Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Viktigaste valfrågan – jobben
Häng med på första blogg-karavanen: “Ämnet är: Vilken eller vilka frågor tycker du är viktigast i valet och varför?
Vad är en blogg-karavan?
När jag var på BlogHer i USA, den stora bloggkonferensen, fick jag höra talas om blogg-karavaner. Det är tydligen väldigt vanligt där. Så kanske det har varit något här som jag missat också.
En blogg-karavan är som en karavan av inlägg kring ett ämne. Någon är värd för blogg-karavanen. I det här fallet är det alltså jag som är värd.
Alla som bloggar om ämnet mailar mig länken till sitt inlägg, eller lämnar en kommentar här nedan med länken. När tiden för karavanen gått ut sätter värden ihop ett inlägg med sammanfattningar av alla inlägg i karavanen och länk till dem.”
(Via Kulturbloggen.)
Det enklaste sättet att besvara frågeställningen är förstås att ta med allt dvs utgå från försvar och utveckling av den välfärdsmodell vi har och göra den bättre – inkludera alla – men det är ju redan gjort av det socialdemokratiska partiet sammanfattat i parollen “Alla skall med”. Då kan man få med barnomsorg, skola, sociala frågor, arbete, högre utbildning, kunskapssamhälettrygghet, socialförsäkringar, tillväxt – helt enkelt allt. Om man istället försöker isolera en eller några få frågor som absolut viktigast blir det lite svårare. Svaret måste ändå bli arbete åt alla.
Skälen till detta är flera:
Viktigast är förstås att ge varje människa som har förmåga att efter denna förmåga få möjlighet att helt eller delvis svara för sin egen försörjning. Ur den enskildes perspektiv är detta en fråga om självkänsla, egenkontroll, gemenskap m.m. Arbetet kan förstås lika gärna vara lönearbete som egen verksamhet men att det skall stå i relation till den enskildes förmåga är viktigt då också människor med funktionsnedsättningar och liknande skall inbegripas.
Viktigt är också att det bidrar till vår välfärd, eller kanske snarare avgör våra möjligheter att kunna finansiera dels en relativt hög “privat” levnadsstandard, dels de välfärdstjänster vi vill ha och behöver. Klarar vi att öka andelen sysselsatta (arbetande) samtidigt med den oerhörda efektiviseringen som sker inom många områden säkrar vi en betydande tillväxt vilket skapar utrymme för fortsatta konsumtionsökningar (som vi kan ha olika uppfattningar om hur de skall “fördelas”)
Viktigt är också att full sysselsättning ökar flexibiliteten på arbetsmarknaden. Är arbetslösheten hög måste folk oftast välja trygga, fasta jobb framför nya möjligheter. Är det lätt att få ett nytt jobb ökar känslan av att försörjningen är säkrad och man har betydligt större incitament att chansa, våga ta risker, starta nytt. Trygga människor blir innovativa, kreativa.
Technorati Tags:
Solidaritet, Ekonomi, Politik, Socialdemokraterna, Småföretag, Kreativ ekonomi, Arbetsrätt, politik, Kulturbloggen, Arbete, bloggkaravan
Några randanmärkningar. När jag hävdar arbetets betydelse för den enskildes självuppfattning, självkänsla osv så handlar det ju i stor utsträckning om behovet av att faktiskt vara behövd. Det skapar solidaritet med andra vilket är en samhällelig hörnsten. Det handlar också om makt – behov av bidrag underminerar inte bara självkänslan utan berövar fröämst den enskilde från makten över sitt eget liv. Arbete åt alla betyder arbete som det går att försörja sig på åt alla. En av mina käpphästar är därför en rejäl förbättring av de riktigt lågavlönades förhållanden. Det skall gå att försörja en mindre familj (t.ex. ensamstående med barn) på en lön!
När jag hävdar arbetets betydelse för välfärden menar jag att det är oerhört viktigt att vi ser att inte alla blir högutbildade kunskapsarbetare även om den andelen kommer att öka framgent. I det framtida samhället blir alla möjliga former av tjänsteproduktion viktigt varför t.ex. servicesektorn måste växa och fler få möjlighet att efterfråga alla typer av tjänster. Det ger dessvärre en lite svår nöt att knäcka – kostnadsnivån på tjänster påverkas förstås av lönenivån, om alla kan försörja sig (rimligt drägligt) på sin lön riskerar kostnadsnivån just på arbetskraftsintensiva tjänster att bli så hög att få kan konsumera (så är det ju idag). Den nöten måste vi knäcka.
När jag argumenterar för att trygghet är grunden för ökad flexibilitet och ökat risktagande så baseras det bl.a. på det självklara – vi är villiga att röra på oss om vi känner att vi har något att falla tillbaka på, man kan säga upp sig från ett jobb om man vet att det finns rimliga möjligheter att få ett nytt. Då kan man förvänta sig fler som prövar att starta eget och bytandet av bransch underlättas.
Senaste kommentarerna