Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Guillou är en digital immigrant
Kul att få en inblick i Jan Guillous förhållanden till media. Som framgår av intervjun i N24 tillhör han de digitala immigranterna som ännu inte ens lärt sig språket. Han fastnar redan i det som numera nästan varje barn kan, nämligen googla (som för dessa är ett verb inte i första hand en tjänst).
Självklart har han rätt när det gäller bedömningen att ingenting som är tillräckligt viktigt missas om man bara använder traditionella media. Lika självklart har han rätt i att den nyhetsförmedling som sker på nätet är om möjligt ännu mera präglad av snabbhet och därmed de felaktigheter han tillskriver all sådan.
Jag ser ytterst sällan på nyheter: ”Läser du bloggar?
–Aldrig. De saknar betydelse, så vitt jag kan förstå.
Hur menar du?
–De är en sorts insändare. Det finns en magi var det trycka ordet finns som ger det en betydelse. Jag är på jakt efter det som formar samhällsdebatten som har betydelse och kan ge återverkningar. Det finns för alldeles för många bloggar, de har ingen vikt.
Du tror inte att du missar något i samhällsdebatten?
–Nej. Ingenting av betydelse kan hamna i en blogg utan det dyker upp i kommersiella medier. Det är så många andra som tror att det som finns i bloggosfären är av betydelse så att de bevakar den. Då slipper jag göra det.
Favorithemsidor?
–Nej. Jag tittar inte på hemsidor. Jag har svårt att få datorn att fungera. Jag hittar inte i de där datorvärldarna. Jag provade att googla mitt eget namn och fick en miljon svar. Då gav jag upp.
Allt mer sker på nätet, tidningarna satsar allt mer på näteditioner med snabba nyheter.
–Just snabba nyheter är det värsta jag vet, för de är alltid fel. Inte helt fel, men de är aldrig helt rätt, och således fel. Just snabbheten tillhör journalistikens förbannelser. När något kommer i den riktiga tidningen är det mer seriöst än det som de tjattrat ut på nätet.”
(Via N24.)
Har man ingen brådska är naturligtvis Guillous inställning rationell. Har man dessutom tillgång till de traditionella medierna – t.ex. är etablerad skribent som Guillou – så har man säkert inget behov av bloggar (fast i verkligheten visar det sig ju att även många sådana skaffat blogg).
Technorati Tags:
Demokrati, Bodström, Kontrollsamhälle, Politik, Socialdemokraterna, Yttrandefrihet, Jan Guillou, N24
Tillhör man inte denna “elit” är situationen en annan. Det är ju faktiskt det som karaktäriserar just bloggandet – det ger alla de som inte får in debattartiklar, som inte har en egen plats i tidningen möjlighet att publicera sig. Vilken betydelse det i själva verket har kan vi ännu inte se.
Låt mig ta ett exempel: Dagens Industri avslöjade förra veckan folkpartiet med byxorna nera. Det har varit den absolut dominerande frågan under en hel vecka i valrörelsens slutskede i alla medier – inklusive bland de politiskt orienterade bloggarna. Om inte bloggarna funnits hade åtminstone min bild av det bland högeralliansen utbredda konspirationstänkandet inte avslöjats. Utbredningen har heller inte reflekterats i andra media – alltså känner inte Guillou till det men det gör jag:-)
Ett annat exempel: Bodström driver en politik som på flera områden är värd stark kritik – det gäller upphovsrätten och marschen mot övervakningssamhället. Det är flera socialdemokrater kritiska mot vilket jag – eftersom det inte finns något nationellt forum för diskussion inom partiet – vet tack vare att en del av dessa bloggar. Det har inte fått något större genomslag i traditionella media – altså vet inte Guillou detta (kanske är han inte intresserad, han verkar ju på grund av okunskap om den digitala utveckligen och kanske också egenintresse möjligen hamna på fel sida t.ex. när det gäller upphovsrätten)
Senaste kommentarerna