Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Sahlin om FRA – steg i rätt riktning
PRESSMEDDELANDE: Miljöpartiet sviker i FRA-frågan: "Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick tidigare idag ut med att FRA-lagen ska rivas upp och göras om först efter ett eventuellt maktskifte i valet 2010. FRA-lagen ska då göras om efter en utredning. Under tiden blir det fritt fram för FRA att koppla in sina kablar och börja massavlyssna svenska folket.
– Miljöpartiet sviker med detta den medborgarrättsliga linje som man tidigare drivit, säger Rick Falkvinge, ledare för Piratpartiet. Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör, sade på en manifestation i torsdags att det var ett absolut krav för ett framtida regeringssamarbete, att FRAs allmänna avlyssning inte ska förekomma. Nu har mp svikit den linjen och kan tänka sig en avlyssning av svenska folket, bara det går igenom en utredning först. Så slåss man inte för medborgarrätt. Det gick tydligen väldigt lätt att kompromissa med de ideal man presenterat som absoluta."
(Hittat via knuff.se.)
Visst går det at läsa in en del taktik i Mona Sahlins utspel ihop med Miljöpartiet. Svagt att t.ex. inte kunna ta kontakt med Lars Ohly (han har väl sannolikt både telefon och mail).
Att som Piratpartisterna gör – låta bli att se det positiva och möjligheterna att “låsa in” socialdemokratin i en för frågor om den personliga integriteten riktig position är dock en smula obegåvat. Kan kanske förklaras med bristande politisk tänkande/erfarenhet.
Att som Piratpartiet och Vänsterpartiet (i form av Alice Åström) ställa upp en motsättning mellan att ta eventualla möjligheter att förhindra/stoppa FRA-lagen under hösten innan den trätt i kraft och att lova att riva upp den efter nästa val är ju nästan löjligt. Nog om detta.
Erik Laakso skriver:
FRA-lagen är igenomröstad i riksdagen, en massiv opinion har gjort att regeringen i vild panik gör allt för att skvätta mycket och dyr parfym över skiten men den är igenomröstad och det ska oerhört mycket till för att den ska försvinna på deras initiativ. Nu är det alltså så att om inget oförutsett händer så kommer lagen ligga fram till nästa val och då är det väl bra att den rivs upp om vänsterblocket vinner valet? Om det under resten av mandatperioden kommer motioner som också behandlar ett upprivande av FRA-lagen så förutsätter jag att partigruppen röstar för sådana motioner men ni kan hoppa upp och sätta er på att nya cirkuskonster kommer skådas från allianspartiernas ledamöter och eniga partigrupper röstar för att regeringens lag ligger.
Jag är som vanligt överens med herr Laakso, också när det gäller inställningen till socialdemokratin något tveksama track record när det gäller avlyssning, övervakning m.m. Möjligen har vi nu nått en vändpunkt, om så måste den tas tillvara och inte bara misstänkliggöras. Blogge har förstås rätt:
Nåå? Mona lovar att riva upp FRA-lagen och tillsätta en bred parlamentarisk utredning kring det verkliga behovet av signalspaning, och hon får miljöpartiet med sig – de verkar samtidigt taktiskt ha mobbat undan Ohly. Visserligen är det ett fett lockbete, men hur vet vi att man menar allvar? Ett, för att miljöpartiet, som tillhör de ärliga och starkaste kritikerna av lagen, är med på noterna. Två, för att sossarna inte har några planer på att hamna i samma sits som alliansregimen om man i slutändan kommer dragande med ett lika illaluktande förslag.
Detta, kära vänner bloggare och andra, innebär att det nu är dags att bekänna färg – ska vi bli sossar nu, eller skådat mitt vänstra öga ett visst knorrande, vridande, kliande och hostande i bänkarna? När det kommer till kritan, kommer alla kritiker då att dra konsekvensen av vad som nu har presenterats?
