Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Lärare + nytänkande = sant?
Nytänkande efterlyses hos lärare: “Mycket pekar på att det finns stora besparingar att göra i utbildnings-väsendet på att välja öppna program, se CS 23/11 -07.
Lärarutbildningarna bör ta ett större ansvar för detta, anser Fredrik Paulsson, lektor vid Umeå universitets institution för interaktiva medier och lärande”
Visst vore det bra om lärarutbildningen i större utsträckning faktiskt handlade om hur IT kan användas för att utveckla lärandet, på ett sådant sätt att lärarna kunde bli betydligt skarpare kravställare. I vilken annan verksamhet skulle man acceptera att inte ha tillgång till ett eget verktyg – och det gäller förstås både lärare och elever.
Själv sa jag (tydligen) följande i Computer Sweden igår:
– Självfallet är det så att skolan skulle kunna få ut mer av de resurser som läggs på it om man valde andra lösningar. Det är dock viktigt att ha klart för sig att de eventuella besparingar man kan göra oftast behövs för att öka tillgängligheten till tekniken. Samtidigt är den enskilda skolans inflytande över sin it-miljö starkt begränsad och ofta centraliserat till en kommunal it-avdelning, säger Peter Karlberg
Klokt sagt!
Det här med hur vi tänker får mig att associera till en bok jag avslutade läsningen av under en rökpaus alldeles nyss. Boken heter “Bryt Mönstret eller gå under” och är skriven av Fredrik Svensson (ISBN 978-91-976474-1-0). Det är faktiskt en fantastisk inspirerande liten bok somm bygger på Svenssons föreläsningar, han förestår Rektorsakademien för er som inte kan placera honom.
Boken riktar sig förstås i första hand till skolfolk men är läsvärd också för i stort sett alla andra därför att den med korta, snärtiga texter provocerar läsaren att reflektera kring frågor som kreativitet, nytänkande, brytande av mönster, ordning, lärande, lustfyllt lärande, digitala invandrare versus digitala infödingar, kunskapsexplosionen m.m. Jag skulle faktiskt vilja rekommendera boken, som bara tar någon timme att läsa, till alla föräldrar med barn i skolan. Får våra barn en skolgång som förbereder för det 2020-tal de kommer att vara yrkesverksamma i eller förbereds de kanske för gårdagen.
Jag har egentligen bara en invändning mot Svenssons teser i boken och det gäller hans hyllning till Idol-konceptet. Jag har aldrig betraktat dess dramaturgi som något mönsterbrytande – tvärtom så spelar den på våra grundläggande svagheter för vinnare/förlorare, succe/fiasko kryddat med skvaller om stjärnorwannabees (deltagare, programledare och jury).
By the way, Svensson listar Jan Björklund bland inspiratörerna till boken:-)
Senaste kommentarerna