Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Får man vara muslim i Sverige?
”Rätt att stena de otrogna”: “Kamal Moubadder är en av delägarna och var tills för två år sedan också rektor för skolan.
I en anmälan till Skolverket anklagas han för ”barbariska värderingar”. Vidare skriver anmälaren:
– Det kan ändå inte anses vara förenligt med läroplanen att en rektor för en svensk skola uttalat hävdar att det är rätt att i andra länder hugga av händer på tjuvar och stena otrogna.
Försvarar sharialagar
Bakgrunden till anmälan är en nätsida där Kamal Moubadder svarar på frågor om islam och argumenterar för sharialagstiftning, skriver ”http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=670038" target="_blank">Dagens Nyheter.
Skolchefen säger till tidningen att texterna är tagna från hans bok ”40 frågor om islam” som gavs ut 1992 och inte används i skolans undervisning."
(Hittat via knuff.se.)
Kamal Moubadder har hamnat i blåsväder. Han har tydligen anmälts av Hans Iwan Bratt (som inom parantes är humanist, liberal och folkpartist i en och samma person – vem sa att att vara liberal är att vara kluven?)till Skolverket för att han på nätet (och tidigare i bokform besvarar frågor om islam. Många reagerar mot detta t.ex. Anders Svensson som tar händelsen som intäkt för att angripa företeelsen friskolor. I det sammanhanget kan det ju finnas anledning att notera att herr Kamal Moubadder ju enligt den presentation som finns på Al-Mustafa-skolans hemsida varit skolledare också på kommunala skolor (om jag nu tolkar informationen korrekt):
Vd:n Kamal Moubadder har doktorsexamen i arabiska från Stockholms Universitet 1994, magister i journalistik från Libanesiska Universitetet 1974, lärarutbildning från Libanon 1972.
Arbetade som hemspråkslärare, beträdande rektor och rektor i en rad kommunala och fristående skolor samt som lektor i Stockholms Universitet (1995-2002).
Han är VD i Asip Skola AB som är huvudman (ägare) för Al-Mustafa Skolan.
Fredrik Svensson problematiserar Moubadders inställning/åsikter i förhållande till den värdegrund som enligt lagar och förordningar skall genomsyra vårt skolväsende (alltså även friskolor). Han missar dock det faktum att detta är just rektors ansvar och Moubaddar är (åtminstone inte sedan några år) inte Al-Mustafaskolans rektor utan VD för det bolag som driver skolan. Fredrik skriver så här:
En rektor som aktivt uppvisar och propagerar för denna absurda grundsyn där handhuggning och stening är i sin ordning måste självklart ifrågasättas. Problemet är nämligen att, som rektor själv också påpekar i sina skrifter, att en aktivt troende muslim inte får följa mänskliga lagar som strider mot Alahs. Så står det i skrifterna och det får man tro på om man vill såklart. Men om man präntar in detta tillräckligt ofta och starkt i små barn är risken stor att de får en värdegrund som strider mot de värden skolan skall förmedla och som vårt samhälle bygger på att vi har.
Jinge påpekar att Moubadders åsikt förmodligen är sann, dvs att antalet äktenskapsbrott minskar om man stenar de som är otrogna och att antalet inbrott minskar om man hugger händerna av tjuvar. Vet inte om det verkligen är riktigt – strängare straff brukar ju inte stå i någon närmare samstämighet med minskad brottslighet (USA är ett bra exempel på det). Oavsett så är det förstås inte frågan om kausaliteten utan om inställningen till människovärdet.
Själv tycker jag att detta är ytterst problematiskt. Moubaddar har självfallet rätt att hysa och ge uttryck för hur udda åsikter som helst och förstås också att hävda att de är religiöst motiverade. Det är lika rimligt att han på grund av sina åsikter inte bör beläggas med yrkes- och/eller näringsförbud. Däremot kolliderar ju detta mot föreskrifterna i läroplanen " ”Alla som verkar i skolan skall hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och i denna läroplan och klart ta avstånd från det som strider mot dem.” som ju ganska entydigt anger att man inte bara skall undervisa i enlighet med de grundläggande värdena utan faktiskt uttryckligen skall ta avstånd från det som strider mot dessa. Här finns en uppenbar konflikt mellan läroplanens föreskrifter och een rad religiösa föreställningar vilket ju i praktiken förhindrar en hel de människor att vara verksamma i skolan. Är det rimligt, vem skall avgöra, var går gränsen? Kan man verkligen i en demokrati förskriva vilka åsikter som är tillåtna?