Mitt svar är att tillräckligt många kommer att göra det, att socialdemokraterna har en stabil seger inom räckhåll – för all del inte bara på grund av FRA-lagen. De kritiker som inte ämnar rösta med Mona kan för övrigt rösta på miljöpartiet eller piratpartiet (som inte verkar gilla utspelet – surprise, surprise) eller helt enkelt rösta blankt och ändå gå ur dramat med hedern i behåll. Men de borgerliga väljare som är starkt kritiska till FRA-lagen som – givet att omständigheterna består – ändå kommer att ramla hem i säkra kvarter när det väl gäller kommer att framstå som lika stora hycklare som någonsin Federley et al. Sanning och konsekvens.
Jag menar att valet egentligen är lätt – alltså hur skulle något av allianspartierna kunna återupprätta förtroendet i frågor som gäller mänskliga rättighter, medborgerliga friheter. Bara en fullständig omsvägning skulle kunna göra detta möjligt och priset för en sådan tycks i dagsläget högt i termer av förlorade positioner, förlorad makt. Man undrar dock om inte Schlingman och hans kamrater sitter och vrider och vänder på möjligheterna!
Joshua beskriver det hela med stor klarsyn:
Den styrande juntan i bananrepubliken Sverige har redan förlorat kampen. De har bara inte förstått det ännu. Anledningen till att de inte har förstått det ännu är att de sitter i en bubbla och samtalar med sig själva och därför fullkomligt missar vilka vindar som blåser utanför bubblan. Nu har man dessutom förstärkt bubblan med ett plank för att hålla pöbeln borta. Ett plank vars dörr saknar handtag på utsidan, som den skarpsynte Erik Laakso noterade.
PS Min sena kommentar i denna fråga beror bara på att jag numera sliter med att få ordning på Kantro Store DS
Jag tycker att det är alldeles uppenbart att det pågår ett spel, där bloggosfärens idoga arbete för att återupprätta demokratin i Sveriges Riksdag löper risk att schabblas bort. Först var strategin att beskriva behovet av FRA-lagen som ett led i att rädda svenska intressen här och i Afganistan. Sett i ljuset av vad Carl Bildts roll i USA:s moderna krig i Irak, innan han utsågs till utrikesminister och som Mikael Nyberg skrev om i en artikel i AB oktober 2006, är det lätt att förstå att risken för ett vansinnesdåd är högst reellt. När sedan opinionen inte ger sig, blir moderaternas strategi att göra FRA till en höger-vänster fråga och då tar man till den gamla rysskräcken och då blir Ryssland anledningen till FRA. Detta kände förmodligen Mona till och därför kom trevaren till Tolgfors genom Juholt, väl medveta om att det skulle bli ett nej. Då var det fritt fram för ett frieri till Maria W i Mp. Jag tycker att man kan förstå att PP och V är skitsura, men jag håller med om att de borde ha tänkt längre. Men, det är inte alltid så lätt. Jag tycker att det är ett verkligt demokratiskt tapp om s-bloggare mot FRA nu tycker att halva slaget är vunnet.Det skadar väl inte saken om olika aktiviteter sker redan under hösten. Jag tänker på namninsamlingen till stöd för brevhemligheten o s v. Dessutom gäller det nog att hålla tummen i ögat på Mona & Co. Här för övrigt en länk till Mikael Nybergs artikel som jag fick nys om häromdagen
http://www.aftonbladet.se/kultur/article451160.ab
Jag nöjer mej med att betrakta det som ett steg i rätt riktning. Om nu det kommer motioner i frågan finns ju möjlighet att agera på dem. Själv har jag i mail till Marita Ulvskog framfört önskemål om ett mera aktivt deltagande i manifestationer typ bananrepublikfesten från partiets sida och hopas fortfarande 1) på svar och 2) ett positivt sådant.
Ingen av de s-bloggare mot FRA jag känner har för avsikt att ta ut segern i förskott:-)
Senaste kommentarerna