Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
SAP måste återerövra folkrörelsetanken
SAP, företag eller folkrörelse?: “Medlemsraset i det socialdemokratiska partiet är även kopplat till medlemsraset i alla föreningar. I allt från idrottsföreningar till fackföreningar. Idag konkurrerar föreningslivet med så mycket annat. Den delen av befolkningen som arbetar, jobbar även mera.
Alla medier som Internett och TV har konkurerat ut folkrörelsen i Sverige. En ökad genomsnitlig ålder på befolkningen är också en orsak. Många nya svenskar är inte heller vana att organisera sig i föreningar. Varje generation måste lära nytt. Och då hjälper det inte endast med någon form av politikerskola. Tex orättvisor måste upplevas.
Massmedias destruktiva vinkling av politiska sakfrågor har också varit en sten i kistan. Även politikers skandaler och då utnytjande av samhällssystemet har duggat tätt under de senaste 20 åren. Vem litar på ett system som är korrupt?
Vad betyder ett minskat medlemsantal i vårt parti? För oss betyder det minskande medlemsantalet att talet om att vi är är en folkrörelse klingar allt mer och mer falskt, men betyder det något?”
(Hittat via s-bloggar.)
Björn Andersson diskuterar partiets framtid i termer av kampanjorganisation (företag) versus demokratisk basorganisation (folkrörelse). Det är en mycket viktig diskussion. Även om partiet organiserar runt 100 000 människor så utgör den aktivitet dessa erbjuds inte ett alternativ för så många fler (och kanske inte ens för så många av de nuvarande medlemmarna). Partiledningen har lanserat en kampanj för att värva flera medlemmar men trollat bort det aktiva deltagandet genom att introducera den fåniga från idrotten hämtade metaforen supportrar.
För att, som väl Andersson egentligen argumenterar för, återerövra folkrörelsearbetet krävs en utveckling av partiets basarbete. Många element kan hämtas från en stolt tradition, klassiskt organisationsarbete som studier, lokal närvaro och agitation m.m. Mycket måste tänkas nytt. Det är nämligen inte så att politiskt arbete hotas av modern teknik, tvärtom så erbjuder just webben nya möjligheter att bedriva just sådant arbete. Alla bloggare är exempel på det. Partiets nyttjande är tyvärr rätt patetiskt även om det sakta – oändligt sakta – blir bättre. Tyvärr verkar ju få, eller kanske snarare inga, i ledande ställning ha fattat det. Inte verkar de föra någon kommunikation med de som förstått heller. Enklast ser man detta på partiets webbsidor som saknar resurser för tillräcklig aktualitet och där kommunikation helt lyser med sin frånvaro. Till rådslagen har man t.ex. kunnat skicka in synpunkter (ett slags traditionellt remissförfarande) men inte delta i den diskussion med andra, inte se andras synpunkter etc.
Kanske lite off-topic, men ändå på det.
Podradio är ett växande demokrati möjlighets område, speciellt för individuella politiker. Och kanske speciellt i syfte att rekrytera nya medlemmar.
Ser vad riksdagsman Göran Pettersson (m) gör. http://dinledamot.blogspot.com/
Jag tycker att alla dina läsare, Peter, borde uppmuntras att ge Göran deras röst i Svenska podradiopriset 2008.
Den politiska talradion dinledamot.se har blivit nominerad till Svenska podradiopriset 2008. Vinnaren utses genom en omröstning på Internet. Programmet som i omröstningen benämns ”Din Ledamot” är nominerat i klasserna ”BÄSTA NYHETER, EKONOMI OCH SAMHÄLLE”, ”BÄSTA ORIGINALKANAL” OCH ”BÄSTA SVENSKA KANAL”. Du kommer till röstningen om du följer den här länken http://www.daytona.se/podradiopriset/
Senaste kommentarerna