Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Rimliga regler för a-kassa?
SvD: Ny a-kassa ekonomisk katastrof: “ORIMLIGA KONSEKVENSER Redan från första dagen måste en genomsnittlig medlem i Kommunal ta vilket jobb som helst i hela landet som ger en lön på 13 000 kronor. Samtidigt kommer en säsongsarbetare att tvingas leva på 5 918 kronor – före skatt, skriver Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn.”
(Hittat via knuff.se.)
Ylva Törn, ordförande för kommunalarbetarna, riktar kritik mot högeralliansens politk – till stor del berättigad sådan. Mest därför att åtgärderna kommer i fel ordning och riktas mot de arbetslösa snarare än skapandet av flera arbeten. Helt oproblematisk är dock inte heller Törns kritik. Hon exemplifierar bland annat med villkoren för säsongsarbetare som naturligtvis inte kan försörja sig på 6 månaders arbete per år och som tydligen, enligt Törn, därför skall ha en a-kassa som gör det möjligt. I undantagsfall är det förstås riktigt men huvudlinjen måste väl vara att de skall ha antingen helårsanställning eller ha ett annat arbete motsatt säsong. Det kan inte vara rimligt att “använda” a-kassan för att försörja sig genom att bara ha arbete halva året. Nu har jag ingen aning om huruvida någon väljer detta men konstruktionen på a-kassan måste förstås vara sådan att den stimulerar/tvingar folk att skaffa sig jobb som de kan försörja sig på året runt.
Ylva Törn kritiserar också det faktum att man från och med nu tydligen är tvungen att acceptera erbjudanden om jobb var som helst i landet till en lön motsvarande 90% av a-kassan. Här finns förstås två delar: Regeln om 90% av lönen innebär ju en våldsam press neråt på lönenivån och kommer snabbt at leda till att folk tvingas acceptera jobb på vilket de inte kan försörja sig. Det är helt orimligt då det vältrar över kostnader på det sociala kontot i berörda kommuner. Rgeln om att man måste aceptera erbjudanden om jobb i hela landet är mer problematisk. Å den ena sidan är det inte rimligt att konsekvent vägra att flytta till annan ort för att kunna försörja sig, å den andra sidan är det lika orimligt att utan tid för planering av familjeliv, bostad m.m. tvingas flytta. Här krävs stor finurlighet när det gäller utformandet av regelverket så att enskilda ges rimliga förutsättningar att forma sitt liv.
En solidarisk politik måste bygga på ömsesidighet. En a-kassa som bygger på att de som har arbete försörjer de som är arbetslösa har legitimitet så länge de arbetslösa gör sitt bästa för att få arbete (och det är delikat att definiera vad som är det senare t.ex. just när det gäller rörlighet).
Technorati Tags:
Socialdemokraterna, Politik, Solidaritet, SvD, Kommunal, Arbetslöshetsförsäkring
Det här med att man måste flytta när man är arbetssökande… Det är ju lite krångligt att göra en sådan regel rättvis och bra.
Sverige är ett väldigt långt land, och har man familj kanske det inte är så roligt om den ena föräldern plötsligt måste flytta 100 mil!
Samtidigt är det kanske inte samma sorts tragedi om man är ung och obunden (även om vissa beter sig som att det vore det).
Att ta jobb inom en viss radie (dit det går att pendla) borde man ju kunna kräva av folk, men hur långt som helst vet jag inte om det är rätt att kräva…
Angående säsongsarbetande får man väl anta att de försöker skaffa sig ett annat jobb på motsvarande säsong, och hittar de inte ett så är de väl arbetslösa…
Det var just det jag menade med att det är delikat. Eftersom det är rimligt att ha rätt att hålla ihop sin familj så måste ju radien begränsas om nu inte båda kan få jobb på annan ort. Å andra sidan måste man ju vara beredd att t.ex. byta sysselsättning – obegränsad rätt att stämpla för att en viss typ av yrke inte finns på orten är ju inte heller rimligt.
Ekonomiskt begränsas ju radien också – befinner man sig i en låglönebransch är det ju inte rimligt att pendla särskilt långt av kostnadsskäl. Det viktiga är ju att a-kassan och arbetsmarknadspolitiken i övrigt ger människor trygghet under omställningsperioder.
OBS – detta är inte ett förslag men jag funderade på detta med säsongsarbeten. Det finns säkert branscher där detta är vanligt. Ofta är det nog inte möjligt att förhandla fram helårsanställningar så länge det är möjligt att få folk till dessa. Om a-kassan utformades så att det i praktiken inte är möjligt att bara ha ett säsongsarbete blir ju konsekvensen att ingen kan ta dessa jobb. Då tvingas i sin tur arbetsköparna (turistbransch, lantbruk m.fl.) att skapa helårsarbeten för att konkurrera om arbetskraft. Kanske är det högeralliansens logik?
Senaste kommentarerna