Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Ungdomar och anställningsvillkor
Tidigare under våren har vi ju sett Centerpartiet presentera märkliga förslag beträffande ungdomars anställningsvillkor baserade på lagstiftningsförslag i Frankrike som utsattes för stundtals våldsamt motstånd vilket gjorde att det aldrig blev verklighet. För centern och Maud Olofsson var modellen ändå bra och skulle enligt deras uppfattning ha gett ungdomar fler jobb (vad som skulle hända de något äldre som därmed blev utan framgick inte).
Rosemari Södergren tog för någon vecka sedan upp Danmark som av en del används som exempel på en bättre fungerande arbetsmarknad (än den svenska) särskilt för ungdomar. Hon skriver:
Flexicurity – trygga människor är flexiblare – och om vem som skildrar arbetarnas liv och annat om gräsrötter: “Men hur kan de använda Internet för att nå ut med sina berättelser om livet? Hur kan de påverka det som skildras i medier så att också deras frågor kommer fram?
Ett konkret exempel: Förra veckan presenterade LO en rapport om Flexicurity. I korthet är det en modell i Danmark som gör att genom trygghet blir arbetskraften också mer flexibel.
Det är precis motsatsen mot centerns förslag att göra ungdomar utan anställningstrygghet.
Då har alltså LO presenterat en rapport om verkligheten, alltså inga spekulationer om hur det skulle kunna bli, utan en rapport från ett grannland som har goda erfarenheter av sin modell.
Hur uppmärksammat blev det i medier?”
(från Kulturbloggen.)
Rapporten som kan laddas ner i sin helhet från LO visar snararst på likheter än på skillnader mellan den danska och svenska modellen. Det man kanske missar
Technorati Tags:
Ekonomi, Politik, Arbetsrätt, Danmark
är något som jag slagits av vid mina besök i vårt södra grannland: Skillnaderna när det gäller näringslivsstruktur särskilt på handelsområdet. Detta är kanske vad som i rapporten döljer sig bakom konstaterandet av att vi har en högre produktivitetsutveckling i Sverige.
Rapporten pekar också på att den högre rörligheten som danskarna har kan vara hämmande på just produktivitetsutvecklingen då den kan påverka kunskapsutvecklingen negativt. Samtidigt är det förstås för den enskilde en oerhörd styrka att känna att man lätt kan gå från ett jobb till ett annat – särskilt när man är ung och vill pröva sig fram.
Den danska modellen – flexicurity – bygger alltså på att man både stimulerar arbetskraftsutbudet och rörligheten med bibehållen (och som jag förstår det när det gäller a-kassa bättre villkor än de svenska) eller utökad trygghet. Kanske har vi något att lära?
Senaste kommentarerna