Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Stenius – censuraktivist
Polisanmälan av bloggare inte lösningen: “Hur som helst så är PO Yrsa Stenius inställning oroande. Hon har redan tidigare, då med tydlig adress till Alex Schulman, uttryckt att bloggare ”går allt mer över gränsen” och att okvädningsord på bloggar och i kommentarsfält handlar om missbruk av yttrandefriheten. Hon har även öppnat för en ny lagstiftning för att komma tillrätta med detta ”ofog”.
I mina ögon borde pressombudsmannen rimligen vilja se en så långtgående yttrandefrihet som möjligt. Om inte PO står upp för det fria ordet, vem gör det då?
”
Jonas Morian uppmärksammar att Yrsa Stenius – en uppenbar censurivrare iklädd pressombudsmannarollen – uttalat sig angående bloggar och citerats i Journalisten:
För ögonblicket ser jag ingen annan lösning än en polisanmälan. Utvecklingen är inte acceptabel, vi måste få ett prejudikat, säger Yrsa Stenius till Västerbottens Folkblad.
För det första kan man undra varför pressombudsmannen överhuvudtaget anser sig ha anledning att ha åsikter om bloggar. De är förstås inte tidningar eller därmed jämställda kanaler utan en form för enskilda eller grupper att uttrycka sig utan mellanhänder (såsom journalister). Visst kan man som en del av oss gör ha en slags journalistisk ambition men det är ju mer i form av krönikören, kolumnisten – inte som nyhetsjournalistens.
För det andra kan man undra över den inställning till yttrandefrihet som såväl Stenius som faktiskt också Morian ger uttryck för – den skall begränsas och i Stenius fall tydligen rejält medan Morian snarare lutar åt “största möjliga”. Vad det senare betyder vet vi – man skall förstås inte få ge uttryck för politiskt inopportuna åsikter som t.ex. generaliserande kritik av folkgrupper av alla de slag. Antingen har man yttrandewfrihet i ett land eller så har man det inte. Det finns inga gradewr där man kan säga att yttrandefrihet existerar men ha inkränkningar när det gäller vad som får sägas. I vårt land existerar inte yttrandefriheten då det finns ett flertal lagar som begränsar.
Jag tror och hoppas att bloggarna kommer att utgöra en spjutspets när det gäller att uppnå yttrandefrihet. Mer eller mindra obalanserade yttranden på desamma kan förhoppningsvis göra att också våra folkvalda blir uppmärksammade på de inskränkningar vi har och tar bort dem!
Det är svårt att hysa annat än förakt för de som använder polisanmälningar som metod för att inskränka andra människors rätt att hysa och uttrycka sin åsikt.
”För det andra kan man undra över den inställning till yttrandefrihet som såväl Stenius som faktiskt också Morian ger uttryck för – den skall begränsas och i Stenius fall tydligen rejält medan Morian snarare lutar åt ’största möjliga’. Vad det senare betyder vet vi – man skall förstås inte få ge uttryck för politiskt inopportuna åsikter som t.ex. generaliserande kritik av folkgrupper av alla de slag.”
Upplysningsvis så är jag motståndare till hets mot folkgrupplagstiftningen. När jag pratar om en så långtgående yttrandefrihet som möjligt så är de inskränkningar jag kan tänka mig att acceptera hot, uppvigling, utpressning etc.
Utmärkt Jonas, jag tackar för den kommentaren (och visste kanske egentligen detta med hetslagstiftningen). Jag tror dock att det inte ens ”behövs” inskränkningar av den typ du exemplierar med. Vi talar här om rätten att uttrycka åsikter – inte om rätten att uppmana till eller själv begå andra lagstridiga handlingar. Även här finns dock ett gränsland – nämligen uppmaning till demonstration (som saknar tillstånd), uppmaning till civil ohörsamhet m.fl. När det gäller demonstrationer har vi ju t.ex. allvarligt inskränkt den rättigheten genom att ge polisen befogenhet att vägra folk denna rätt.
Senaste kommentarerna