Sök
Senaste inläggen
Arkiv
Kategorier
Taggmoln
Sexhundra kronor om dagen utan protest | weconverse
Sexhundra kronor om dagen utan protest | weconverse: "En metod som man kan använda för att peka på vikten av området, är att snacka pengar Jag brukar därför säga saker som att
en tvåbarnsfamilj idag lägger i storleksordningen 600 kronor om dagen på sina barns skoltid.
Det är en trubbig siffra, skapad genom att ta en uppskattad skolpeng om 2 × 60000 kronor/år och dividera det med 200 skoldagar om året. Med all sannolikhet är sedelbunten underskattad. Sen är det en (politisk) parantes att pengarna går via skatter och inte den egna plånboken."
Richard Gatarski har skrivit ett tänkvärt inlägg om skolan. Han avslutar med att ställa några frågor:
Förmodligen utgör “skolan” den största ekonomiska sektorn i vårt land. År 2007 stog förskola och grundskola för nästan hälften av de svenska kommunernas kostnader. Nästan etthundranittio (190) miljarder kronor. (Källa: Skolverket).
Vad får vi för dom pengarna?
Vad vill vi göra i stället för dom pengarna?
Låt oss börja med pengarna. 2007 kostade grundskolan (Skolverket) 75,3 miljarder vilket motsvarar 30% av kommunernas budget. Det motsvarar också en kostnad om 79 200 kr/inskriven elev. Räknar man som Gatarski om detta till kostnad per dag och bara de dagar skolverksamheten pågår så hamnar man på 396 kr/dag och för två barn som är Gatarskis exempel alltså på nästan 800. Så är emellertid orimligt att göra – de flesta kostnaderna är jämt fördelade över årets alla dagar – lokalkostnader, löner till personal etc varför ett hanterligt och mera begripligt mått torde vara de 79 200 fördelade på 365 dagar. Vi får då fram att varje elev i grundskolan kostar 217 kronor per dag, för två barn följdaktiligen 434 kronor.
Även 217 kronor om dagen är dock en del och Gatarskis fråga gällande vad vi får för dessa pengar kan ju bland annat besvaras med att vi får våra barn förvarade, de får tak över huvudet, de får en lunch så de svälter knappast, de får en undervisning som för de flesta ger ett hyggligt resultat etc. Enkelt uttryckt – oaktat alla försök att av främst politiska skäl svartmåla svensk skola så är den jämförelsevis riktigt bra.
Frågan om vad vi vill göra med pengarna istället är förstås roligare. Själv har jag ett
mycket radikalt förslag
– ta 8 av de 217 och se till att alla elever har tillgång till moderna verktyg för sitt lärande. Det är ungefär vad det skulle kosta att utrusta alla elever med en MacBook. Då får alla alltid tillgång till, precis som Gatarski påpekar, den mängd med lärresurser som finns på nätet som komplement och/eller ersättning till mer traditionella läromedel.
Peter, till att börja med så gillar jag ditt förslag, är bla därför tacksam om du kan göra en trackback till mitt inlägg, adressen för detta är http://www.weconverse.com/2008/09/19/sexhundra-kronor-om-dagen-utan-protest/trackback/ Men, du skriver också "Så är emellertid orimligt att göra". Det är ju frågan om perspektiv. Utifrån min synvinkel som förälder så betalar jag för barnens tid i skolan. Hur skolans kostnader fördelas över tid och rum är en annan fråga. Jämför en kursvecka på en ledarskapskurs. Man betalar för kursveckan, hur arrangörens kostnader ser ut är en annan fråga. Och är kursen dålig så är det som regel kostnaden för kursveckan man diskuterar. Vad jag framförallt vill med dom 600 kronorna är att göra kostnaden påtaglig, greppbar och samtidigt peka på att det händer varje dag. Fast, fokus skall vi ha på vad man som förälder/brukare/samhälle förväntar sig och vad man får. Och än mer vad man borde få. Mycket i svensk skola är bra, och kan faktiskt bli bättre. Mycket är också katastrofalt dåligt. Och måste åtgärdas.
Trackbackat:-)
Vi lämnar diskussionen kring vilken summa det handlar om – jag har ju rätt;-) Tog upp det bara för att jag var tvungen att komma på hur du räknat.
Egentligen skulle det ju vara ganska lätt att se till att vi fick en åtminstone rimligt modernt utrustad skola med förutsättningar till en lika moderna verksamhet. En MacBook till var och en, som ju kommer med det mesta du behöver för kreativt skapande (bild, ljud, musik), Google Sites kanske (och/eller iWorks eller OpenOffice), bloggar, wikis (och Wikipedia som target för en del av arbetet).
Senaste kommentarerna