Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
”Vi offrar gärna vår integritet” (Elisabeth Höglund)
Är Elisabeth Höglund verkligen så naiv?: " I FRA debatten kommer då och då någon inhoppande med argumentet “jag har inget att dölja så för mig är övervakning inte ett problem.” Idag är det Elisabeth Höglund som står för denna briljanta argumentation i Borås Tidning trots att hon ser till den samlade bilden av all övervakning som sker i samhället.
– För de flesta av oss utgör den här sortens registrering och övervakning inga problem, eftersom vi inte har något att dölja. De flesta tycker till och med att det är bra, att säkerheten är hög. Vi offrar gärna en del av vår integritet för att veta, att vi kan flyga säkert och att de som försöker stjäla eller smita från betalningar eller fuska till sig bidrag inte ska kunna göra det."
(Hittat via s-bloggar.)
Thomas Hartman reagerar, högst befogat, på att Elisabeth Höglund använder rent mjöl-argumentet. I en kommentar till Hartmans inlägg undrar Erika om det finns något under Höglunds hår. Själv drar jag mig till minnes att Höglund slutade på SVT på grund av att hon inte fick ett eget program. Kanske ser vi här förklaringen.
PS Lätt att raljera:-)
Elisabeth Höglund avslutar sin krönika i Borås Tidning med
Det är i detta perspektiv man måste se även FRA-frågan, eftersom rätten till signalspaning är en fortsättning på alla de kränkningar av vår integritet och frihet, som vi redan i långa stycken har accepterat. Jag ifrågasätter inte dem, som är kritiska till polisiär och militär kartläggning av folks telefonsamtal och datatrafik. Tvärtom. Men ska man kritisera FRA-beslutet, ja då måste man ifrågasätta även andra delar av övervakningssamhället. Man kan inte säga ja till ett slags övervakning men godta en annan.
I detta har hon ju förstås rätt och jag hoppas att debatten om FRA-lagen innebär startpunkten för en rörelse mot också andra uttryck för övervaknings/Bodströmsamhället. DS
Problemet är att hon har rätt. Läskigaste formen av övervakning är person- och adressregistret. Tänk, staten vet var jag bor! Det innebär dock att jag måste uppträda ansvarsfullt. Hela västerländska civilisationen bygger på att folk är identifierbara och tar ansvar för sina handlingar.
(Brukar inte besöka din blogg men googlade efter Höglunds artikel)
Nu tycker förstås inte jag att det är ett problem att hon har rätt i sin avslutande kommentar. Adressregister är enligt min uppfattning inte ett exempel på integritetskränkande övervakning. Hur man säkrar att adressregistret är korrekt kan däremot vara integritetskränkande – minns något exempel på hur föräkringskassan (tror jag det var och det handlade nog om underhållsbidrag) försökte kolla var folk faktiskt sov.
Sånt som är tveksamt är däremot automatiserad hastighetsövervakning, videofilmning av allmän plats, av skolor m.m. Avlyssning i alla dess former etc.
Mycket välkommen till min blogg – hopas du hittar något läsvärt här och fortsätt gärna att kommentera vare sig du gillar eller ogillar det jag skriver om.
”Adressregister är enligt min uppfattning inte ett exempel på integritetskränkande övervakning.”
Jaså? Tänk dig på familjen Hedenhös tid. Politikerna beslutar att varje person måste rapportera var de bor. ”Det är väl min ensak”, säger Hedenhös.
Hur lyder principen för vad är integritetskränkande? Skall polisen tillåtas utföra spaningsarbete öht?
Tack för välkomnandet!
Jag har hittat ett ännu dummare inlägg i debatten.
Jag trodde aldrig att någon, efter 2.5 månaders intensiv debatt skulle komma med något liknande.
Sten Casparsson skriver i corren(läs hela på min blogg)
”En del kritiker säger att det är fel att kontrollera icke brottsmisstänkta personer. Men det är ju det som är själva vitsen.
[…]
Alla ”mjölpåsar” måste kontrolleras.
Det syns nämligen inte utanpå om mjölet är rent eller inte och den som har rent mjöl i påsen har ingenting att frukta.
[…]
FRA får gärna kontrollera mig. Det känns till och med tryggt eftersom jag vet att de kontrollerar alla andra också.”
Johan, principerna är väl rätt väl uttryckta i Europakonventionen.
Senaste kommentarerna