Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Vad kostar en standard?
Currently playing in iTunes: My Baby Don’t Love Me by The Charles Burton Blues Band
SIS Sålde sin röst rörande OOXML: "Väl på mötet bokstavligen vällde det in personer. Jag blev väldigt osäker. Vilka var det som kom? Det stod klart när de presenterat sig att vi inte hade en chans. Det skulle bli ett “Ja”. Väldigt många av de som kom är Microsoft Partners (Se nedan). Det skulle visa sig att det var förutom oss 23 nya medlemmar precis innan mötet.
Det blev ett sorl i rummet och ansvariga längst fram såg bekymrade ut. Johan Westman, teknisk talesman på IBM, reste sig upp och sade att IBM inte ställde upp på denna fars och meddelade att han lämnar mötet. Straxt därefter gjorde jag och några till samma sak.
Så gick det till när Sveriges röst i ISO köptes."
(Hittat via knuff.se.)
Stämmer Marcus Rejås beskrivning av förloppet så undermineras ju förtroendet för den officiella stadardiseringsprocessen fullständigt. Själv är jag ordförande i en teknisk kommitté inom SIS (TK450) som sysslar med lärteknologi. I den gruppen deltar tyvärr inga av de företag som uppenbarligen tyckte det var rimligt att lägga minst 17 000 kronor bara för att kuppa igenom ett beslut när det handlade om Office Open XML – man blir faktiskt lätt upprörd.
Olle Axenborg, informationschef på SIS, uttalar sig enligt IDG på följande sätt:
– Många som uttalar sig som att de fäster för stor vikt vid att Sveriges röst nu har fallit. Men det är inte mer än en hundradels röst i det som nu ska sammanställas. Jag vill säga åt Microsoft att inte ropa hej och åt andra att loppet inte är kört.
Vilken betydelse den svenska rösten kommer att få är enligt min uppfattning fullständigt irrelevant. Det som är relevant är huruvida deltagarna i omröstningen också har varit aktiva i arbetet – även om slutliga beslut avgörs i en omröstning är standardiseringsarbetet i första hand ett koncensusbyggande. Det har uppenbarligen ett antal personer inte fattat – man vinner respekt genom kunskap i sådana processer inte genom förmåga att mobilisera röstboskap, man får igenom förslag genom att dessa är väl utformade och väl genomdiskuterade.
Joakim Jardenberg tar också upp detta under rubriken "Ska pengar avgöra standarder i framtiden?“. Patrik Fältström har skrivit bra om detta på engelska på bloggen med den roliga adressen ”http://stupid.domain.name" target="_blank">stupid.domain.name, så har också vännen Frepa.
Senaste kommentarerna