Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Nej till folkomröstning
Socialdemokraterna i Södertälje ställer sig bakom kravet på en folkomröstning angående sjukvården i Södertälje.: “- Vi Socialdemokrater vill ha kvar Södertälje sjukhus i offentlig regi. För Södertäljebornas bästa behöver vi breda politiska lösningar och inte en blockpolitik som försvårar och istället ger låsningar, säger Bosse Ohlson Ordförande i Södertälje Arbetarekommun”
Vi socialdemokrater har tydligen uttalat oss. Med detta vi känner jag ingen samhörighet. Uttalandet att vi stöder aktionsgruppens krav på en folkomröstning är ett uttryck för allra sämsta sortens populism. Vi socialdemokrater är nämligen generellt mycket skeptiska mot folkomröstningar, vi är starka förespråkare för den demokratisyns som vilar på parlamentarismens grund, representativitet och folkrörelseförankring.
Det här är faktiskt i stort sett den enda politiska fråga där det faktiskt förekommit diskussioner i min förening, på ett styrelsemöte diskuterades frågan och jag var med i egenskap av valberedningens ordförande. Jag gav då uttryck för min uppfattning.
Att jag är emot en folkomröstning baseras på flera saker. Frågan om vem som driver en vårdcentral eller ett sjukhus är inte huvudfrågan men det tycks som om mina partikamrater inte inser det. I det citerade uttalandet sägs
Vi socialdemokrater vill slå vakt om den svenska modellen där sjukvården drivs i offentlig regi, oavsett betalningsförmåga.
Detta är förstås obegriplig svenska – vems betalningsförmåga, det offentligas??? – men än värre det är just en sorts sammanblandning av äpplen och päron som bara görs för att ta billiga retoriska poäng, snarare än att betrakta mottagaren som en normalbegåvad människa.
Det vi socialdemokrater har all anldening att slå vakt om, ta strid för, är att ansvar för organisering och finansiering av vård tillgänglig för alla oberoende av deras betalningsförmåga ligger hos demokratiskt valda församlingar (även om det ju innebär risk för att sådana som Filippa Reinfeldt får makt över densamma). Därav följer att vi skall välja de kostnadseffektivaste lösningarna för att distribuera vård efter behov. Vem som utför denna vård är i praktiken ointressant så länga vi genom demokratiskt fattade beslut kan göra prioriteringar av hur den tillgängliggörs, att samma höga kvalitet erbjuds överallt där vård behövs anpassat till de lokala förutsättningarna (som befolkningssammansättning m.m.).
Om det är något som ger låsningar i politiken så är det resultatet av folkomröstningar. Kärnkraftsfrågan är det kanske mest framträdande exemplet på detta. Där vilar ett folkomröstningsresultat som en slags död hand över en fråga i många 10-tals år. Folkomröstningsinstrumentet är också kraftigt komprommenterat just i Södertälje därv i haft en sådan om Maren-bron. Då röstade folket ja till en gångbro som skulle avlägsnas under sommarhalvåret för att tillåta åtkomst till Maren vattenvägen. Trots detta ligger det en bro som blockerar infarten til Maren året runt.
Varför man i en folkomröstning skulle ta ställning till i vems regi en viss verksamhet skall bedrivas förefaller ytterst märkligt. Om man nu ser det som rimligt undrar jag i vilka andra frågor som man skall ha liknande beslutsprocess, kanske om skolor, om vem som skal asfaltera gator……
Lite får man känslan av att vi försöker visa upp oss som förkämpar för sjukhuset – vilket ju de flesta faktiskt alltid varit – som kompensation för ett bristfälligt agerande under förra mandatperioden då det faktiskt fanns folk i vår ledning som hade svårt att ta strid mot “våra egna” i landstinget då ett nedläggningsförslag diskuterades.
Vore kul om Bosse Ohlson, arbetarekommunens ordförande, kunde förklara rationaliteten i detta uttalade stöd för folkomröstningskravet. Har vi ändrat inställning till folkomröstningsinstrumentet, har vi gjort driftsformer till ideologi, har vi dåligt samvete i sjukhusfrågan?
Senaste kommentarerna