Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Vårdnadsbidrag för vem?
Vårdnadsbidrag med 3000 per månad: För att undvika risker för negativa marginal- och inlåsningseffekter får vårdnadsbidrag inte utbetalas till vårdnadshavare som får arbetslöshetsersättning, föräldrapenning för barnet eller dess syskon, introduktionsersättning för flyktingar, sjukpenning som varat längre än 365 dagar, sjuk- eller aktivitetsersättning, ålderspension eller äldreförsörjningsstöd.
(Hittat via knuff.se.)
Jag tillhör de relativt få socialdemokrater som offentligt framför åsikten att föräldrar i större utsträckning faktiskt skall kunna välja mellan att återgå i arbete när barnen fortfarande är mycket små eller att utsträcka tiden då man själv tar hand om barnen/et i hemmet. Jag är inte säker på att vårdnadsbidrag är den geniala lösningen på problemet men man måste ju erkänna att det åtminstone är ett försök.
Nu när Göran Hägglund presenterat sitt förslag (som tydligen skall remissbehandlas) blir det därför intressant att fundera över hur det kommer att fungera, vem som kommer att kunna nyttja det, vad det kommer att kosta. Jag har ju tidigare konstaterat att propagandamaskineriet mot idén har mycket tveksamma beräkningar när det gäller kostnaderna. Nu fokuserar jag på vilka som kan tänkas nyttja bidraget. Hägglund komplicerar dock lite eftersom han föreslår att kommunerna också skall kunna räkna av från vårdnadsbidraget om man nyttjar kommunal barnomsorg (antar att det är om man minskar tiden på dagis).
Vårdnadsbidrag skall alltså kunna ges per barn mellan 1 och 3 år. Man får som framgår ovan inte samtidigt uppbära föräldrapenning. Alltså utesluts alla föräldrar som har mer än ett barn under 3 år – den enda period då vanliga föräldrar är hemma och kan tänkas ha behov av lite ekonomisk förstärkning. Först när (om vi utgår från ett typfall med två barn födda med 1,5 års mellanrum) det äldre barnet fyllt tre – och alltså inte kan meritera för vårdnadsbidrag kan man erhålla ett sådant för det yngre barnet. Man undrar vilka föräldrar det är som i så fall alltså får nöja sig med att den hemmavarande genererar 3000 kronor per månad. Såvitt jag förstår begränsar man därmed nyttjandet av vårdnadsbidraget till det rimligen ytterst begränsade antalet föräldrar som har en “familjeförsörjare” vilkens inkomst i stort sett räcker för att försörja hela familjen. Hur många är dom, som också vill ha en förälder hemma på heltid?
Antar att man möjligen kan tänka sig att några kan försöka pussla ihop perioder då man inte tar ut föräldrapenning, som ju i viss mån kan sparas, och därmed få några månaders vårdnadsbidrag för båda barnen. Någon större omfattning kan man väl knappast anta att det får. I själva verket verkar det som om man egentligen bara tänkt sig att vårdnadsbidraget skall nyttjas av de föräldrar som inte får plats för sina barn på dagis och därför måste vara hemma längre än planerat (längre än vad föräldrapenningen räcker till).
För övrigt är det ju rätt absurt att detta är en kommunal fråga. Här kan alltså några meters skillnader i boendet betyda helt olika regler/möjligheter. Absurt!
Jag förstår faktiskt inte riktigt vilka det är som kan tänkas utnyttja denna “reform”?
PS Det är ju väldigt bra att man redan från början täppt til möjligheten för 70-åringar att missbruka ytterligare ett bidragssystem. DS
Senaste kommentarerna