Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Migrationsverket svarar mera utförligt
Tack för svaret, Christer!
Glad att du tar dig tid att svara lite mera utförligt. Fortfarande är det så att jag ställer mig frågande till hur det varit (och i det specifika exemplet gäller det ju en kvinna som anfört verkställighetshinder och som ligger hos er just nu) och där frågor som enbart kan syfta till att ifrågasätta – eller om man vill vara snäll göra trolig – den asylsökandes sexuella läggning ställts. Det var ju därför jag direktciterade några av de frågor hon fick under intervjun, det som Expressen kallade test. Migrationsverket, Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen har redan baserat sina ställningstaganden på just den bedömning som gjorts baserat på en sådan intervju och där bedömningen till stor del utgörs av ett ifrågasättande av den sexuella läggningen.
Det är ju alltid bra när en myndighet utvärderar sin verksamhet och hur ärenden hanteras. Också förstås att sådana utvärderingar ligger till grund för fortsatt utvecklingsarbete. Eftersom det här handlar om människors öden, huruvida de kommer att kunna överleva, huruvida deras barn kommer att få möjlighet att fortsätta att växa upp i trygghet, få gå i skolan etc. tycker jag att mina ifrågasättanden av inriktningen på utredningarna måste ses inte bara som en utvecklingsfråga utan faktiskt kräver omprövningar av tidigare fattade beslut och ett erkännande av att ni inte lyckats i er strävan att inte ifrågasätta/fastställa den sexuella läggningen.
Då blir det allvarligt att ni i en nyhet (som svar på Expressens artiklar antar jag) bara repeterar era rättsliga ställningstaganden utan att med ett ord beröra att dessa ställningstaganden inte alls förefaller tillämpas i praktiken.
Med vänlig hälsning,
Peter
15 juni 2017 kl. 12:06 skrev GB-GD-stab
: Hej igen Peter,
Jag ska försöka svara lite utförliga för att förklara vad vi gör och vad vi har gjort inom det här området. Det interna rättsliga ställningstagandet (http://lifos.migrationsverket.se/dokument?documentSummaryId=35821) handlar bl a om just det som du tar upp, att vi inte ska försöka fastställa vilken sexuell läggning en person har utan ta ställning till om den person som åberopar skyddsbehov pga. sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck har gjort sin tillhörighet till en sådan grupp sannolik. Det handlar mycket om hur personen ser på sig själv och sin identitet. Handläggarnas uppgift är att lyssna, ställa frågor och se till att ärendet blir tillräckligt utrett. Om du vill kan du läsa mer om hur utredningarna fungerar här:https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2017/2017-06-01-Konvertiter-och-hbtq-personer—sa-funkar-asylutredningen.html Uppföljningen som vi gjort ger bland annat svar på om riktlinjerna i det rättsliga ställningstagandet följs och fungerar som fullgott stöd till personalen. Ser vi att fokus ligger på fel saker i prövningen är det något som vi kommer att arbeta med för att åtgärda genom till exempel ytterligare stöd, kompetensutveckling m m. Det här är ett ständigt pågående utvecklingsarbete. Vi har gjort liknande uppföljningar tidigare i kvalitetshöjande syfte. Migrationsverket har jobbat mycket med intern utbildning i bl a normkritiskt tänkande och stöd i andra former om vi tittar bakåt i tiden. Vi har samordnare som står för stöd till personalen i handläggningen av ärenden som rör hbtq-personer och andra särskilt utsatta grupper. För två år sedan hade vi tre resurser som arbetade med barn, HBTQ och människohandel. Sedan dess har vi förstärkt vårt arbete i dessa frågor. Vi har idag sex personer som vi benämner ”sakfrågeexpertis”, vilket omfattar barn, jämställdhetsintegrering, HBTQ samt hedersrelaterat våld. Dessa resurser arbetar centralt med att säkerställa stöd till handläggare samt är kontaktpersoner för de regionala experterna inom dessa områden. De tar fram utbildningsmateriel samt håller nätverksträffar m m. Syftet med förstärkningen är att dels minska personberoendet, dels att sprida och tillgängliggöra stöd till handläggarna.
Med vänliga hälsningar
Christer LyckInformatör
Migrationsverket
GD-stab
601 70 Norrköping
Telefon 010-485 5697www.migrationsverket.se
https:// twitter.com/migrationsverk
Senaste kommentarerna