Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Podcasting och matte – perfect match?
JeppesenBlog: Matteforskningen skalas upp: “Vårt (Rektorsakademienn) forskningsprojekt kring hur man ökar intresset för matematik skalas nu upp till 10 kommuner och forskningen utförs av ett universitet i norra Sverige.
På tisdag skall vi från de närmare 30 intresserade kommunerna plocka ut 10 skolor som under nästa år skall ingå i studien kring att föra samman skola och ungdomars kulturbas. Tanken är helt enkelt att låta eleverna prenumerera på Podcasts med skolinnehåll i olika former som stöd för den ordinarie undervisningen i skolan. Eleverna får under projektet tillgång till iPods och föräldrarna kan nå materialet via programvaran iTunes över internet (givetvis gratis). Samtliga pedagoger kommer också att utbildas i konsten att filma, klippa film och skapa videopodcasts.”
(Via JeppesenBlog.)
Även Myndigheten för skolutveckling (MSU) är med på ett hörn i detta intressanta projekt – intressant dels för den mer övergripande målsättningen att koppla samman skol- och ungdomskultur, dels för det pedagogiska utvecklingsarbete som initieras tack vare användandet av videotekniken.
Jeppessen tar emellertid upp ett högst reelt problem som många pedagogiskt verksamma möter:
Kommunens IT-strategi och infrastruktur måste syfta till att understödja pedagogisk utveckling och inte i huvudsak administration. De kommuner som tex centraliserar eller standardiserar så att enskilda skolors handlingsfrihet och utvecklingsförutsättningar avsevärt begränsas kommer alltså inte med i projektet. Poängen med detta är att vi inte vill att kunskapen och kraften som kommer ur detta skall pressas tillbaka av IT-chefer utan pedagogisk insikt eller förståelse för varför IT finns i skolan.
IT i skolan måste ses i sitt sammanhang. Elever och lärare behöver precis som alla andra tillgång till sina arbetsverktyg närhelst de behöver dem (vilket väl kan utläsas 1 till 1) och dessa verktyg skall förstås uppfylla de krav som verksamheten ställer. Det senare innebär förstås att de måste kunna användas för att stödja lärandet och till det knutet dokumenterande – ett dokumenterande som förstås år 2006 inkluderar kreativt användande av alla möjliga multimediala uttrycksformer. Bra att herr Jeppessen har denna insikt och att den säkert därmed utgör en viktig del i Rektorsakademiens arbete.
Technorati Tags:
Education, IT i skolan, Apple, iPod, Podcasting, Politik, Utbildning, Myndigheten för skolutveckling, MSU, Fredrik Jeppesen, Skola
Senaste kommentarerna