Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Var skolan statlig?
Staten har övergivit sitt ansvar för skolan: “Staten har övergett sitt ansvar för skolan och det har gjort att vi i dag inte har en likvärdig skola i Sverige, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund.
Som den viktigaste anledningen till dagens situation ser Metta Fjelkner 1991 års skolreform. Då gav staten ansvaret för skolan till kommunerna – och kommunerna hade helt olika förutsättningar i fråga om ekonomi och sociala problem. ”
(Via Aftonbladet.)
När hade vi en statlig skola i Sverige? I alla fall inte före det som kallas kommunaliseringen. Före 1991 hade vi en statlig reglering av lärartjänsterna vilket huvudsakligen yttrade sig i att det var staten som skötte förhandlingarna om lärarnas anställningsvillkor. Tidigare fanns också en styrning vi ariktade statsbidrag. De gick i huvusak ut på att länsskolnämnderna förmedlade resurser (som efter 1991 gått direkt till kommunerna) baserat på ett system med delningstal, kommunen fick pengar till lärarlöner baserat på i princip x antal elever (typ en lärare per 25 elever).
Ansvaret för att finansiera lokaler, läromedel, skolskjuts m.m. låg redan på kommunen. Kanske mins jag fel men har faktiskt oerhört svårt att förstå dels varför reformen vanligtvis kallas kommunaliseringen, dels och vilket förstås är viktigare varför denna reformen skall ges huvudskulden till dagens “problem”. Det tidigare systemet förmådde heller inte hantera de stora skillnaderna i förutsättningar som finns i olika skolor, när statsbidraget idag beräknas för kommunerna tas dessutom socioekonomiska faktorer in och vi har (fortfarande) ett rätt omfattande utjämningssystem mellan kommunerna som skall kompensera för skillnader.
Att vi däremot – och i polemik mot herr Björklund som citeras i artikeln – kan göra något avgörande åt de stora problem som finns i huvudsak orsakat av boendesegregationen – genom att fokusera mera på svenska tror jag är tveksamt. Inte för att vi borde låta bli att självklart göra allt vi kan för att alla skall kunna ta del av undervisningen utan därför att skolans problem i detta avseende i så stor utsträckning faktiskt beror av faktorer som samma skola inte rår över. Kommunerna måste hitta helt nya strategier för att skapa en skolorganisation som motverkar segregering.
Technorati Tags:
Socialdemokraterna, Politik, Aftonbladet, Utbildning, Språk, Metta Fjelkner, Jan Björklund
Senaste kommentarerna