Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Rådslagsarbetet – skola
Currently playing in iTunes: Hands On It by The Smokin’ Joe Kubek Band
Socialdemokraternas rådslagsgrupp om skolan presenterar i dag en plattform för ny socialdemokratisk skolpolitik.: “Plattformen lyfter fram fem huvudprioriteringar som grund för det fortsatta förnyelsearbetet av den socialdemokratiska skolpolitiken.
– Kunskap för en ny tid – åtgärder för att förbättra resultaten i grundskolan
– En skola som ger alla samma chans – åtgärder för att bryta segregation och skillnader i skolresultat
– En skola med valfrihet och mångfald – åtgärder för att nå en sammanhållen skola
– En ny gymnasieskola för morgondagens arbetsliv – åtgärder för att förnya gymnasieskolan
– Sverige ska ha världens bästa pedagoger – åtgärder för att stärka lärare och skolledare”
I fredags presenterade rådslagsgruppen om skolan en plattform för en ny socialdemokratiskt skolpolitik.Listningen ovan är kanske inte så upphetsande och det gick heller inte att få tag på själva texten vare sig på partiets hemsida eller på den mer interna Sosserian. Lite kontaktande runt bland partivänner gav dock resultat så jag bifogar här dokumentet i sin helhet. Först och främst förstås i ett öppet standardiserat domumentformat, som pdf eftersom det är läsbart för alla men också i en ordinalversion (Word). Varför partiet använder ett proprietärt format är obegripligt och hänsynslöst.
Skolrådslagsrapport.odt
Skolrådslagsrapport.pdf Skolrådslagsrapport.doc
Eva Rundkvist har, liksom jag, en del kritiska synpunkter kring hur man agerar i rådslagsarbetet:
Förresten apropå Kielos som lyckades bli lite Beckettsk´ häromsistens med en annan träffsäker formulering om “I väntan på rådslaget” så är jag just nu sur på partajet.
Endera har man rådslag. Eller inte. Har man rådslag så betyder det lyssna. Ge feedback, förankra och lite sånt. Inte kasta in ett utbildningspolitiskt program i fredags eftermiddag som ingen vet vad det handlar om och påstå att man lyssnat till ett rådslag och att det är liktydigt med förnyelse. Och som man får sitta och gissa sig till innebörden av eftersom huvuddokumentet tydligen inte ska vara lätt tillgängligt. Jag hittar det i alla fall inte!
Duger inte. Duger verkligen inte. Bakläxa. IG. Underkänt. Också i det är fallet behöver vi tycka om. Fast på riktigt den här gången.
Här i min lokala verklighet har jag (minst) tre rektorer som engagerat sig och skrivit direkt till partiet. Har de fått svar? Och om det nu är så bråttom, åtminstone en reaktion av typen; Tack för ditt engagemang, här får du våra slutsatser, vad tycker du om dem? Och kanske en enkel förklaring till den forcerade takten i skolrådslaget.
Det går att åtgärda. Gör det, och gör det snabbt.
Varför skulle man annars engagera sig i några rådslag? Slagkraften i rådslagen avgörs av råden. Inte av slagen.
Detta är en grundregel som borde vara självklar: Man ska vara det man säger.
Öppenheten avgörs inte av hur rummen möbleras utan av attityden i en hel organisation. Om den attityden styrs av hemligheter, så blir organisationen sekteristisk.
Om organisationen styrs av öppenhet, så blir det roliga offentliga bataljer, men intrycket som består är det öppna, välkomnande.
Jag tar mig friheten att citera hela stycket om rådslaget från Eva Rundkvist. Hennes blogg är ofta synnerligen läsvärd och hon skriver också (i samma inlägg) om sin Kami Kaze-grupp – fyndigt får man säga.
Senaste kommentarerna