kan dessa perspektiv förenas blir frågan.
Kanske kommer det en rapport på Kollegiet från seminariet, håll utkik.
Technorati Tags:
IT i skolan, Utbildning, Skola, Kairos Future
Senaste kommentarerna