Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Svensk eller religiös domstol
Det behövs kvinnor som imamer så klart: “Vad som vore ett steg till en lösning är nog att det behövs kvinnor som imamer.”
(Via Kulturbloggen.)
Rosemari Södergren framför sin idé efter att ha citerat Mahmoud Khalfi, imam med ansvar för familjefrågor i moskén på Söder och ordförande i Islamiska förbundet, som i DN efterlyst samhällets stöd (alltså skattefinansiering av fler imaner). Säkert skulle kvinnliga imaner kanske prioritera arbetet annorlunda men min vana trogen så anser jag religiösa angelägenheter vara enbart de berördas angelägenhet – i detta fall alltså en fråga för troende muslimer.
Rosemaris inlägg fick mig emellertid att läsa Khalfis DN-artikel vilket fick mig att ställa helt andra frågor. Khalfis idé tycks vara att dels ge imanerna någonslags roll under det rättsliga förfarandet i samband med en skilsmässa, dels att utforma någonslags äktenskapskontrakt som t.ex. när det gäller vårdnadstvister skall ha överhöghet gentemot vår lagstiftning.
“Tanken är att kontoret ska agera parallellt med tingsrätten i skilsmässoprocesser. En imam eller en jurist kunnig i muslimsk rätt ska vara med vid rättens beslut och ge det sitt godkännande, om det inte strider mot religionen.
- Verksamheten ska ha ett slags officiell status för att underlätta för muslimska familjer att leva i Sverige enligt svensk lag och islamisk lag, säger Mahmoud Aldebe.
Svåra tvister ska avgöras av en kommitté eller skickas vidare till en religiös domstol i ett muslimskt land. För att undvika sådana situationer ska medlingskontoret hjälpa par att upprätta juridiskt bindande äktenskapskontrakt. Den part som i strid med kontraktet driver igenom en skilsmässa förlorar vissa rättigheter, till exempel vårdnaden om barnen eller rätt till sin del av parets gemensamma tillgångar.
Med hjälp av kontrakt minimeras risken för skilmässor i tingsrätten, som strider mot islam, resonerar Mahmoud Aldebe. Därmed blir det heller inga problem att få svenska domslut accepterade av muslimska länders religiösa domstolar.”
Jag tycker att den gode imanen är ute och cyklar. Om en kvinna vill ha skilsmässa är det förstås fullständigt oacceptabelt att densamma kan ifrågasättas/förhindras av religiösa regler. Att tvister i samband med skilsmässor skulle “lösas” av av en kommitté eller ännu värre religiös domstol i annat land är lika orimligt. Äktenskapsförord finns ju redan institutionaliserat i svensk lagstiftning men kan – hoppas jag – inte användas för att reglera sådant som vårdnad om gemensamma barn i samband med en skilsmässa.
Technorati Tags:
Socialdemokraterna, Politik, Familjepolitik, Rosemari Södergren, Mahmoud Khalfi, Skilsmässa
Noll Tolerans Mot Införandet av Islamiska Regleringar!
Jag är en av tusentals kvinnor som föddes i ett muslimiskt land. Jag har noll tolerans mot kvinnoförtryck och könsapartheid som blivit till lag i vissa islamiska länder. De som har bildat dessa förnedrande lagar kallar dem kvinnors rättigheter;
• Hur kvinnor får klä sig.
• Hur kvinnor får bete sig mot omgivningen.
• Hur kvinnor ska tycka och tänka.
• Hur kvinnor ska utbilda sig.
• Hur, var och med vem kvinnor ska ha intima relationer.
Inga kvinnor har dock någon roll i dessa bestämmelser och lagar. Ty det är männen i den islamiska världen som styr och reglerar lagarna. Kvinnorna ska vara till för att;
• Ge männen tillfredsställelse
• Sköta hemmet.
• Föda barn.
Naturligtvis när ett samhälle har baserats på sådana medeltidslagar bör kvinnorna kämpa för sina rättigheter såsom skilsmässa.
Birgitta Ohlsson som är riksdagens ledamöter och Folkpartist har reagerat kraftigt och radikalt mot Sveriges muslimska förbunds förd deras önskemål om att Islamiska skilsmässolagar verkställning i Sverige. Jag håller med Birgitta och betonar även nolltolerans mot dessa önskemål från reaktionära krafter.
Det spelar ingen roll om jag bor i Sverige eller vilket land som helst. Jag är en människa och mina rättigheter är globala. Det är jag som kan och vill bestämma om mina relationer med män oavsett giftermål eller liknande relationer. Jag vill att svenska lagar ska gälla skilsmässor för alla som bor här i Sverige. Jag tror på ”ett land ett lag”. Jag behöver absolut ingen hjälp från islam eller någon Mulla (islamisk präst) för att skilja mig.
Mahmoud Aldebe Sveriges muslimska förbunds ordförande som tidigare hävdat att det behövs särlagstiftning för muslimer i Sverige har nyligen ansökt om att få 300 000 kronor från länsstyrelsen i Stockholms län för att starta ett medlingskontor för muslimiska familjer. Hans anledning till detta har ingen betydelse. Det är en taktik att genomföra islamiska lagar parallellt med svenska lagar om familjerätt. Ty han fick ett starkt bakslag och hårdkritik från olika håll även från riksdagsledamöter. De islamiska lagar som Mahmoud vill genomföra för kvinnor innebär:
• Att två kvinnors vittnesbörda värderas som en manlig muslimsk vittnesbörda.
• Att kvinnan inte har rätt till skilsmässa.
• Att kvinnan inte har rätt till uppfostran av barnen.
Kvinnorna i det som kallas en muslimsk värld är dubbelt utsatta av förtryck, först av det oskrivna traditionella lagarna och sedan av de skrivna islamiska lagarna. Jag anser att religion där även islam är en privatsak och bör inte ha någon koppling med familjerätten eller överhuvudtaget med civilrätten. Sveriges moderna samhälle har inget behov av mullor eller jurist kunnig i islamsk rätt.
Med tanke på min erfarenhet då jag bott hela min barndom och ungdoms liv i ett land som styrs av Islamiska lagar kan jag säga om man ger sig och ger dem på en liten bit av kakan kommer dem utan tvekan att ta hela kakan. Slutsatsen är nolltolerans mot vilken som helst islamisk lag eller försök som vill styra människors liv.
Mahnaz Masori
mahnaz_masori@hotmail.com
2007-02-18
Jag hoppas du inte tror jag stödjer Mahmoud Khalfis alla idéer. Jag länkade bara till hans uttalande om att det är svårt att våga ge en kvinna skiljsmässa. Att han vittnade om det.
Självklart ska inga religiösa domstolar av något slag förekomma i såna tvistemål.
Självklart förstod jag att du inte håller med Mahmoud Khalfis idéer om att ge religiösa domstolar överhöghet. Använde mest ditt förslag som anledning att kommentera hans artikel.
Däremot tror jag att vi har lite divergerande uppfattningar när det gäller religion i allmänhet. Jag har en påbörjad men aldrig avslutad blogg om det liggande sedan mer än ett år faktiskt. Vet inte riktigt hur jag skall angripa religiösa föreställningar i allmänhet utan att samtidigt angripa de som uppfattar sig som religiösa i nägon mening.
Senaste kommentarerna