Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Rådslag – envägs eller tvåvägs
Det är ju faktiskt märkligt att partiet inte lyckas utforma rådslagsarbetet (som i sig verkade vara ett bra initiativ från partiledningen) så att det blir en del av förnyelsen av hela partiapparaten. Jag tvingas konstatera att partiorganisationen verkar helt oförmögen att ta kontakt med folk som t.ex. kan något om de tekniska möjligheterna och föra en diskussion just om hur man kan utveckla formerna för det politiska samtalet istället för att köra på med envägskommunikation. Det är väl fint att man också kan skicka in synpunkter men det är ju först när de blir allmänt tillgängliga och diskuterade bland medlemmarna – inte bara i uppifrån tillsatta rådslagsgrupper – som något intressant kan hända. Desutom är det ju så att det sitter åtskilliga i dessa rådslagsgrupper som tillhör det gamla gänget dvs var ansvariga för politiken tidigare. Inte rätt folk för att tänka nytt, inte heller rätt folk för att stärka den ideologiska förankring vi behöver.
Jonas Morian har kommenterat detta såhär:
Medverkan utan interaktivitet: “Och det låter ju bra. Problemet är de statiska former man valt för synpunkter från medlemmar och väljare. På partiets webbplats sägs att rådslagen ska ”utveckla nya metoder för hur vi socialdemokrater kan involvera fler i arbetet med att formulera vår politik”, samt regelbundet kommunicera både direkt och indirekt med väljarna inför 2009 och 2010 års val. Mot den bakgrunden är det märkligt och tråkigt att de vägar som erbjuds för att bistå med tips och idéer till rådslagsgrupperna är e-post- och fysiska postadresser.
På så sätt begränsas medlems- och väljarinflytandet till möjligheten att skicka in synpunkter, som sedan behandlas i rådslagsgrupperna och förhoppningsvis resulterar i förslag som partikongressen får att ta ställning till. En betydligt mer öppen och dynamisk metod hade varit att varje rådslagsgrupp haft varsin blogg där idéer kunnat presenteras, läsare kunnat kommentera och en dialog växt fram.
En annan variant hade kunnat vara att använda wiki-modellen, ungefär som Wikikongress. Det skulle vara något av en öppenhetsrevolution, då det ger vem som helst möjlighet att redigera texter och lägga till egna.”
Technorati Tags:
Socialdemokraterna, Demokrati, Politik
Senaste kommentarerna