PS Björklund har säkert svaren:-) DS
Fastän både DN, SvD, Aftonbladet och Metro valt att rapportera detta, så vägrar TV ta med om det. Jag har ringt till SVT Aktuellt, Rapport, SVT ABC, TV4 Nyheterna och TV¤ Stockholm. De har alla nära till att intervjua skolchefen. Samtliga redaktioner hade diskuterat nyheten och nu valt bort den. De kommer inte att rapportera om den. Jag anar att politisk korrekthet ligger bakom. De får inte framställa islam som något negativt.
Eftersom jag själv bor i Malmö och får in dansk TV kan jag säga att en sådan nyhet hade tagits med på bästa sändningstid i TV-avisen om det inträffat i Danmark. Men nu på svenska TV-redaktioner så utses personer som väljer bort sådana nyheter. Därför ser politikerna i Sverige inte problemen och inget görs. Kvar i den muslimska friskolan finns barnen som drabbas, för att deras föräldrar valt skolan åt dem. Det är sådan snedvriden nyhetsrapportering som gör att jag slutat betala TV-licens för att inte stödja snedvriden politiskt korrekt TV-propaganda.
Står det i tidningaran så vet ju redan nyhetsredaktionerna på TV om det. De gör ju alltid ett urval, ofta konkurrerar ju nyheter med varandra sett ur en nyhetsredaktions synvinkel.
Man kan väl utgå från att TV bara följer upp morgontidningarnas nyheter om de ser att de kan tillföra något – det är ju så att säga gamla nyheter redan.
När det gäller barnen så har de väl sommarlov. Om nu detta skall leda till någon åtgärd så är det ju Skolverkets sak. De har ju fått en anmälan. Det som frågan dock aktualiserar är konflikten mellan religions/åsiktsfriheten, föräldrars rätt att bestäma över sina barn (t.ex. val av skola, medlemskap i sekter som Livets ord etc) och barnens rättigheter. De senare har ju rätt att inte bli indoktrinerade men föräldrarna bestämer vilken religion de skall ”fostras” in i.
Ja du har kanske rätt i det om nyhetsvärdet som dalar lite. Det intressanta du tar upp är om åsiktsfriheten. Egentligen är det så att en muslimsk friskola kan undervisa hur demokratiskt som helst i de vanliga skolämnena. När sedan eleverna har islamologi 2 timmar därutöver så undervisas de om vad som står i Koranen och om värden som strider mot jämlikhet och demokrati. Det är ingen islamologiundervisning med analys a la Jan Hjärpe, utan i islamologin lärs antidemokratiska värderingar ut.
Nu tror jag i och för sig att alla konfessionella skolor har undervisning (utöver det som krävs i läroplan m.m.) som just är konfessionell dvs hndlar om den ”rena” läran. Det är inte specifikt för muslimska skolor. Bokstavstroende kristna har också en del mindre ”politiskt korrekta” föreställningar om t.ex. homosexuella.
Stora frågan kvarstår – hur förenar man demokrati med respekt för människor/åsikter som mer eller mindre direkt utmanar grundläggande demokratiska värden?
Janne B kan allt !
Finns ett enkelt sätt. Gör som förr. Ge ej pengar till friskolor, så slipper det finnas fundamentalistiska odemokratiska värden som lärs ut. För 20 år sedan fanns ej sådana tramsskolor. Om friskolor förbjuds, så försvinner även de friskolor som bara roffar åt sig studiebegåvade och sätter för höga betyg, som Skolverket nyligen kom på. Det finns alltså inte någon positiv vinst med friskolor.
Med all respekt, Pelle, men förbud tilltalar inte mig. Dessutom fanns det en del ”fria skolor” även före friskolereformen huvudsakligen med någon form av pedagogisk inriktning. Fundamentalistiska rörelser kan dock alltid erbjuda verksamhet utanför den obligatoriska skolans ram.
Problemt är snarast att det i ett demokratiskt samhälle också är tillåtet, och rimligen så måste vara, att hysa ”icke önskvärda” åsikter. Att det förstås också är, och måste vara, föräldrars rätt att ta hand om sina barn också om dessa föräldrar hyser ”icke önskvärda” åsikter.
För mig måste det demokratiska samhällets fördelar (och värderingar) demonstreras i vardagen, demonstreras i samtal, demonstreras genom tolerans. Först då blir det i längden oemotståndligt. Varje inskränkning av friheter har motsatt effekt.
Det finns tydligen 3 anmälningar mot Al-Mustafa skolan. Den första inkommen redan 26 juni 2007.
Senaste kommentarerna