Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Björklund har rätt!
Skolan får gärna ha julavslutning i kyrkan: “Samtidigt får det inte vara så att någon tvingas till religionsutövning. Ingen ska tvingas att avge trosbekännelse eller läsa en bön under en skolavslutning.
Men man kan vara i kyrkan, ha en kyrklig inramning och till och med en präst som berättar om varför vi firar julen och hur den firas.
Sedan måste varje skola och rektor själva få fatta sina egna beslut, efter eget omdöme och med hänsyn till lokala förhållanden.
På en del ställen har man traditioner som går flera hundra år tillbaka i tiden. Det är inte rimligt att staten ska förbjuda dessa.
Jag tror inte att man på något sätt främjar ökad tolerans genom att säga att vi ska avskaffa våra kulturella traditioner.”
(Hittat via knuff.se.)
Självklart har Jan Björklund rätt när han identifierar konflikten mellan värnandet av det gemensamma kulturarvet och förbudet mot konfessionella inslag i skolarbetet. Så reagerar jag heller inte särskilt mycket mot skolavslutningar i kyrkan eftersom just kyrkan är den enda stora samlingslokalen där mina barn gått i skola. Däremot reagerar jag starkt när kyrkan tillåts marknadsföra konfirmation på skoltid. Kommer dock att uppskatta att skolavslutningar kan förläggas till den idrottshall som planeras i Hölö (när bygget nu kommer igång?).
Däremot är det kanske lite mera tveksamt att hålla med Björklund när han anser att en präst skall berätta om varför vi firar jul. Denna mycket gamla närmast ursvensak tradition är ju definitivt från förkristen tid och om det är något präster är dåliga på så är det ju just det förkristna. Tvärtom faktskt – de representerar ju just den “främmande” tradition som för något 1000-tal år sedan övertog vårt riktigt traditionella midvinterblot, som ju manifesteras genom skinkan/spädgrisen och ljusfesterna. Blogge Bloggelito har föredömligt utrett detta.
Hejsan granne! (nästan…)
Eftersom du skriver att du gillar debatt så säger jag helt enkelt, ”nej, han har inte alls rätt!”
Läs mitt inlägg:
http://christermagister.blogg.se/1196926607_.html
och sista stycket i
http://christermagister.blogg.se/1198079019_tjejerna_tar_ver.html
MVH
Christer
(Södertälje)
Det är väl ingen tvekan om att kristendomens inflytande på våra traditioner innebär att den får sägas vara del av vårt kulturarv. Utan förståelse för den är det rätt många föreställningar/vanföreställningar som blir obegripliga. Att ha skolavslutning i ortens kyrka kan ju faktiskt sägas vara en del av denna tradition – det var faktiskt inte så länge sedan vi hade starkt konfessionella inslag i skolan – själv lärde jag mig psalmer utantill i småskolan och skolans kör var barnkören i kyrkan.
Jag tycker sålunda att Björklund (och Skolverket) har rätt – det går att ha avslutningar i kyrkans lokaler men de måste förstås läggas upp så att de inte får en konfessionell prägel. Psalmsången hamnar i gränslandet – vissa sådana kan nog också ha ”kulturarvs”status.
Problem uppstår enligt min uppfattning om man kan visa att någon faktiskt inte kan delta i en sådan avslutning på grund av sin livsåskådning. Som varande klart icke-religiös själv har jag egentligen aldrig själv haft problem med det. Om det finns andra vars egna religiösa övertygelse faktiskt hindrar dem att vistas i en kyrka vet jag inte – förefaller orimligt och skulle ju också omöjliggöra deltagande i religionsundervisning och det tycker jag inte vore acceptabelt.
Jag har varit med om, och hört talas om, elever som inte får delta i avslutningen på många skolor. På min skola är vi inte i kyrkan, så det är inga problem för mig just nu.
Skillnaden på religionsundervisningen är att den kursplanen klart säger att man inte får säga att det ena eller andra är sant, eller har hänt. Man läser också samtliga religioner på samma sätt. Lämnar man över avslutningen till en präst så är prästen i tillfället undervisande lärare, eftersom verksamheten är obligatorisk, och kan inte på något sätt ses som objektiv i religiösa frågor.
Jag tycker möjligen att man kan acceptera att någon vägrar delta i en avslutning i en kyrka om denna är utformad som en gudstjänst. Om den inte har karaktär av religiös cermoni tycker jag att alla kan delta.
Prästernas eventuella medverkan måste då förstås underställas kravet på att det inte rimligen får vara en religiös cermoni. Att folk t.ex. som präster deltar i undervisningen är enligt min uppfattning helt OK. Däremot är ju då deras uppgift att ge en bild av vad deras religion handlarom.
Att någon skulle ha religiösa skäl att inte delta i religionsundervisningen är naturligtvis otänkbart, och sannolikt inte något problem överhuvudtaget, det känns som ett påhittat argument, undervisning är undervisning och där ingår att lära sig om saker och att kritiskt ifrågasätta det man lär sig (ingen skulle ju få för sig att det finns de som motsätter sig att lära sig engelska med hänvisning till att internationalism strider mot en personlig övertygelse). Däremot är det utan tvivel så att det finns ganska många elever som är exkluderade från stora gemensamma högtider i skolan, såsom skolavslutning höst och vår, eftersom de utförs i religiöst helgade lokaler med tydligt religiösa inslag i cermonin. ”En skola för alla” kan inte acceptera att en del barn erbjuds att ta ledigt på skolavslutningarna för att slippa en religiös konfliktsituation. Att dessutom kräva av en person som har som sitt uppdrag, kallelse, jobb, att inte utföra det uppdraget när kyrkan för en gångs skull är full av människor är att trampa på prästens uppdrag. Det enda raka är att skolan håller sina avslutningar helt utan religiösa inslag och helt utan medverkan av prästerskapet. Om kyrkan är den enda lokal som är möjlig att använda får väl kommunerna hyra kyrkan som vilken konsertarrangör som helst. Som nu är får de oftas låna lokalen gratis eftersom prästen tillåts sända sin andliga hälsning till eleverna, detta menar jag strider mot skolans och kommunernas uppdrag.
God Jul Peter.
Jag tror vi är överens Erik. Det är naturligtvis helt ok att ordna skolavslutning i en kyrka om man utformar det just som en skolavslutning och inte en religiös cermoni. Vill kyrkan då ha betalt för lån av lokal så må de ju göra det. Tyvärr är det väl ofta så att man låter prästerskapet delta i utformningen och därmed faktiskt gör det till en – åtminstone delvis – religiös anrättning. Det är ju självfallet inte acceptabelt.
Önskar också dig en God Jul!
Senaste kommentarerna