Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Läsa rapporter först eller bara tycka?
Johannes Åman på DNs ledarsida har läst ett pressmeddelande från Myndigheten för skolutveckling angående den rapport jag refererade till förra veckan. Det verkar inte som om han faktiskt läst rapporten.
Gärna dator – men inte när den tränger undan böcker och lärare: “IT förbättrar elevresultaten, förkunnar Myndigheten för skolutveckling i ett pressmeddelande. “Att IT gör nytta i kunskapsutvecklingen är glädjande, om än väntat”, säger Peter Karlberg som är ansvarig för den svenska delen av studien “E-learning Nordic 2006”.
Och visst är resultatet väntat. Skickar man ut en enkät till elever, lärare och föräldrar och frågar om IT bidrar till ökade kunskaper, så är det klart att svaren blir jakande. De som använder datorer lär sig alltid något.
Men den intressanta frågan är inte om datorerna fungerar som redskap i utbildningen utan om de fungerar bättre än andra redskap. Med andra ord: Är det en god användning av tid och pengar att satsa på datorer? Eller stjäl datorn snarare tid och kraft?”
(från DN Signerat – Johannes Åman.)
Technorati Tags:
ICT in schools, IT i skolan, Swedish, Myndigheten för skolutveckling, MSU
Vad som tydligt framgår – och som faktiskt i stor utsträckning besvarar herr Åmans fråga – är att elevernas motivation blir högre när de använder datorn som verktyg i sitt lärande. Eftersom detta kan härledas till att arbetsmetoderna blir lite annorlunda när man arbetar med dator – större egen kontroll över lärandet, mera samarbete/kommunikation m.m. – så kan man hävda att IT tillför något som förbättrar resultaten just i förhållande till mer traditionell undervisning.
Den här skillnaden har man funnit i en del andra undersökningar/studier. På den konferens MSU anordnade förra veckan (tillsammans med SKL och IT-politiska strategi-gruppen) framgick detta ganska entydigt. På den konferensen redovisades bl.a. en studie Impact 2 som kunnat visa ett statisktikt säkerställt samband mellan hög IT-användning i skolan och förbättrade betyg. Enligt Vanessa Pittard som redovisade den studien var sambandet så tydligt att 40 000 elever kan antas fått ett högre betyg!
Erfarenheterna från delstaten Maine – som också redovisades på konferensen – pekar i samma riktning. Där har men sedan 2001 utrustat alla elever i motsvarande 7:an och 8:an med en egen laptop. Detta har möjliggjort mer elevaktivt, mer undersökande arbetssätt och de studier som gjorts av projektet visar mycket positiva resultat gällande just lärandet.
Herr Åman avslutar sin artikel med “Att tid med en bok eller i dialog med en lärare byts mot tid framför en skärm kan möjligen kallas modernisering – men inte framsteg.”. Frågan måste då ställas varifrån han hämtat stöd för att tid med en bok skulle vara mer effektivt ur lärandesynpunkt. Det är också intressant att han tydligen tror att dialogen med läraren blir mindre (tidsmässigt) vid användandet av IT i undervisningen. Forskningen pekar väl närmast i helt motsatt riktning. Frågar man t.ex. lärare som använder IT i stor utsträckning hur det påverkat deras förberedelsetid så visar det sig att de sparar tid som de använder för att höja kvaliteten. Frågar man hur kommunikationen med elever förändras så pekar de på att den förbättrats.
Senaste kommentarerna