Sedan mycket länge finns en del spänningar i Södertälje kommun som härör från det faktum att så mycket av intresse och uppmärksamhet fokuseras på centralorten – Södertälje stad – och så lite sådant kommer ytterområdena till del. Olika åtgärder har prövats t.ex. en nu mer än 15-årigt kommundelsnämndshistoria och en kommundelning. Den senare skedde när Nykvarn bröt sig ur. Den förra lever än även om kommundelsnämnderna ofta behandlats styvmoderligt av de centralt belägna kontor de är beroende av och knappast försetts med möjligheter och mandat att ge just medborgarna i respektive kommundel mer faktiskt inflytande.
Bara några små exempel:
Åker jag till Trosa passerar jag en länsgräns vid vilken jag förstås uppmärksammas på att jag också kommit till Trosa kommun. När jag åker samma väg tillbaka ser jag förstås att jag kommit till Stockholms län men inget upplyser mig om att jag kommit till Södertälje kommun (Tullgarn ligger t.ex. i kommunen). Södertälje sätter istället upp stora tavlor i närheten av staden!
Krav på t.ex. idrottsanläggningar i ytterområdena tar oerhört lång tid att få accepterade. Verkar som om de inte betraktas som en tillgång i kommunen. Ungdomar från ytterområden förväntas tydligen ta sig in till staden för att delta i idrottsaktiviter medan det omvända verkar otänkbart. Hur många utflykter/studiebesök gör centralortens skolor i ytterområdena?
Det mina partikamrater och andra verkar ha svårt att förstå är att det inte är vi i ytterområdena som har problem med staden utan det är staden som har problem med oss! De ser oss inte om vi inte skriker och tjatar, de formulerar sina ståndpunkter utifrån ett centralortscentriskt perspektiv. Alla de tillgångar som ytterområdena har uppfattas inte och marknadsförs inte som kommunens tillgångar – det kan gälla badplatser etc.
Kollektivtrafiken är i vissa delar av ytterområdena fullständigt usel. Men när kommunalråden uppmärksammar kollektivtrafiken är det dubbelspår till Centrum som efterfrågas – vilket förstås är ett relevant krav men när det inte ens går att åka kollektivt efter kl. 18.00 så är kanske lite förseningar ett lyxproblem. För barn, ungdomar och äldre liksom för de som ev. skulle vilja klara sig utan bil är inte kommunens inställning så imponerande. I synnerhet som man parallellt avgiftsbelägger all parkering i centrum dvs man markerar verkligen att vi inte skall göra oss besvär att åka dit med bil heller.
Jag vet inte när Telgebostäder sist byggde bostäder i ytterområdena. Nu har vi fått några stycken i Hölö – då fanns det 300 som anmälde intresse. Har Telgebostäder tagit konsekvenserna av detta och utnyttjat sin option att bygga flera?
Det byggs nytt stadshus i Södertälje – det är bra eftersom man förhoppningsvis kan få en del samordningsvinster och kommer ifrån dyra ombyggnader av gamla lokaler. Samtidigt så lever vi i en tid när taxi kan ha sin telefonväxel i skärgården, i Baltikum eller Norrland, när datakonsultföretag kan lägga ut programmering til Ryssland eller Indien – då centraliserar Södertälje kommun krafitgt, alltså trots att det inte alls behövs då arbetet med hjälp av teknik kan utföras var som helst. Från början hade varje kommundel sin egen “förvaltning, för några år sedan skulle det sparas och då blev det bara ett gemensamt kontor (i Järna) – nu är väl snart det också ett minne blott.
I Järna finns den antroposofiska rörelsens nordiska centrum med seminariet, sjukhus, kulturhus, biodynamiska verksamhet etc. Hur lätt är det att hitta dit t.ex. från Centrum i Södertälje, var finns orienteringstavlorna, informationen. Hur skall kommundelsnämnden där prioritera sina resurser för att kunna göra satsningar – om det nu är deras uppgift – när resurstilldelningen i huvudsak består av “elevpeng”, “äldreomsorgspeng”
Efter senaste omgången av kommundelningsdiskussioner beslöt kommunen att arbeta för en mer sammanhållen kommun. Det var för tre (3) år sedan. I morgon är det viss dags att komma igång (med undantag för någon utställning som var på stadshuset inne i stan). Denna passivitet – eftersom ansvaret förstås lagts centralt – är ju bara ytterligare ett tecken på hur perifert man ser ytterområdena, trots att vi väl har en stadsdirektör som rimligen passerar åtminstone två av kommundelarna på väg till jobbet.
Så länge man inte upplever att företrädare för kommunen talar om hela kommunen, tänker hela kommunen och handlar som om vi är en kommun kommer förstås ytterområdenas medborgare att betrakta kommunen med skepsis. Kanske kunde vi få det bättre om vi fick bestämma själva, tänker man lätt.
Technorati Tags:
Socialdemokraterna, Demokrati, Politik, Södertälje, Hölö, Mörkö, Kommunikationer, Anders Lago, Järna, Södertälje kommun, Kommundel, Kommundelning, Tullgarn, Oaxen
Sedan mycket länge finns en del spänningar i Södertälje kommun som härör från det faktum att så mycket av intresse och uppmärksamhet fokuseras på centralorten – Södertälje stad – och...
Senaste kommentarerna