Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Ge alla en egen specialpedagog
Elever med särskilt stöd klarar ändå inte skolan: “17 000 skolbarn i ny undersökning: Bland elever som fått omfattande specialpedagogiskt stöd är andelen godkända 40 procentenheter lägre än bland elever utan stöd. Två av fem elever har fått specialpedagogiskt stöd någon gång under grundskoletiden. Men andelen elever som efter årskurs 9 saknar godkänt betyg i matte, engelska och svenska är ändå väsentligt högre i denna elevgrupp. Det visar en ny omfattande studie från ’Lärarnas riksförbund och Göteborgs universitet som presenteras i dag. Dessa nedslående undersökningsresultatet visar att stödet till lågpresterande elever inte fungerar. Därför behövs mer forskning, mindre skolklasser och förbättrad behörighet hos speciallärarna, skriver Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund.”
(Hittat via Käringen mot strömmen (Eva Rundkvist).)
(Kanske hade de presterat ännu sämre utan stöd, Meta?)
Trots att Meta Fjelkner egentligen bara redogör för det uppenbara – att skolan utan en massa tester väl klarar av att identifiera de elever som behöver särskilt stöd och att denna elevgrupp är överrepresenterad när det gäller att uppnå kunskpasmålen – har Fjelkner svaret på gåtan: mindre klasser och ämnesutbildade speciallärare. I rättvisans namn, Fjelkner vill ha mera forskning också.
Det senare, forskning alltså, behövs lika uppenbart. Vi vet en massa om samband mellan elevers bakgrund och skolresultat, skillnaden mellan pojkar och flickor m.m. men vi tycks ha mycket begränsade kunskaper om vilka metoder som faktiskt är bäst för att kompensera de som, oavsett skäl, behöver extra stöd.
Fjelkners tes om att specialpedagoger/lärare skall ha ämneskompetens är inte mer än en god hypotes och förstås oerhört svår att förverkliga i alla mindre skolor och på mindre orter/landsbygd. Enda vägen att uppnå detta torde vara att göra alla lärare till specialpedagoger – alltså ge dem sådan kunskap. Då blir förstås Fjelkners förslag om mindre klasser rationellt eftersom läraren måste ha tid (det gäller ju dock inte alla klasser och hela tiden – det är alltså 40 % av elevrna som någon gång behövt stöd).
Nu visar ju en del annan forskning att man kan uppnå betydande resultatförbättringar både genom att ha en skolkultur som faktiskt förväntar bra resultat av alla och genom att utveckla verktygen för lärandet (t.ex. one-to-one).
Jag får såna hemska tillbakablickar så fort det handlar om sånt här. Vi hade ju inte den bästa matteboken, utan vi hade räknegumman, och det gällde att räkna tal efter tal, sida upp och sida ner. Fast man redan förstått hur det skulle göras. Jag var väldigt långsam på att göra det. Jag skulle säkert inte göra det fortare nu heller. Och det som sinkade mig extra var om fröken var nära och hjälpte någon. Då kunde jag inte koncentrera mig. Det hjälpte alltså inte att skicka mig till det lilla klassrummet med fyra bänkar och en speciallärare i. Där kunde jag inte räkna alls…
Men som tur är verkar det som att saker och ting har gått framåt. Nu kanske man frågar eleverna vad de har problem med, och sedan kanske man lyssnar när de svarar?
Ditt sista stycke borde räcka…. 😉
Vet inte – personligen tror jag mycket på ökad pedagogisk kompetens och då inte minst såväl speciapedgogisk som vad man skulle kunna kalla IT-pedagogisk sådan för alla lärare.
Senaste kommentarerna