Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Teknikfientlig – varför då?
Med Pogo Pedagog på tidsresa i Folkhemmet: “För tio år sedan var det overhead som gällde. Allting skulle dras ut på overhead. Själv har jag aldrig varit mycket för detta tekniska hjälpmedel heller, även om det i enstaka fall kunde vara praktiskt för att visa någon mer komplicerad tabell som man inte ville rita upp på tavlan. ”
(Hittat via knuff.se.)
Magister Nyman har skrivit ett roligt inlägg angående Pogo Pedagog, dvs så där en 30-40-50 år gammalt material som användes i skolan. Dock, magister Nyman använder det fortfarande och sin gamla Tandbergare. Han lyssnar säkert bara på skivor på sin grammofon, stenkakor är säkert för omodernt och har förstås ingen mobiltelefon. Vill han ta reda på något söker han sig säkert till någon 10-15 år gammal information i någon gammal bok/lexikon – varför googla när man kan hitta ouppdaterad information i böcker.
Roligt är det förstås mest just för att det demonstrerar denna tyvärr inte helt ovanliga inställningen – att modern teknik skall i alla fall inte komma in i mitt klassrum. Detta i en tid då ett av skolans största problem inte är (som en del tycks tro) bristen på auktoritära lärare utan bristen på auktoritet hos de vuxna, En auktoritet som bland annat kan tänkas påverkas av huruvida man lever i tiden eller i det förgångna. Nu hoppas jag innerligt att magistern är en av dessa många goda lärare vi faktiskt har trots sitt fåniga teknikförakt.
Att skolans legitimitet – i barnens ögon, i föräldrarnas ögon och i näringslivets ögon – starkt påverkas av att man inte använder modern teknik som ett alldeles självklart verktyg (precis som den digitala tekniken dominerar snart sagt varje annat område i samhället) spelar kanske ingen roll.
Här sitter den teknikfientlige magistern. Dessvärre hade jag inte tillgång till någon pergamentrulle, så jag måste nedlåta mig till att nyttja datorns tangentbord.
Jag tror dock att precis som ett överdrivet teknikförakt är av ondo, så är en övertro på tekniska hjälpmedel minst lika negativt. Visserligen finns det de som blir imponerade av snygga Powerpointpresentationer, men när de används för att kamouflera innehållslöshet och bristande förmåga att få publiken att lyssna tycker jag inte att man har vunnit något.
Sedan är det givetvis ett problem att vi i skolan inte alltid har tillgång till de modernaste tekniska hjälpmedlen av ekonomiska skäl, men jag tor fortfarande inte att saker måste vara dåliga för att de är gamla. Och vill jag veta något om t ex Churchill läser jag gärna på Internet, men går sedan gärna till mna gamla uppslagsverk från femtiotalet.
Min uppfattning är att skolan i Sverige visst har råd att hålla sig med de tekniska hjälpmedel man behöver. En bärbar till varje elev (och lärare) behöver inte kosta mer än ca 3 000 kronor per år. Trådlösa nät är ingen stor kostnad. Projektorer i klassrumen borde vara självklart och är heller inga stora kostnader.
En grundskoleelev kostar idag över 70 000 kronor per år. Om 5% av den kostnaden lades på modern teknik skulle den frågan vara löst.
Men – teknik gör ingen pedagogik. Det är ju först när goda lårare och inspirerade elever använder den för att utveckla lärandet som den gör nytta – men då faktiskt påtaglig sådan.
T.ex. borde ju förstås de gamla bilderna du nyttjar kunna finnas tillgängliga inte i någon källarlokal utan via nätet så att du enkelt kan sätta ihop det du behöver för en lektion direkt i din burk.
Senaste kommentarerna