Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
BRM om MLR part 1 framgångsrik
En del av mitt liv ägnar jag åt arbete (rätt stor faktiskt). Nu senast har jag ägnat en vecka åt en mycket viktig – men för den oinvigde förmodligen helt obegriplig – fråga, näligen om nästa generations stadard för metadata om lärresurser. Projektet att få fram en sådan har pågått under flera år (snart fem tror jag) och har varit kantat med en hel del diskussioner. Nu börjar vi emellertid se ”ljuset i tunneln). Det möte från vilket jag rapporterat om på Mjuk infrastrukturbloggen (också publicerat nedan) var sett ur ett svesnkat perspektiv mycket famgångsrikt och i nästa omgång av processen (inom ISO skickar man ut förslag til ny standard för omröstning i flera omgångar, varje gång efter att dokumentet reviderats i enlighet med de kommentarer som kommit in):
MLR Abstract Model: ”Ambjörn Naeve har modellerat den abstrakta modell vi vill ge MLR i det för ändamålet utmärkta verktyget Conzilla.”
Den gångna veckan har jag ägnat åt att diskutera alla de kommentarer (500+) som inkommit under omröstningen om det aktuella förslaget till ramverk för metadatastandarden för lärresurser (MLR). Under det senaste året har vi tillsammans med norska, tyska, australienska och nyazeelänska experter/nationella standardiseringsorgan försökt introducera en med semantisk teknologi kompatibel abstrakt modell – och nu har vi i huvudsak lyckats.
Vid mötet som hölls på Superlec i utkanten av Paris beslutades att modifiera det förslag som varit ute för omröstning så att det mer explicit uttrycker den modell standarden bygger på och att den modellen, även om den inte använder RDF-terminologi och heller inte direkt refererar DCMI Abstract Model, gör att MLR kommer att bli ”semantic enabled”.
Resultatet av mötet i Paris kommer att publiceras för kommentarer i slutet av december (en s.k. sneek peek FCD) för att sedan slutligt fastställas på och skickas ut för omröstning efter SC36-mötet i Wellington i mars 2009. Lyckas det – vilket verkar troligt – kommer det att finnas en färdig standard i form av ett ramverk (framwork) i början av 2010.
Senaste kommentarerna