Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Kvällspressens klimatkampanjer suger
Lev som ni lär miljömuppar!: “Aftonbladet, Expressen och SVT driver politiska kampanjer om klimatförändringan och då med ett domedagsscenario om vi inte gör något. Att den tredje statsmakten skulle vara seriöst granskande faller platt till marken. Här handlar det om att sälja mer tidningar med en oseriös klimatsåpa.
Meteorologer på SVT och TV4 skyller numera alla oväder på globala uppvärmningen. De deltar i morgonsoffan på TV. Dessa meteorologer som ibland har svårt att spå vädret rätt några timmar framåt uttalar sig kategoriskt om vädret 50-100 år framåt i tiden. Att vara meteorolog innebär inte att man automatiskt är kunnig i klimatfrågor.
Kungen ägnade sig åt klimatfrågan vid riksdagens öppnande.”
(Via Moderna myter.)
Också jag tillhör de skeptiska, i synnerhet efter att de senaste dagarn sett hur kvällpressen försökre exploatera en av de själva uppblåst oro. Aftonbladets kampanj tillhör det mest patetiska jag sett – men så har jag inte studerat Expressens:-)
Precis som vännen Laakso betraktar jag det som självklart att vi skall begränsa och till slut upphöra med nyttjandet av fossila bränslen. Vi lever ju på 2000-talet, har mer vetenskaplig produktion än någonsin förr så det borde vi klara lätt!
Precis som vännen Laakso känner jag mig inte riktigt övertygad av resonemangen kring vår påverkan på klimatet. Själv lever jag några mil söder om Stockholm på en ö vars nuvarande utsträckning inte är så gammal – under yngre järnålder låg vattenlinjen säkert minst 5 meter högre upp, det som nu är åkrar var segelbara under vikingatid osv. Vi har haft istider med kilometerhöga isar och sannolikt tropiskt varma perioder. Vad är någon grads höjning av jordens medeltemperatur i det perspektivet?
Polerna tycks enligt en del forskning ibland byta plats med våldamma klimatologiska konsekvenser, havsströmmar såsom Golfströmmen ändrar riktning och orsakar stora förändringar. Jag känner mig liten i det perspektivet och det hjälper inte att känna samhörighet med alla de miljarder som också befolkar jorden. Vi tycks behöva domedagspredikningar (många av oss i alla fall) och just nu är det den globala uppvärmningen. Förr var det kärnvapen, kalla kriget etc. Om 10 år har vi säkert uppfunnit något nytt hot (sagt lätt raljerande).
Technorati Tags:
Mörkö, Politik, Socialdemokraterna, Miljö, Erik Laakso, Klimatfrågan, Växthuseffekten
Vi har haft stora klimatförändringar förr, men inte så snabba som nu, och framförallt så innebär det faktum att de förekommit inte att det varit så trevligt att leva under dessa dramatiska perioder och inte heller har jorden tidigare stressats av sex miljarder människor som lägger beslag på så mycket av alla resurser.
Det är de *magnetiska* polerna som byter plats emellanåt, inte de geografiska, och några större biologiska eller klimatologiska konsekvenser av detta har man aldrig funnit. Golfströmmen flyttade på sig några gånger mot slutet av senaste istiden, och inte vart det roligt i Europa då. Liksom Laakso du länkar till missar du att bara för att något förekommit naturligt så innebär det inte att det är trevligt att vara med om det.
Tror Laakso tydligt skrev och jag möjligen bara implicerar att de variationer som jorden, vad gäller klimat, genomgått naturligtvis inneburit våldsamma förändringar av livsförutsättningarna för såväl växter som varelser av typ människan.
Därav t.ex. min referens till landhöjningen. Före den så var det inte möjligt att bedriva jordbruk i den omfattning och på de platser som vi nu gör. Vi har också expanderat boendet till platser som tidigare inte var beboeliga. I mer historiskt perspektiv innebar klimatförändringar stora folkomflyttningar. Nu agerar vi oftast som om vi vore osårbara i det avseendet.
Ponera t.ex. om förändringar av havsströmmarna gör att Sibirien blir beboeligt och odlingsbart – möjligt likväl som vårt land kan förvandlas till tundra kanske och detta vår dvs människans påverkan förutan.
Tja, jag vet inte, jag. Klimatet förändras till det varmare i samma takt som solen sänder ut mer stråling, har jag hört. Men det går naturligtvis inte att vara säker på att det är det som är orsaken. Är det naturligt att vädret ska bli extremt som i day after tomorrow är det väl inte mycket vi kan göra åt det.
MEN jag känner ofta att vi borde leva närmare naturen vi lever av. Förstå den och känna att man ger och tar. Att känna att det vi tar av naturen ser vi till att naturen kan återskapa, eller hjälpa till på traven. Och veta att det vi släpper ut i naturen renas… Varför tänker jag alltid på indianer när jag får såna känslor? =)
Att följa med i kvällspressens hysteri gynnar nog inte någon iaf. Det enda de vill är att sälja lösnummer, så de tar väl i så mycket de kan på löpsedlarna (”Den värsta (första) stormen sedan Gudrun!!!”).
Håller med dig, Vidde. Ett av skälen till att jag vill bo på landet, påta lite i jorden, känna doften av skog etc.
Harmoni känns som en bra beskrivning och indianassosiationen ligger förstås nära.
Senaste kommentarerna