Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Flyktingar – belastning och/eller tillgång
Nu ska flyktingströmmen till Södertälje stoppas: “Förra året kom cirka 1 000 flyktingar till Södertälje från främst Irak. I år vänta siffran bli 1 300 och nästa år 2 000. Men siffran fördubblas när de anhöriga räknas in. Orsaken till att antalet väntas öka beror på att Syrien avser att stoppa flyktingströmmen från Irak.
– Södertälje klarar inte att ta emot fler, nu är det fullt, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Lago (s).
I dag torsdag beslutade en enig kommunstyrelse att införa flera åtgärder för att stoppa strömmen av flyktingar till Södertälje.
Telge Bostäder och Telge Hovsjö fick i uppdrag att tillsammans med övriga bostadsbolag inrätta regler mot ”osunda boendeförhållanden”. I praktiken innebär det förbud mot trångboddhet. Det ska få flyktingar som i dag bor inneboende hos släkt och vänner att flytta till andra kommuner.
”
Så är vi där igen. Det goda (alltså ambitionen att ge ett bra mottagande) används för att motivera allehanda åtgärder som inskränker folks frihet. Nu skall vi inte bara – vilket ju varit kommunens budskap en tid – inskränka människors rätt att välja var de vill bo utan också hur, regler mot “osunda boendeförhållanden”. Och det är inte med lag sådant skall regleras utan genom att bostadsbolagen beordras att införa (och väl därmed också övervaka och eventuelt beivra) regler.
Enligt min mening går detta tvärt emot mina grundläggande värderingar, värderingar som jag trott mig dela åtminstone med partikamrater. Nu visar det sig att man i kommunen lätt kommer överens om dessa hårdare tag mot flyktingar, från höger till vänster. Hade Nd fått vara med i kommunstyrelsen hade de säkert också varit överens.
I den tjänsteskrivelse som kommunstyrelsen tog ställning till finns emellertid en hel del bra saker också. Så konstaterar man t.ex.
Flyktingar som bosätter sig i Södertälje ska mötas med en människosyn som utgår ifrån att man är resursrik och kompetent att ta ansvar för sin nya tillvaro i Sverige. Vi är förstås också beredda att, inom de regler riksdagen fastställer, ta ansvar för anhöriginvandringen.
Vårt system har ibland hindrat mer än gynnat människors möjligheter till integration in i vårt samhälle. I värsta fall har vi mot deras egen vilja, stängt flyktingar och invandrare ute från att bli en del av vårt samhälle. Detta är vare sig ett omtänksamt eller humant mottagande av människor som inget hellre vill än att skapa sig en ny tillvaro där man kan ta hand om sig själv och sin familj.
Många flyktingar som kommer är yrkesutbildade vill snabbt komma ut i arbetslivet. Vi behöver därför utveckla vårt mottagande av flyktingar som väljer Södertälje, till att vara nationellt föredöme och utveckla metoderna som stödjer att människor snabbt kommer i arbete.
Detta kräver tydlighet i våra mål, förväntningar och krav, men det kräver lika mycket förmåga att själva i kommunen ompröva våra arbetssätt i verksamheterna. Framöver måste vi bli mycket mer resultatinriktade och fokusera på metoder och aktiviteter som leder till att vi får människor i arbete och egen försörjning. ”Arbetslinjen” är därför det viktigaste målet för oss närmaste åren och är en huvudprocess som särskilt ska kvalitetssäkras i kommunens organisation.
Den här inriktningen är ju egentligen alldeles självklar och man undrar bara vem de mer polemiska delarna riktar sig till/mot. Vem eller vilka är det som inte betraktar/t flyktingar som resursrika och kompetenta? Att vi behöver bli fler i vårt land är ju uppenbart. Att vi tillhör de glesast befolkade länderna är väl lika uppenbart? Att akademiker kör taxi eller bakar pizza har väl alltid varit ett slags slöseri med kompetens?
I tjänsteskrivelsen finns också beskrivet hur viktigt det är att integrera kommunens näringslivsarbete i mottagandet. Här finns det mycket att önska. Vi har ju haft/har en mer negativ än positiv anda när det gäller nyanländas möjligheter att arbeta vare sig det handlat om anställningar eller egen verksamhet. Minns t.ex. hur man försökt motverka etablering av fler restauranger/krogar med motivet att det råder överetablering. Det är förstås inte kommunens sak att bedöma, tvärtom så bör kommunen sträva efter att underlätta alla sorters etablering av egna verksamheter som den enskilde bedömer kan ge försörjning. Självklart är det service/tjänstebranschen som ligger nära till hands – där insteget är lågt när det gäller t.ex. kapital.
Kommunstyrelsen har – oaktat den kritik jag riktar mot delar av politiken – en i grunden riktig syn på Södertäljes möjligheter. I tjänsteskrivelsen lyfts fram att vi utsetts till Sveriges mest kreativa kommun och alltså har de bästa förutsättningarna för tillväxt och då är det viktigt att komma ihåg att Richard Floridas forskning och på den baserade modell för att bedöma förutsättningarna för ekonomisk tillväxt värderar kombinationen av kreativa världsföretag, småföretag och tolerans.
På många håll i landet ser man den minskande tillgången på arbetskraft som ett framtida problem. Nationellt förs det därför en diskussion om behovet av arbetskraftinvandring. Södertälje har tvärsemot många kommuner inte samma problem. Vi har istället alla förutsättningar att bli ett tillväxtcentrum i landet. Vi har närheten till Stockholm, två av Sveriges mest framgångsrika företag i kommunen, tillgång till alla kommunikationsformer, högskola som etablerats sig i Södertälje.
2007 blev vi just pga. av våra förutsättningar och vår befolkningssammansättning, utsedda till Sveriges mest kreativa kommun. Den plats i Sverige som har bäst förutsättningar att bidra till regional ekonomisk tillväxt. Södertälje har tillgången arbetskraft som inget hellre vill än att hitta ett arbete, arbeten relaterade till industri, kreativitet, internationalisering, högskola m.m.
Förslag när det gäller bostadsbristen: bygg omgående 300 lägenheter i Hölö och se till att pendeltågen börjar gå dit!
Förslag när det gäller restaurangbranschen: minska kraven på erfarenhet, ta bort begränsningar när det gäller uteserveringar, samarbeta istället för att motarbeta
Tack för ett skitbra inlägg. Allvarligt, jag är stolt ibland över att vara svensk. Att Sverige tar emot flest flyktingar från Irak t ex är en källa till glädje. Jag tycker ni skall vara stolta i Södertälje också – gäller även Malmö – som tar emot oproportioneligt många trots allt.
Respekt att du låter ideologi gå före det pragmatiska (jag misstänker att ni lokalpolitiker i Södertälje inte får ett lättare jobb). Allvarligt, respekt.
Jag kommer ihåg en krönika av Niklas Ekdal för några år sedan där han resonerade om Ny Demokratis svarta arv för några år sedan – då de ju lyckades vända diskursen angående invandring från tillgång till kostnad. Visumtvånget för Bosnier är fortfarande Socialdemokraternas största svek – alla kategorier – och som övertygad icke-sosse tycker jag ändock att det finns en del att välja på.
Men har debatten inte vänt sedan alla sunda krafter satte stopp för övergångsregler 2004? Det är en herrans uppenbarelse att höra Mona om man jämför med Göran Persson.
Och säga vad man vill om regeringen – men en generös invandringspolitik verkar de vara för (ja jag vet om att fp sitter i regeringen).
Jag tillhör säkert en minoritet – men jag tror att i dagens Sverige har SD en mycket liten chans att komma in i riksdagen.
Senaste kommentarerna