Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Politik – ideologi – vision
På vägen hem – mycket tankar har passerat under de timmar jag transporterar mig varje dag – funderade jag över varför det är så svårt att hitta ett sammanhang där jag kan få utlopp för mitt stora intresse för utbildningspolitik. Jag jobbar ju med frågor som kan relateras till det området men skulle egentligen också vilja hitta fram till det rum där mitt partis utbildningspolitik formas – hittills utan framgång.
Lokalt gjorde jag ju ett försök för några år sedan, först efter att ha konstaterat att utbildningspolitiken egentligen bara diskuteras i partiets grupp i utbildningsnämnden och egentligen formas i en ännu mindre grupp. Till den senare kandiderade jag en gång också utan framgång – på det området är jag tydligen obrukbar för partiet lokalt även om min förening faktiskt föreslagit mig som gruppledare i den nämnden.
Det är ju också den nationella skol/utbildningspolitiken som är målet (i bemärkelsen det som jag vill vara med att forma) – jag har ingen ambition att göra politisk karriär i meningen klättra/sitta på poster utan vill påverka/diskutera/bidra. Just när det gäller utbildningsfrågor tycker jag nämligen att relationen mellan politiken – i form av handlingsprogram, konkreta beslut/åtgärder och liknande – och den grundläggande ideologin uttryckt i en kommunicerbar vision är så intressant och tydligt.
I Södertälje tycker jag vi saknar visionen. För några år sedan antog vi ett skolprogram som handlar om upprustning av lokalerna i första hand. Det blev ganska bra men vi nådde definitivt inte tillräckligt långt när det gäller att använda placeringen av skolorna som ett instrument (bland andra) för att främja integration. Upprustning är dock mera ett inslag i en politik – och då måste vi ju veta vartåt den syftar. Hur skall det kommunala skolväsendet se ut och fungera 2020?
Vi beslutade likaledes för ett antal år sedan om en förändrad gymnasieorganisation där några stora enheter blev många små. Också det har genomförts och blev i huvudsak bra, delvis tack vare att gymnasierna också fått en del lokalupprustning. Förefaller som om det inneburit att vi nu är bättre på att konkurrera om våra egna elever men man undrar hur hållbart det är, vilka krav kommer ungdomarna att ställa framgent?
I valrörelsen använde vi parollen ”Alla skall med” som ett slags sammanfattning av vår politik, vår vision uttryckt i en rätt, för mig i alla fall, ideologiskt dräkt. För mig betyder verkligen alla skall med alla. Det som blir lite otydligt när man komprimerar budskapet i en paroll som denna blir dock varhän. När människor i sin vardag också upplevde att vi inte riktigt levererat enligt samma budskap blir riktningsbristen påtaglig.
Det segregerade boendet (och segregationen också i övrigt förstås) är en av de viktigaste frågorna att lösa i Södertälje kommun. För skolans del innebär den ju att vi får skolor med kraftig obalans när det gäller elevernas socioekonomiska och kulturella/språkliga bakgrund. I min vision har vi skapat ett skolväsende i balans när det gäller sådana faktorer.
Som bland annat framgått av KairosFutures studie som jag refererade häromdagen så är IT-utvecklingen den drivkraft som mest påverkar skolan. Därom är de flesta överens. En helt annan fråga är dock vad det betyder – på nationell nivå när det gäller t.ex. styrdokument och på kommunal nivå när det gäller t.ex. resurser och i skolan, i undervisningssituationen, när det gäller t.ex. metod, lärarens roll, innehåll etc. I min vision har varje elev tillgång till IT på samma sätt som de har tillgång till pennor, läroböcker och en stol att sitta på.
Några delar av min utbildningspolitiska vision föranledda av en stunds funderande melan Stockholm och Södertälje. Vad skiljer egentligen skolan i en kommun med starkt socialdemokratiskt inflytande från en utan detsamma när den här perioden är slut?
Technorati Tags:
IT i skolan, Politik, Socialdemokraterna, Utbildning, Skola, Kairos Future
Senaste kommentarerna