Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Mona Sahlin debuterar och får godkänt!
Sahlin vill storsatsa på förorten: "- Om vi vinner valet så är det här en av de största utmaningarna för socialdemokratin.
– Vi vill göra en satsning tillsammans med de boende i de här områdena. De här områdena behöver inte fler projekt av välgörenhet utan en långsiktig upprustning. Det handlar om jobben. Minst 15 miljarder måste vi satsa från 2010, sade Sahlin till TT."
(Hittat via knuff.se.)
Jag var där förstås liksom ett tyvärr kanske inte så stort antal lyssnare som jag väntat. Platsen var också lite ödslig och istället för den önskade asfaltsdoften dammade makadammen:-)
För övrigt var den vägbeskrivning jag hittat kanske inte den bästa – det fanns ingen skyltning från Alby-hållet och man fick gå en bit för att hitta Fittja Äng. Man borde ha kommit från Fittja-hållet förstod jag senare. Fint väder var det dock så det gjorde ju ingenting.
Mona inledde med att försöka ta lite billiga poäng på att hon minsann tog t-banan till Fittja (en förort som liksom alla andra liknande utgör en rätt stor del av vårt land) medan Reinfeldt åker båt till Waxholm. Jag tror symboliken i detta talar sitt eget språk och blir mer verkningsfull om man inte talar om den. Enligt DN så gav Mona Sahlin också en släng till Göran Persson som ju talade i Björkvik under sin tid (hörde dock inte det) men stämmer det så var det inte snyggt. Persson vårdade ett arv inom arbetarrörelsen från en tid när relativt lågavlönade människor med gemensamma ansträngningar i frivillig form byggde upp samlingslokaler m.m. Det är i alla fall jag stolt över och kanske kunde det bilda någonslags förebild för hur vi borde jobba i förorterna (och annorstädes) – ge människorna möjlighet att göra själva snarare än att göra åt dem.
Budskapet Mona framförde var dock lysande när det gäller partiets närvaro bland människor och i förorterna. Hon sa att vi komit för att stanna och det lät löftesrikt. Hopas verkligen att hon med det i första hand faktiskt menar att vi skal få igång politiskt arbete i förorterna – jag försökte för några år sedan diskutera behovet av mera klassiskt organisationsarbete, att det är vad vi skal ha våra ombudsmän till (samtidigt som min arbetarekommun anställde en kanslist/administratör!).
Förutom detta lovade Mona Sahlin 15 miljarder i satsning på förorterna om/när vi får en socialdemokratisk regering.Fick inte riktigt klart för mig under vilken tidsperiod men de skulle som jag uppfattade användas för att rusta upp dessa – antagligen till det 7-punktsprogram hon presenterade:
Våra äldre. Se till att alla våra äldre får rätt till en bra vård och omsorg på sitt eget hemspråk. Fler lärare och vuxna i skolan. Alla barn ska ha rätt till läxläsningshjälp. Resurser ska riktas till elever som har det allra svårast i skolan. En trygg fritid. Det ska finnas ungdomsgårdar eller andra platser för barn och ungdomar att träffas efter skolan utan att de ska behöva ha med sig plånboken. Fler poliser, vuxna och belysning ute på gatorna för en ökad trygghet. Miljö och hållbarutveckling. Satsningarna på att rusta upp miljonprogrammens bostäder ska ske på ett miljövänligt och resurseffektivt sätt. Målet är att halvera förortens energiförbrukning på sex år. Utbyggnad av kollektivtrafiken. Trängselavgifterna ska användas till att bygga ut lokaltrafiken och öka tillgängligheten till våra förorter. Och inte bara till fler vägar som de borgerliga nu satsar alla pengar på. Demokrati. Sätta ett ansikte på makten, minska avståndet mellan politiken och människor som bor och lever i förorten. Ge makt till de ekonomiskt maktlösa och rätten att påverka sitt eget liv.
Det är ju förstås alltid lätt att i efterhand raljera över vad någon sagt i ett tal. Ett problem som jag tycker Mona Sahlin berör men inte fördjupar är det faktum att många av miljonprogramsområdenas fastigheter (och omgivning) har eftersatt underhåll, behöver moderniseras. Gör man samma konstaterande på något anat område så är väl kanske inte den första tanken att det skall lösas av någon annan än ägarna. I det här fallet är det väl sannolikt i ganska stor utsträckning kommunala bostadsbolag. Vad säger t.ex. Erik Andersson, Telgebostäders ordförande, om den kritik som Sahlin har (om låg standard, fallfärdiga balkonger etc). I längden är det faktiskt inte rimligt att fastighetsägare skall kunna smita undan sitt ansvar att vårda och utveckla sin egendom även om den råkar ligga i förort.
Jag delar också Sahlins demokratiska ambition. Ökad partiaktivitet måste utgöra en del i det men det behövs mycket mer. Att ge människor faktisk makt att forma sina liv kräver en hel del. Det krävs kontroll över den egna ekonomin – vilket betyder att det måsta finnas jobb åt alla och att man har en lön som man faktiskt kan leva på. Kan vi också inspirera folk att med gemensamma ansträngningar bygga mötesplatser och aktiviteter istället för att bara “tillhandahålla” kommunala lösningar tror jag mycket vore vunnet.
Jag är också mycket nöjd med att Sahlin så klart uttrycker att skola får och ska kosta olika beroende på elevernas behov. Det skall dock enligt min mening ske på ett sådant sätt att det är skolans huvudman som får ansvar för att så sker.
Ännu inte så många av mötesdeltagarna som bloggat om talet – se t.ex. bloggar.se och så där vansinnigt upphetsande var det ju faktiskt inte. Upptäcker dock precis att den gode Erik Laakso, här till vänster ambitiöst antecknande under talet, för några minuter sedan gjort en första kommentar – också med flera bilder från talet och från tunnelbaneresan ut där han hamnade i samma vagn som Mona Sahlin.
Laakso kommenterar bland annat att Mona Sahlin också pratade om könsneutrala äktenskap. Det har inte heller jag något emot men – och det är ett avgörande men – det skall vara en könsneutral samlevnadslagstiftning inget tvång att viga vilka konstellationer som helst för att få vara vigselförättare i någon församling! Mitt förslag är att vi i likhet med andra länder skiljer på den juridiska vigseln som skall vara borgerlig (underlig term egentligen) och sedan får folk göra precis som de vill när det gäller ev. religiösa riter.
Jag uppskattade – när jag tänker efter – mycket att så lite av talet handlade om den sorgerliga högeralliansens regering, även om de förstås fick några slängar, och så mycket handlade om vad vi vill göra. Det var faktiskt riktigt bra!
Bra sammanfattat, jag delar dina slutsatser i stor omfattning.
Det där med upprustningen av förorterna gnager i mig, det borde ha levererats med en svidande kritik av miljonprogramkommunernas hantering av områdena på något sätt, och en lika svidande självkritik att staten slängde ned något i knät på kommunerna att hantera men utan att leverera verktyg samtidigt.
Senaste kommentarerna