Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
EU versus demokrati
Vore det demokratiskt om en miljon irländare raserade ett fördrag som 17 länder (med ca. 400 miljoner invånare) redan antagit?: “Rent personligen tycker jag att det rimmar illa med demokrati att ett land på dryga 4 miljoner skall kunna rasera något som alla andra ställt sig bakom. Folkomröstningsinstitutet är inte bra, särskilt inte när det kommer till komplexa frågor som denna är. Har kunnat läsa att kalkonjäv*ln från Irland som var med i Eurovision Song Contest också gett sig in i debatterna och råder Irländarna att hämnas för dess fiasko. Folkomröstningar blir lätt cirkus och detta tar nog priset. Även svenska folkomröstningar har haft sådana inslag. Är nys att svenska folket inte kunnat säga till något om fördraget i ett val. Efter det att konstitutionen föll så har vi haft en valrörelse i Sverige. Var väl ingen hemlighet för någon att diskussioner fördes för att förändra detta. Jag tycker i alla fall att jag har haft möjlighet att säga till om vad jag tycker…”
(Hittat via s-bloggar.)
Det här med demokrati är tydligen väldigt svårt. Andreas Sjölander lyckas verkligen förvirra begreppen. Oaktat att vi (Sjölander och jag) sannolikt är rätt överens om att t.ex. Lissabonfördraget är bättre än Nicefördraget så går det ju inte att komma ifrån att EU faktiskt än så länge är en union av självständiga stater (nationer) – och det är ju inte antalet svenskar i EU-parlamentet som är den viktiga frågan. Därmed måste ju varje land självständigt ha rätt att uttrycka sin åsikt och inför fördragsändringar som ju kan liknas vid grundlagsändringar så är nog vetorätt det enda rimliga. Lite patetiskt blir det också när Sjölander ställer någon miljon irländare mot 400 miljoner andra europeer. De senare har ju definitivt inte yttrat sig annat än indirekt, hur många som hade instämt med irländarna om de fått chansen vet vi inte. Det enda demokratiskt sunda i frågor som dessa är att anordna beslutande folkomröstning i hela EU, så att varje europe får en röst oaktat nationell tillhörighet.
Catti Ullström ställer en relevant fråga (på Jonas Morians blogg av för mig fullständigt obegripliga skäl) Vad hvilja Socialdemokraterna – Med EU? Tyvärr besvarar hon den inte mer än att tala om på vilka områden hon är kritisk, dock det skulle kunna vara en bra utgångspunkt för en diskussion som skulle kunna ligga till grund för en progressiv socialdemokratisk europapolitik.
Hehe. Tanken är väl att jag ska återkomma senare under kongressen, då EU är vår viktigaste fråga…
Jag har knappast lösningarna… men en del idéer.
(På Morians blogg för att det är kul att skriva med Fredrik Pettersson och för att jag når en del nya grupper. Omväxkling är bra…)
Jag som trodde att själva iden med bloggande bygger på att man upprättar relation också till ”andras läsare” genom länkande, trackbacks och kommentarer på andras bloggar. Tänk att jag missföstått stroheten i dennna teknologi så:-)
Jag trodde också det fanns en poäng i att så att säga dokumentera sitt eget i ett sammanhållet sammanhang dvs på den egna bloggen, men egentligen spelar det ju ingen roll – var och en blir lycklig på sitt eget sätt att vara digitalt närvarande och det är ju det viktiga.
När det gäller EU och er kongress (som jag fick inbjudan till igår med mycket begränsade möjligheter att ändra mina planer) så ser jag fram emot formulerandet av en mer visionär politik som inte grottar ner sig i typ villkor för ratificerande av aktuella fördrag, fokuserande på ”svenska” frågor” och liknande utan som uttrycker en i sanning europeisk visionär socialdemokratisk politik.
Ja, tyvärr blev det inte helt så… Men vi får se, besluten och den verksamhetsplan som togs kommer troligen resultera i ett rejält fokus på viktiga frågor inom EU.
Synd att inbjudan till bloggarna kom ut så sent, men jag måste säga att jag ändå är imponerad av att Stockholmsklubbarna gjort sitt bästa för att få in bloggar och ny media på kongressen. Lite sent, men ändå första gången någonsin. Förhoppningsvis kommer det att utvecklas o bli bättre till nästa kongress.
//Catti
Senaste kommentarerna