Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Aftonbladet
Anders Lindberg
arbetstid
Barack Obama
Bernard Allison
Blues
Boris Benulic
Carin Jämtin
demokrati
digitalisering
DN
Erik Laakso
EU
Expressen
frihet
Frihetlig socialism
Göran Persson
HBTQ
Henrik Alexandersson
Håkan Juholt
Islam
Isobel Hadley-Kamptz
It i skolan
Johan Westerholm
jämlikhet
Katrine Kielos
Martin Moberg
Migrationsverket
Pearl Kanyange
Peter Högberg
Religion
SD
Skola
Skolverket
socialdemokraterna
solidaritet
Stefan Löfven
SvD
Södertälje
Södertälje kommun
Terrorism
Ulf Bjereld
USA
yttrandefrihet
酩酊老翁
Motion för stärkandet av den personliga integriteten
Vet ine hur man bäst får igång ett engagemang i integritetsfrågorna. Uppebart är att vi dels saknar ledande politiker som ser den ökande övervakningen som ett problem – det verkar snarast bara vara frågan om grader i helvetet för medborgarna. Jag skrev därför ihop en motion till Södertälje arbetarekommun i vilket jag föreslår ett arbete i frågan av närmast filkbildande karaktär. Tog mig friheten att citera ur Oscar Swartz utmärkta debattartikel på Brännpunkt idag.
Motion angående övervakning
I kölvattnet på det i sig avskyvärda dådet den 11 september 2001 i New York och den efterföljande “kampen mot terrorism” har en rad misstag begåtts. Allvarligast är förstås de krig, ockupationer, som USA genomfört och som sammanlagt skördat mångdubbelt med offer jämfört med de motiverande terrordåden. Alldeles uppenbart är det ju också att det mesta som görs under beteckningen “krig mot terrorismen” är direkt kontraproduktivt eftersom det oftast skapar grogrund för extremistiska grupper särskilt i den muslimska delen av världen.
Dessvärre har den europeiska och därmed också den svenska politiken präglats av undfallenhet mot de särskilt, under president Bush, utlösta ambitionerna från USAs sida att utvidga sin intressesfär i synnerhet i mellanöstern. Det har tagit sig uttryck som att acceptera att enskilda människor kan berövas sina rättigheter i vårt land bara genom att USA anmäler dem till FN – ingen som helst rättslig prövning behöver göras.
Under 2000-talet har vi sett ett antal lagar iföreslås/införas som syftar till att i ökad grad mer eller mindre urskiljningslöst samla uppgifter om och/eller bedriva spaning på människor utan prövning i domstol. Tyvärr har vårt parti inte varit oskyldig därtill kraftigt influerat av påtryckningar från myndigheter och företag från USA t.ex. när det gäller fildelning. Detta har smittat av sig också i andra sammanhang – så ser vi hur man i ökad grad vill införa övervakning också av offentliga platser.
Det senaste exemplet i raden av förslag som allvarligt kränker samtliga medborgares rätt till personlig integritet är den nuvarande regeringens vilket enligt en debattartikel i SvD den 11 februari 2007 författad av Oscar Swartz innebär att:
-
“Regeringen medger att landet inte längre är hotat militärt. Däremot finns civila ”yttre hot” från den onda omvärlden som man påstår hotar Sveriges självständighet.
-
Regeringen säger därför att all kommunikation med den onda omvärlden måste kopieras in i regimens egen superdator.
-
Regeringen bestämmer själv hela tiden vad som utgör dessa ”yttre hot” och berättar för spionerna vilka ”sökbegrepp” de skall använda när de avläser folkets kommunikation.
-
Regeringen bestämmer dessutom att olika myndigheter själva får besluta vad de anser vara ”yttre hot” från den onda omvärlden. Dessa får därför på eget bevåg uppdra åt spionerna att spana för deras räkning.
-
Man framhåller att myndigheterna i punkt 4 dock måste söka om tillstånd när de vill spana för eget behov.
-
Regeringen bestämmer själv hela tiden från vilken myndighet de skall söka det där tillståndet.
-
Regeringen tycker att även privata aktörer och näringslivet behöver få spionera men man inser att det är kontroversiellt så man säger att de får gå med sina önskemål via de där statliga myndigheterna under punkt 4.
-
Regeringen utser själv hela tiden vilka myndigheter som skall utföra själva spioneriet och säger att det tills vidare bör vara militära myndigheter.
-
Regeringen försöker övertyga medborgarna om att man kontrollerar att spioneriet inte går överstyr men gör det bara symboliskt: Regeringen bestämmer nämligen hela tiden själv vilken myndighet som skall övervaka de andra myndigheterna och man formulerar själv dess instruktioner.”
Den här utvecklingen är extremt oroande och kanske ett av de största hoten mot demokratin som vi känner den. Många av våra föregångare har lagt ner mycken kamp för de rättigheter vi nu oftast tar för givna. Som exemplet med hur snabbt en ny regering kan nedrusta arbetslöshetsförsäkringen visar finns det egentligen inga garantier för vad nya regeringar kan förorsaka. Ingen kan heller på ett absolut sätt garantera att information inte missbrukas oaktat hur reglerad den än är. Det som dock är allra mest oroande är hur lite denna fråga engagerar, hur lite för demokratin viktiga principer som rättssäkerhet, personlig integritet, yttrandefrihet m.fl. väcker debatt, hur lite vårt partis stolta historia när det gäller mänskliga rättigheter inte minst utrikespolitiskt vårdas.
Vi måste se till att få igång en diskussion kring vilken typ av samhälle vi vill ha. För min del är det självklart att vi skall stå på barrikaderna och ta kamp för ett öppet samhälle där ingen övervakas vare sig fysiskt eller i den digitala världen utan föregående prövning i domstol med undantag för begränsad videoövervakning av brottsutsatta platser.
Idag kan man till den ringa kostnaden av 30 kronor enkelt via mobilen ta reda på någons inkomst, ev betalningsanmärkningar m.m. Många lämnar medvetet avtryck i den digitala världen och blir därmed möjliga att kartlägga även åsiktsmässigt. Det måste vara möjligt för var och en att kontrollera vilken information av mer personlig natur som görs kan samlas och göras publik, lagligt eller ej. Ibland används argumentet att den som inget har att dölja inte (alternativt rent mjöl i påsen) heller har något att frukta. Jag vill hävda att det argumentet i sin naivitet är svåröverträffat. Man behöver ju bara tänka på nazitysklands förföljelser av folkgrupper eller de angivarstater som fanns i vårt närområde för bara några tiotal år sedan för att inse att även dem med det renaste mjölet under vissa omständigheter har allt att dölja och att det enda möjliga skyddet ligger i att så lite uppgifter som möjligt får samlas och hanteras av offentliga och privata aktörer.
Jag föreslår
att arbetarekommunen uttalar sitt stöd för intentionerna i motionen och initierar ett i verklig mening folkbildande arbete till försvar för rättsstatens principer med tonvikt på rätten till personlig integritet
Mörkö den 11 februari 2007
Peter Karlberg
PS Twinglyeffekt 1 >:-) DS
Technorati Tags:
Socialdemokraterna, Demokrati, Politik, Övervakningssamhälle, Bodströmsamhälle, 1984, SvD, Oscar Swartz, Arbetarekommun
11 februari, 2007
Övervakningssamhället, Demokrati, Politik, Rättsväsendet, Södertälje, Socialdemokraterna, Yttrandefrihet
Kommentarer inaktiverade för Motion för stärkandet av den personliga integriteten
Senaste kommentarerna