Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
BRÅ i Södertälje
Tidigare ikväll bevistade jag ett möte med BRÅ i Södertälje där jag sedan ett par år nu är socialdemokratisk ledamot. Det är ofta intressant eftersom BRÅ mestadels utnyttjas som en informationscentral och man får en god inblick i hur olika tjänstemän ser på sin verksamhet och dessa oll bland annat i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i kommunen.
Nästa år görs en särskild satsning på ett trygghetsprogram på vilket satsas 7,5 milj.kr. extra. Ikväll hade vi en liten övning för att påbörja diskussionen om vad ett sådant program borde innehålla. Det absolut bästa och mest tänkvärda förslaget kom från Aron Podavka som representerar Ungdomsrådet. Förslaget framfördes av Aron tillsammans med Tommy Hjernert (som nog jobbar med demokrati- och mångfaldsfrågor i kommunen) och kan sammanfattas i ordet normalisering.
Som jag uppfattade förslaget – och jag kan ju ha missförstått – så gick det ut på att istället för att tänka i termer av att placera tjänstemän från socialen i t.ex. en skola så borde vi fundera på hur vi skulle vilja att det såg ut på en skola i ett slags normaltillstånd. För många av oss med goda erfareheter från åtminstone 60- och 70-talets skola så var det en plats där det utöver lärare, som faktiskt fanns bland eleverna också på raster, så fanns det flera vuxna som man relaterade till, typ mattanten eller vaktmästaren. Det är kanske inte fler professionella problemskapare (förlåt lösare) utan fler alldeles vanliga vuxna med alldeles vanliga behövliga uppgifter som behövs i en skola. OBS skola är här bara ett exempel – själva tanken om normaliseringa kan appliceras i andra sammanhang också.
Ett sådant sammanhang är gatulivet i stan. Häromveckan var vi (dvs min familj) ute för att äta tillsammans med mina föräldrar. Detta på en söndagskväll. Då har inte restauranger i Södertälje öppet men tillslut hittade vi i alla fall en utmärkt sådan nere vid Maren. Inte särskilt mycket folk men trivsamt och god libanesisk 16-rätters – rekommenderas. När vi lämnade restaurangen gick vi således bort mot trappan upp till Järnagatan som alltså vid 9-tiden en söndagkväll är fullständigt dött. Man undrar – hur kan det t.ex. få finnas två teatrar med detta helt perfekta läge som inte har verksamhet en södagskväll. En normaliserings skulle här innebära att man ser till att det finns kvällsöppna verksamheter som lockar folk varje kväll.
Roligast informationen påkvällens BRÅ-möte gavs av ovan nämnda Hjernert. Den handlade om ESS. ESS är en samverkansmodell mellan kommunala förvaltningar och polis m.fl. ESS skall utläsas Effektiv Samverkan i Södertälje. ESS presenterades i mars i år. Nu verkar den vara på gång dvs man börjar få ordning på sammanträdandet och räknar enligt Hjernert att få igång “lokala” ESS i de olika stadsdelarna under våren. Effektivt var ordet:-)
Senaste kommentarerna