Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Envision 2030 #cosn Portland
Har varit på äventyr. Syftet var förstås inte särskilt äventyrligt utan att följa en konferens anordnad av CoSN, en organisation för CTO, CIO och motsvarande i skoldistrikt. CoSN har en omfattande verksamhet inkluderande en stor årlig konferens. Intressant är att denna yrkesgrupp defnerar sg som ”educators” så att möjliggöra för lärare och elever genomsyrar helt.
Att ta sig till Portland gick inte så bra. Inbokad på en KLM-flight från Arlanda till Amsterdam i söndags för vidare transport med Delta till Portland såg mycket bra ut men det visade sig att KLM-planet blev 2 timmar försenat varför jag missade anknytningen och fick stanna 24 timmar i Amsterdam. Det kunde ju ha varit trevligt men av dessa tillbringade jag 5 timmar på flygplatsen för att boka om biljetten. KLMs fullständigt totala brst på effektivt hanterande av ombokningar får en sju att undra över kompetensen i största allmänhet och det ska man kanske inte behöva göra när det gäller flygbolag.
Finland får fortsatt mycket uppmärksamhet. Det var flera inslag som handlade om den finska skolan, Vid ett av tllfällena medverkade jag genom att beskriva vad som är lika respektve skiljer sg mellan Finland och Sverige.
Konferensens tema Envision 2013 ska tolkas som att vi behöver fundera på vad de barn som nu börjar skolan ska ha med sig när de lämnar den 2030. Frågan om likvärdghet särskilt när det gäller tillgång till bredband utanför skolan togs upp och exempel gavs på hur man från skoldstriktens sida jobbade med detta. Förefaller vara ett större problem i USA än hos oss.
Definition of AI
Computer systems that demonstrate behaviors associated with human intelligence: the ability to plan, adapt, learn, reason, problem solve, perceive, manipulate, demonstrate creativity or social intelligence.
Två andra områden som jag fann mycket intressanta var dels AI där särskilt Richard Culatta från ISTE argumenterade för att vi redan nu måste adressera AI i undervisningen, främst utifrån hur denna utveckling redan och än mera framgent kommer att påverka våra liv och som vi alltså måste kunna förhålla oss tlll. Dels togs designfrågorna också upp där just frågan om hur design påverkar och möjliggör – det gäller lärmljöer såväl fysiska som digitala. Större medvetenhet om möjligheter och risker, mer medverkan från t.ex. elever efterlystes.
Självfallet diskuterades också användande av data (och privacy) där bl.a. Ruben Puentadora argumenterade för en bredare syn på viken data vi använder i polemik mot den numeriskt baserad sådana som är vanligt.
Senaste kommentarerna