Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Obamas koalition
Storseger för Obama i natt: “Det kändes som om taket skulle lyfta på Columbia Metropolitan Convention Center när Barack och Michelle Obama äntligen dök upp, drygt två timmar efter att vallokalerna stängt. Då var hans uppeldade väljare i full färd med att jubla och stampa, ackompanjerade av trummor och glad soulmusik. Varje gång den stora tv-skärmen i hörnet meddelade resultaten från ett nytt valdistrikt steg de blåa Obama-skyltarna i luften och ljudnivån blev öronbedövande. Men när Bill Clinton talade buade folkmassan.”
(Hittat via aftonbladet.se.)
En sak kan man säga om det sätt presidenter väljs i USA: Den mycket långa uppladdningen borde, med alla dessa primärval och en valrörelse som därmed åtminstone är igång under ett år, leda till att alla medborgare i landet har goda möjligheter att ta ställning. Ofta leder det dock till ett relativt lågt valdeltagande när presidenten slutligen skall väljas. Bush har väl blivit vald med mindre än 25% stöd från väljarna.
Årets upplaga verkar dock så här långt positiv just i ljuset av valdeltagande. Deltagandet i primärvalen verkar betydligt större än förra gången – frågan är om de slutligt utsedda kandidaterna kommer att kunna hålla uppe entusiasmen bland valarbetarna hela vägen.
Obama received more votes than all Democrats in the 2004 South Carolina Democratic Primary (292,383)
Obama received more votes in this primary than George W. Bush received in 2000 when he beat John McCain (Bush won 293,652 votes)
Obama has won more votes than McCain and Huckabee won in South Carolina–combined.
Obamas segertal i South Carolina:
Man kan ju säga att själva atmosfären känns rätt annorlunda jämfört med en svensk valrörelse. Man kan också säga att just denna entusiasm har drag av masshysteri, åtminstone när man lyssnar på publiken.
Frågan är om Obamas ambition att förändra, utöver bara vilket parti presidenten kommer ifrån också, innebär en verklig utmaning mot den verkliga makten, den som ligger i vad man kan kalla det militärindustriella komplexet och som i realiteten har det avgörande inflytandet över USAs agerande i världen.
Det är dock tilltalande med Obamas strävan efter att faktiskt skapa en koalition över de etniska gränserna i USA som ju är starkt splittrat just efter dessa.
PS När man i övriga delar av världen för över makt från far till son småler vi, kallar det dynastier. När USA – ett land med mer än 200 miljoner invånare – väljer president tycker vi inte att det är underligt att en presidentskapet kan “ärvas” från far till son eller från man till hustru. Får mig att undra över den “härskande klassens” sammansättning i alla fall. DS
Senaste kommentarerna